Guest *OÄ*

Tyhmät kysymykset kiinteistä 2

161 posts in this topic

Tyhmempääkin tyhmempiä kysymyksiä - miten ihmeessä pääsisi kärryille minkäkokoisia annoksia kiinteitä minkäkin ikäiselle pitäisi antaa?

 

Meillä poika on siis pian puolivuotias ja kiinteitä on syönyt reilun kaksi kuukautta, joten maistelusta ei enää ole kysymys. En selvästikään osaa enää oikein arvioida annoskokoja, sillä välillä tuntuu jäävän puolet lautaselle ja välillä tulee harmi kun ruoka loppuu "kesken". :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ollaan syöty kiinteitä jo pari kk ja nyt olisi tarkoitus pikkuhiljaa lisäillä mausteita siseiden joukkoon.

 

1) Millä mausteilla kannattaa aloittaa? Mitkä ovat ei-allergisoivia ja/tai vauvan makumaailmaan sopivia?

 

2) Olen pakastanut kasvissoseita jääpalarasioihin. Voiko näitäkin vielä maustaa lisäämällä maustetta sulatettuun soseeseen suoraan lautaselle? Jatkossa on siis tarkoitus maustaa kasvissoseet suoraan keitinveteen, mutta voiko näitä jo tehtyjäkin maustaa jotenkin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä olen miettinyt samaa asiaa, olisi kiva lukea, jos joku tietää :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en ole maustanut alle 1-vuotiaan ruokia muulla kuin yrteillä ja sipulijauheella. Currya ja pippuria oon myös saattanut käyttää. Useissa valmismausteissa on harmittavan paljon suolaa mukana joten olen kokenut helpommaksi vältää niitä, kunnes on uskaltanut jo suolaakin lisätä ruokiin.

Tosin on nuo alle 1-vuotiaina maistelleet ravintolassa ja muuallakin aikuisten annoksista joten kyllä nuo on vähän kaikenlaisia mausteita kokeneet.

 

Kaneli on usein allergisoiva, mutta muuten en ole kyllä kuullut keneltäkään muista helposti allergisoivista mausteista, kai se on niin lapsikohtaista.

 

Tuoreista raaka-aineista itsetehdyt soseet maistuvat muuten ihan hyviltä sellaisenaan, mä olen jättänyt vauvavuodeksi myös omasta ruokavaliosta suolan pois ja kun siihen tottui, tuli omastakin makuaistista paljon vivahteikkaampi. Mutta eri makuihin totuttelun kannalta yrtit ovat loistavia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitään suositeltua järjestystä mausteiden aloittamiseen en ole löytänyt, mutta itse aloitin suolattomalla garam masalalla (juustokumina, korianteri, mustapippuri, kardemumma, fenkoli, neilikka, kaneli, cayennepippuri), ei ehkä se tyypillisin aloitusmauste :D Hyvin kyllä maistui tytölle (oli muistaakseni bataatti-kanaseoksessa).

 

Kuivattuja yrttejä olen käyttänyt useampaa (oregano, minttu, timjami, salvia, rakuuna) etenkin tomaattipohjaisissa ruoissa. Munakkaaseen menee paprikajauhetta, valkosipulijauhetta, aavistus chiliä ja valkopippuria (samat kuin itsellä, oman annoksen suolan lisään vasta omalla lautasella). Tämänpäiväinen karjalanpaisti sai mausteeksi laakerinlehteä, sipulia ja maustepippuria. Puuron joukossa on välillä kanelia (ceylonia eli aitokanelia, jossa on kumariinia äärettömän vähän cassiaan verrattuna).

 

Jos pakastetussa kasvissoseessa ei ole ollut entuudestaan maustetta, olen saattanut lämmitysvaiheessa lisätä ripauksen maustetta, fiiliksestä ja proteiinista riippuen. Äkkiseltään muisteltuna tuolloin on tullut lisättyä just tuota garam masalaa, juustokuminaa tai maustepippuria. Mun omaan makuun kuivatut yrtit vaatii vähän haudutusta, että niistä lähtee makua, joten niitä en ole käyttänyt tuohon tarkoitukseen. (Ikävä kesää ja tuoreyrttejä!)

 

Mun mielestä itse hyvistä raaka-aineista tehdyt soseet ja sormiruoat maistuu myös sellaisinaan ihan hyviltä, mutta haluan totuttaa vauvaa mausteisiinkin eli ihan pikkuisen lisäilen mausteita ruokiin :)

 

Mä ihastuin ihan täysin Luomuruokaa lapselle -kirjaan, jossa on paljon ihania reseptejä maustamisvinkkeineen ja variaatioineen niin aamiaiselle, lounaalle, päivälliselle kuin välipaloihinkin. Kaupoista en löytänyt, mutta kirjastoista saa suht hyvin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuinka hiton tarkkoja olette noista protskumääristä? Meillä 11-kuukautinen pääosin sormiruokailee ja syö välillä enemmön, välillä vähemmän proteiinia ja lisäksi juo korviketta 7-10 dl /vrk. Kerta-annos saattaa tosiaan olla 1 kananmuna tai juustoa pari siivua (20 g?).

 

Osa tuntuu suunnilleen kirjevaa'alla punnitsevan lihat. Meillä mennään fiilispohjalta. Tuleeko lapsestani pläski?! :-O

 

Ps. Meillä ollaan maustettu aika varhaisesta lähtien ruoat samoin kuin omat (paitsi suola). Esim. tänään laitoin lihapulliin reiluti valkosipulia, pippuria, rosmariinia ja oreganoa sekö cayennepippuria. Paras kai se on heti totuttaa lapsi chiliin, kun sitä melkein kaikissa aikuisten ruoissa on. :D Makeat ruuat maustan surutta (ceylonin)kanelilla, vaniljalla tai vaikka kardemummalla.

Edited by sarvis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuinka paljon aloittelevalle vauvalla voi antaa kiinteita? Vauva on melkein 5kk ja on syonyt nyt vajaan viikon verran bataattia ja omenaa, kummastakaan ei ole tullut oireita. Olen syottanyt bataattia 2-3 lusikallista lounasaikaan, ja enemmankin tuntuis menevan alas - omenan kanssa sama juttu. Poika on isokokoinen ja menevaa sorttia, ja on viimeiset pari-kolme viikkoa tarvinnut maitoa muutaman tunnin valein seka yolla etta paivalla joten tuntuu ettei rintamaidosta saatu energia ihan riita enaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toinen tyhma kysymys - jos vauvalle antaa kiinteita illalla, niin mihin aikaan se olis hyva tehda? Eli mika siis on hyva iltarutiini jotta illalla annettu kiintea ruoka olis sen verran lahella nukkumaanmenoa etta (toivottavasti) riittaisi pitamaan yolla nalkaa vahan pitempaan kuin pelkka maito, mutta kuitenkin niin ette veisi pois imetyksesta. Nyt meidan iltarutiini paattyy siis rintaruokintaan ja talloin vaikka olisi jo puoliunessa vetaa molemmista rinnoista kunnon satsin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihan tyhmänä kysymyksenä... Harmittaa, kun en alkanut väsätä nyt 4,5 kk vauvalle soseita jo kesällä pakkaseen kasvissesongin ollessa parhaimmillaan! Meillä ei ole vielä kiinteitä aloitettu (paitsi, että olen antanut vauvan nuoleskella syömääni päärynää ja kurkkua :D), mutta viimeistään 5 kk aletaan maistella, kun vauva on ruokailusta niin hirmu kiinnostunut. Onneksi löysin vielä parsa- ja kukkakaalia kotimaisena ja niitä onkin nyt soseutettu ahkerasti. Kysymys kuuluukin, oletteko itse soseita tekevät antaneet vauvoille ihan surutta ulkomaisista kasviksista tehtyjä soseita, kun kotimaisten sesonki on ohi? Ei kai kaikki ole tajunneet tehdä kotimaisista kasviksista koko vuoden soseita pakastimeen odottamaan... :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä esikoisen aikana enemmänkin metsästin eurooppalaista luomua, ei käynyt mielessäkään että satokauden aikana oisin talteen soseita varten laittanut mitään. Ja sormiruokailtiinkin toki sitten lähinnä. Nyt kun kiinteitä aloitellaan tän pienemmän kanssa varmaan joulun kieppeillä, niin niillä mennään mitä kaupasta silloin saa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla ei edes käynyt mielessä tälläinen @Teekun esikoinen sormiruokaili. Mehän oltais talvi syöty vaan lunta :D Eli ei hätää! Toki aina yritti etsiä kotimaista mutta jos ei niin sitten mentiin ulkomaisella. :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now