SallaS

Au pair lasten kotihoitajana

15 posts in this topic

Olen tässä pohdiskellut päivähoitoratkaisuja sitten kun meillä on kaksi lasta. Mieleeni juolahti, että au pair voisi olla täydellinen ratkaisu. Lapset saisivat olla kotona, säästyisimme kaikki aikaiselta aamuherätykseltä kiireineen ja kuljettamiseen, koko perhe oppisi englantia, enkä usko että se ainakaan kalliimmaksi tulisi (?). Meiltä löytyy myös ylimääräinen makuuhuone au pairin käyttöön. Tällainen järjestely tulisi kyseeseen, kun Pikkis olisi yli vuoden ja Nyytti 3,5 vuotta.

 

Onko kenelläkään kokemuksia? Mitä mieltä olisitte tällaisesta järjestelystä? Onko aiheesta keskusteltu muualla?

Edited by SallaS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hinnallisestihan se varmasti tulisi edullisemmaksi, au pairille maksettava kuukausimaksu käsittääkseni on 250 e/kk (riippuu vähän työajasta) lisäksi on tarjottava ylläpito. Kulujahan tietty kasvattaa yksi suu enemmän ruokittavaksi. Kuluja voi käsittääkseni vähentää kotitalousvähennyksenä. Ystävälläni on espanjalainen au pair, helpottaa että perheen isä puhuu espanjaa. Heillä on muutamia kommelluksia lukuunottamatta mennyt kaikki hyvin. Heillä tosin on sivurakennus missä au pair asuu. Itse kokisin erittäin ahdistavana sen että joku "ulkopuolinen" asuisi meillä koko ajan. Aina kun tulisi töistä niin joku olisi olkkarissa katsomassa telkkaria tmstms, mutta tämähän on ihan ihmisestä itsestä kiinni miten sen kokee. Meille joskus tarjottiin Singaporesta naista kotiapulaiseksi, silloin olisi ollut erillinen asuntokin hänelle olemassa, mutta homma kaatui kielimuuriin sillä tämä nainen ei puhunut yhtään englantia..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me haluaisimme tätä kovasti, siis että meille tulisi hollantilainen au pair. Lapset oppisivat sitten siinä samalla hollantia enemmän. Mutta en usko että tämä tulee koskaan toteutumaan tilaongelmien takia. :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vakuutukset, työnantajamaksut, verot pitää maksaa... Otettiin selvää kun mietittiin tota vaihtoehtoa ja kyllä on monimutkainen prosessi ja ei välttämättä halvempikaan. Suomi kun ei ole ratifioinut Euroopan Neuvoston sopimusta au paireista. Meillekin tuo olisi ollut loistava ratkaisu, oltaisiin saatu vahvistettua toista kieltä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Au pairista ei saa yksityisen kotihoidon tukea, toisin kuin esim. suomalaisesta lastenhoitajasta joka käy päivisin kotona hoitamassa. Oletteko miettineet sellasta ratkaisua? Molin sivulla on aika paljonkin perheitä, jotka hakevat kotiin hoitajaa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Työnantajamaksut ja verot sekä vakuutukset pitää maksaa myös vaikka olisi ihan suomalainen lastenhoitaja..

 

Tutuillani on englanninkielinen au pair ja heidän mielestään se on aivan erinomainen ratkaisu. Mekin pohdimme asiaa, mutta meiltä uupuu se ylimääräinen huone ja muutenkin koen ehkä, että au pair "mahtuisi" paremmin omakotitaloon kuin kerrostaloon.

Edited by JackieO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mekin ollaan mietitty au-pair vaihtoehtoa, mutta siitä on hirveän vähän tietoa saatavilla. Se selvisi, että maksais palkkoineen, TA-maksuineen ja ylläpitoineen noin 700 e/kuussa + suomenkielen kurssi. Työaika on 30 tuntia viikossa, jonka päälle tulevista tunneista (jos suostuu tekemään) maksettava erikseen palkkaa. Harkinnan alla edelleen, tilaa olisi kyllä. Askarruttaa se kielimuuri lasten ja hoitajan välillä, kun lapset ei puhu englantia. Miten ne oikein pärjää silloin kun vanhemmat on töissä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Au pairista ei saa yksityisen kotihoidon tukea, toisin kuin esim. suomalaisesta lastenhoitajasta joka käy päivisin kotona hoitamassa.

 

Mikä tähän on syynä?

 

Meillä on pohdittu myös pitkään ja hartaasti tätä mahdollisuutta, mutta Suomessa homma vaikutti kaikin puolin todella monimutkaiselta, hankalalta ja kalliiltakin. Mun serkuilla oli Saksassa au pair niin kauan, että nuorempikin lapsi meni kouluun ja muutamia ongelmia lukuunottamatta ihan hyvin toimi, vaikka yksi au pair puhui esim. äidinkielenään omaa kieltä ja yhteisenä kielenä oli englantia ja saksaa, joita kumpaakin au pair puhui huonosti ja lapset siis eivät alkujaan ollenkaan englantia. Meillä ei nyt ole enää ylimääräistä huonetta, joten mahdollisuutta tähän ei juuri nyt ole. Tällä hetkellä on kuitenkin vakavassa harkinnassa muuttaa hetkiseksi ulkomaille, ja siellä voisi olla hyvinkin kätevä, jos olisi au pair. :)

Edited by ilopilleri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aikanaan selvittelin minäkin au-pair -asiaa, mutta siitä olisi tullut yllättävän kallis ja monimutkainen menoerä kaikkineen. Lisäksi 30 h / viikko ei olisi riittänyt siihen, että olisin pystynyt itse käymään töissä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei,

 

Au pair ei ole lastenhoitaja eikä aupparille voi jättää lasta "päivähoitoon". Jos hakee au pair viisumia EUn ulkopuolelta, pitää selvittää miten lastenhoito on järjestetty.

 

Au Pair on usein nuori tyttö ja valitettavan usea 18-22 vuotias on vielä keskenkasvuinen lapsi. Usein tämän ikäisillä ei ole oikein relaistista käsitystä mitä huushollin pyörittämiseen tulee. Saattavat "villiintyä" taskurahasta ja pian bilettää viikonloput ja pikkasen heilutella imuria viikolla että pääsee taas baariin. Jos jotain sanot, niin "oh, sorry...." ja sama meno jatkuu...Toisella koti-ikävä iskeekin päälle jo alle viikon kuluttua ja nurkissasi on omaan huoneeseen sulkeutuva itkusilmäinen pikkutyttö. Molemmista kokemusta vuoden sisään... Jälkimmäisen äidille kun soitin, selvisi että tytöllä oli ollut jo pitkään masennusta ja äiti onneksi lunasti lapsensa kotiin. Ei jäänyt kotimatka meidän maksettavaksi kuten ensimmäisellä bile-hileellä.

 

Kun au pairia hakee, niin on sähköpostien ja puheluiden perusteella todella vaikeaa karsia joukosta ne sopivimmat. Usein Suomeen ei juuri halukkaitakaan ole jonoksi saakka. Hyvän au pairin löytäminen on hakuammuntaa. Jos hyvä tuuri käy, niin au pair aika voi olla win win molemmille osapuolille: perhe saa tarvitsemansa avun ja au pair näkee maailmaa ja voi opiskella kieliä (meillä valitsi ruotsin, josta enemmän hyötyä ja kävi lisäksi englannintunneilla).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Au pairista ei saa yksityisen kotihoidon tukea, toisin kuin esim. suomalaisesta lastenhoitajasta joka käy päivisin kotona hoitamassa.

 

Mikä tähän on syynä?

 

 

Se, että au pair ei ole mikään yksityinen kotihoitaja, joka voi tehdä Suomessa töitä maksamatta veroja. Au pair on kulttuurivaihtoa, koko sanakin tarkoittaa ranskaksi "tasavertaista". Eli tapa nähdä maailmaa ja kevyitä koti- tai lastenkaitsemistöitä tekemällä ansaita oma ylöspitonsa. Ihmeellisiä käsityksiä ihmisillä siitä, että parillasadalla eurolla viikossa pitäisi saada täyspäiväinen taloudenhoitaja ja lastenvahti... (Siis tokikin se perheelle maksaa enemmän kuin 252e/kk mutta se on ruuan ja asumisen lisäksi se, mitä au pair saa. Työaika on 30h/vko ja "palkka" siis 2,10 eur/tunti kun tuosta äkkikseltään laskee, eli ei nyt ehkä kannata odottaakaan mitään siivousfirma- tai päiväkotitason palvelua sitten. Tapa tutustua nuoreen ihmiseen, esitellä tälle Suomea ja saada vähän apua huushollihommissa tuo enemmänkin on.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mielestä tää aupairhomma kannattaa ennemmin ajatella siten että mitä itse voi vieraalle tytölle tarjota, kuin että ottaisi siitä helpon ratkaisun päivähoito-ongelmaan. Nuoren on saatava kunnon mahdollisuus kielenopiskeluun ja tosiaan lapsista yksin vastuussa ei sinänsä voi katsoa olevan samalla lailla kuin varsinaisen lastenhoitajan. Au pairin "työpäivä" on se 4-5 tuntia päivässä ja mahdollisesti 1-2 iltaa viikossa lapsenvahtina. Tuohon tarjotaan sitten täysylläpito, paikkakunnasta riippuen julkinen liikenne ja se taskuraha. Au pair on myös perheenjäsen ja vieras, eli hommaan kuuluu se että on mukana perheen elämässä eikä vain katoa työpäivän jälkeen.

 

Suomalainen systeemi 8h-työpäivineen soveltuu varsin huonosti au pair-kuvioon. Parhaitenhan se toimii maissa joissa äiti ei yritäkään tehdä tuon mittaisia työpäiviä, vaan on suosittua juuri Saksassa jossa on lapsilla se puolipäiväinen kerho tai koulu josta käydään kotona syömässä ja jossa äidit eivät usein ole työssä kodin ulkopuolella ainakaan täyspäiväisesti jos lainkaan. Ja muuallakin keski-Euroopassa taitaa olla samantyyppistä. Suomessa taas, no, joko ollaan töissä se 8 h tai ollaan kotona. Suomessa vois ajatella mothers help-au pairia eli joka on kotonaolevan äidin apuna kotosalla ne 25-30 tuntia. Tai sitten kotoa käsin työskentelevälle yrittäjälle tuo voisi olla hyvä jatke. Mutta lastenhoitajana tavalliselle työssäkäyvälle au pair ei kyllä ole ratkaisu ja sitä aloittaja ilmeisesti tarkoitti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostoa.. Ei päivähoidon sijaan mutta "tueksi äidille" kolmen lapsen arjen ja yliopisto-opiskeluiden yhdistämiseen :) 

 

Maksut on aika hyvin tsekattu mutta mietityttää asunnon tilat. Asumme isossa kerrostaloasunnossa, ylimääräinen huone on, mh yläkerrassa (oikeastaan parvi). Myös me miehen kanssa nukumme yläkerrassa sijaitsevassa makkarissa (plus tuleva vauva), voiko siihen oman mh:n läheisyyteen toista sijoittaa... Omaa wc:tä ei ole tarjota jne. muutoinkin omaa huonetta lukuunottamatta kaikki muu toiminta olisi "yhdessä" - niinkuin toisaalta kuuluukin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mites voiko ykhtuen saada eurooppalaiseen lastenhoitajaan? Jolle maksaa siis palkan. Eikö eun alueella ole kuitenkin vapaa liikkuminen/työnteko-oikeus. 

 

Meillä siis houkuttaisi ulkomaalainen hoitaja toisen kielen kannalta. Tuon tuen kanssa hoitaja ei ole mielestäni kovin kallis, vallankin jos ajattelee 2/3lapsen hoitomaksuja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now