Saimi

Aktiivijäsen
  • Content count

    1889
  • Joined

  • Last visited

About Saimi

  • Rank
    Addikti

Contact Methods

  • ICQ
    0
  1. Meillä on todella allerginen poika, jolla allergiat alkoivat iho-oireisina jo vauva-aikana (n.5kk iässä). Maitoaltistuksessa oireet tuli 10ml:sta (iho alkoi erittää ja tuli punaisia laikkuja) ja vehnäaltistuksessa aloitusmäärä (tl:n kärjellinen) sai huulen turpoamaan voimakkaasti eli altistukset loppuivat lyhyeen. Pitkään meillä mentiin ruokavalion suhteen ilman vaihtelua, mutta ravitsemusterapeutti osasi ihanasti perustella, että niin pieni lapsi ei vielä osaa kaivata vaihtelua. Nyt poika on reilu 1,5v ja ruokavaliossa on jo n.20 ruoka-ainetta, jotka sopivat. (Osa tekee hieman kutinaa ja oiretta iholle, mutta poika on myös atoopikko ja oireet pysyvät hallinnassa kunnon voiteilla (meillä apobase oily creme ja tarvittaessa kuuriluonteisesti kortisoni (sibicort1%). En käy yleensä (ajan puutteen takia) lukemassa tätä ketjua, vaikka mielenkiintoa olisikin. Halusin vain tulla kirjoittamaan tämän jos siitä on apua tai lohtua jollekin. YV:llä saa ihan rohkeasti lähestyä jos jokin askarruttaa. muoks. unohdin kirjoittaa sen mitä piti Ruokamäärät ovat meillä (edelleen) todella pieniä ja poika on aina ollut pieniruokainen. Puurot (riisihiutalepuuro veteen tehtynä ja maissipuuro veteen tehtynä) ovat sen sijaan maistuneet niin aamulla kuin illalla melko hyvin. Almiron Peptiä onneksi juo hyvin (vieläkin menee 8dl/vrk).
  2. ^Onpa mukavaa kuulla, että asiat ovat kääntyneet parhain päin teillä tigi. Hienoa! --- Marlene: olen laittanut varovasti pojan ruokiin hippusen timjamia ja joskus esim. keiton joukkoon laakerinlehteä, mutta enpäs oikein osaa vastata tuohon mitään fiksua. Sen tiedän, että jotkin mausteet voivat allergisoida. Esim. kaneli on mauste, joka sai pojan ihon lehahtamaan oikein kunnolla ja koko selän punaisille näpyille. Ripottelin sitä riisipuuron (riisimaitoon tehty versio) päälle muutaman hippusen ja ehdittiin vähän säikähtääkin reaktiosta.
  3. ^Viitaten tähän ja moneen muuhunkin kommenttiin - näitä kannattaisi kirjoitella tuonne "ravitsemusterapeuttien parhaat" -ketjuun *klik* Toki nyt kun tuli luettua tätä ketjua niin hyvinhän tiedot täältäkin löytyy, mutta auttaisivat varmaan monia tietoa etsiviä Tosi hienoa kun olette jakaneet kokemuksia/tietoa muille! Meillä asustaa myös kohta 1,5v moniallergikko, jonka kanssa meni vielä hetki sitten hienosti... mutta taas ollaan siinä pisteessä, että ei tiedetä mikä tekee iho-oiretta.
  4. ^Sympatiat tuosta Meillä ei ole pojalle pullo kelvannut ja "pakon" edessä imetyksen lopetus 7kk:n iässä oli aika kamala kokemus mm. tästä johtuen
  5. ^Mullekin kävi niin, että dietistä ei ollut hyötyä ja oli ns. pakko lopettaa imetys, vaikken olisikaan halunnut. Pojan iho meni koko ajan huonommaksi ja ns. syyllistä ei ruokavaliosta löytynyt. Meillä poika ei ole huolinut tuttipulloa mikä teki oman säväyksensä tuohon eli 3vrk itki äiti ja poika kun pumpattu maito eikä korvike kelvannut pullosta. Lopulta poika suostui juomaan nokkamukista ja siitä alkoi uusi elämä. Pojan iho tuli paremmaksi ja laikut hävisivät kasvoista. Mulle tuo on edelleen tosi kova ja arka asia kun imetys loppui niin kurjasti, mutta yritin vaan pitää mielessä sen, että toimin pojan parhaaksi. Pidin maidontuloa yllä pumppaamalla ja viikon päästä ajattelin vielä (ehkä itsekkäistä syistä??) tarjota rintaa "viimeisen kerran", mutta poika ei sitä enää huolinut. Pääasia on, että poika sai avun tuosta korvikkeesta
  6. Mä tulin vaan puolivahingossa nopsaan kurkistamaan, mutta iho-oireisiin maitoallergian kohdalla on pakko ottaa sen verran kantaa, että... Meillä pojalla noin puolen vuoden iässä altistettiin maito ja poika on iholla reagoiva allergikko. Myös muita yliherkkyyksiä pojalla on eli nyt ollaan löydetty vain noin 10 ruoka-ainetta, jotka käyvät erityiskorvikkeen (Almiron pepti 2) lisäksi. Pojalla iho-oireet ovat monen ruoka-aineen kohdalla viiveiset mikä tekeekin allergiataistelusta melko haastavaa. Altistuksessa reagoi korviikkeeseen (lehmänmaitopohjaiseen) jo noin 15 minuutin päästä ja iho meni 10ml:n annoksen jälkeen selvästi huonommaksi eli aiemmin punoittaneet kohdat alkoivat erittää kirkasta nestettä. Sen sijaan poika oli aiemmin saanut pariin kertaan korviketta pullosta ja iho-oireet tulivat noilla kerroilla 3pv:n päästä. Allergiaepäily ei tullutkaan mieleen itselle eikä neuvolalle kun pistettiin kauan kylmän talven ja pakkasten piikkiin sekä alettiin karsia ruokavaliosta pois muita juttuja kuten omenaa, porkkanaa jne. Allergologilla saatiin sellaista tietoa, että iho-oire ilmaantuu viimeistään 5-7 vrk:n kuluessa ruoka-aineen nauttimisesta. Meillä esim. kauran luultiin pitkään sopivan ja poika söi sitä hyvällä ruokahalulla - kunnes... iho alkoi oireilla aika voimakkaasti raajoista ja kasvoista (posket alhaalta meni rikki) ja huomattiinkin, että kauran pois jättämisen jälkeen tilanne tasoittui ja iho rauhoittui. Eli allergia voi ilmetä niin monella tavalla - viiveisenä tai lehahduksena heti. MUOKS: Niin - ja ihon kuntoon saaminen onkin oma taistelunsa eli kestää kauan ennen kuin sen saa taas hyväksi kunnon rasvoista ja allergialääkkeistä huolimatta Luottakaa äidinvaistoihinne Mä olin pojan allergiajuttujen takia maidottomalla, munattomalla, viljattomalla (+pois mun ruokavaliosta olivat lisäksi vielä päärynä, porkkana, omena ja peruna) dietillä ja se on kyllä melko haastava dietti. En lähtisi ilman lääkärin tai ravitsemusterapeutin ohjausta kokeilemaan omin päin. Mulla tippui painoa lähes 5kg muutaman viikon aikana, vaikka yritin syödä tarpeeksi ja järkevästi rt:n ohjeiden mukaan. Kovasti jaksamista kaikille allergiaa epäileville ja sen kanssa kamppaileville! Voi olla, että tämä meni täysin asian vierestä koko vastaus... mutta en ehtinyt lukea ketjua taaksepäin kuin parin viestin verran. PS: Täällä samassa osiossa on ketju "ravitsemusterapeuttien parhaat" - sinne voi käydä vinkkaamassa hyvin ohjeita liittyen vaikkapa allergioihin ja toivon mukaan sieltä myös löytyy hyviä vinkkejä niitä miettiville!
  7. Kiitos taas tuhannesti Ihanan huojentavia vinkkejä ja paljon uutta!
  8. Jotenkin sitä ehtii "rutinoitua" näihin allergiajuttuihin ja unohtaa mistä on lähdetty liikkeelle. Ravitsemusterapeutin pieni, simppeli neuvo meille oli: ruoka-ainetta kannattaa kokeilla kypsennettynä, tuoreena ja pakastettuna. Jos tuore ei siis sovi niin pakastettu saattaa sopia. Meillä esimerkkinä käytettiin vadelmaa. Tuore marja saattaa tehdä oiretta, mutta kypsennetty (esim. soseeksi kiehautettu) tai pakastettu saattavat sopia. Täysin uutta itselleni oli, että joillekin myös vadelman murskaaminen (rakenteen rikkominen esim. haarukalla) auttaa ja marja ei tee oiretta. Ja tuossa edellisessä viestissäni taisinkin jo kirjoittaa, että mikäli joku osaa kertoa tuosta rotaatiosta niin kuulisin mielelläni lisää. Eli miten toimii käytännössä ja minkälaisia ohjeita olette saaneet?
  9. Aivan ihanaa huomata, että tänne on jo ilmestynyt vaikka mitä ja paljon uutta itselle - kiitos kaikille tasapuolisesti Virtasalmen viljatuotteella, klik on myös hyviä tuotteita. Meidän moniallergiselle pojalle teen maissijauhosta puuron, joka on helppo tehdä mikrossakin. 2dl vettä reilu 1rkl maissijauhoa Sekoita ja kuumenna n.600W 3min --- Aivan ihanaa huomata näistä jo tulleista vinkeistä, että paljon on sellaista, jota ei huomaa itse etsiä kaupasta. Lisää vaan! Ja omasta puolestani vinkkaan aivan mahtavan kirjan, Allergia ja Keliakia, Voutilainen & Paganus (suomalainen ja uudistettu painos, löytyy ohjeita myös tosi allergisille ja aika kattava perusteos) Itseäni kiinnostaisi kovasti tuo rotaatioruokavalio ja käytännön jutut sen toteuttamisesta.
  10. Aloitan ketjun aiheesta, koska en sellaista löytänyt (saa siirtää tai poistaa mikäli vastaava on jo olemassa). Ravitsemusterapia on asiakkaan henkilökohtaista ohjausta ja opastusta, jonka tavoitteena on suunnitella asiakkaalle sopiva ruokavalio ja tukea häntä sen toteutuksessa. Ravitsemusterapiaa tarvitaan myös hyvin erilaisista syistä (allergia, sairaus, nielemisvaikeudet, syömishäiriö jne). Vinkit ja neuvot eivät siis ole sinällään sovellettavissa asiakkaasta toiseen. Toivoisin kuitenkin, että tähän ketjuun voisi kerätä arkea helpottaneita neuvoja, jotka saattavat hyödyttää muitakin. Aloitan allergisen pienen lapsen vanhempia helpottaneilla vinkeillä: Friggs Riisikakku, suolaton, luomu Ainesosat: luonnonmukaisesti viljelty raakariisi Moilas Oy riisifusilli/spagetti Ainesosat: Täysjyväriisijauho, vesi Sininen keiju Ainesosat: Rypsiöljy, vesi, kasvirasvat, camelinaöljy, emulgointiaineet (E471 ja E472c kasvirasvasta), suola (0,7 %), happamuudensäätöaineet ( natriumbikarbonaatti, sitruunahappo), aromit, A ja D2-vitamiini. Sopii hyvin henkilöille, jotka eivät siedä laktoosia tai maitoa. Valmistuksessa käytetään kasviperäistä D-vitamiinia, D2-vitamiinia, joten Keiju Laktoositon 70 % sopii myös vegaaneille. Tuotteelle on myönnetty Sydänmerkki osoitukseksi sydänterveydelle paremmasta valinnasta rasvan laadun ja suolan suhteen. Pakkauskoot 400 g ja 600 g. • auttaa hallitsemaan kolesterolia • laktoositon • maidoton • kolesteroliton • soijaton Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksellä on varsin monipuoliset sivut, klik erimenu on sivusto, jossa on paljon tietoa erityisruokavalioista, klik Toivon mukaan näistä on apua muillekin Ja lisää vinkkejä toivotaan jakoon Ja muistattehan vielä itse tarkistaa tuotetiedot ym. sillä inhimillisiä virheitä voi sattua kirjoittaessa
  11. Mä olen synnyttänyt loppuun asti jakkaralla ja tykkäsin (jos synnyttämisestä voi tykätä). Ponnistusvaihe meni ilman kivunlievityksiä (sain aiemmin kohdunkaulan puudutteen, mutta se ei auttanut enää loppuvaiheessa (kätilö kertoi tämän jo etukäteen) ja ilokaasua vetelin jossain välissä. Pari tikkiä sain, mutta niiltä ei olisi vältytty koska vauvalla alkoi sydänäänet heiketä ja oli saatava ulos pian. Asento oli hyvä - oli ihanaa kun mies piti kainaloiden alta kiinni ja sain nojata häneen (ja mikä parasta - hän näki vauvan tulevan ulos, mutta ei suoraan pelipaikalle ). Meillä kätilö kysyi miten haluan synnyttää ja sanoin, että en tiedä - perinteisesti sängyllä kai... jonka jälkeen hän kysyi haluanko kokeilla jakkaraa. Ja onneksi kokeilin, sopi mulle. Ompeleiden jälkeen pääsin suihkuun ja ihan omin jaloin kykenin sinne raahautumaan joskin hiukan huimasi aluksi. Kätilö ja kätilöopiskelija toimivat tosi hienosti eikä tuntunut yhtään kummalliselta siinä vaiheessa, että he olivat patjalla lattialla ottamassa vauvaa vastaan. Sairaaloissa on eroja joten kannattaa toki itse pyrkiä olemaan aktiivinen toiveiden suhteen tai kertoa niitä miehelle etukäteen jos ei siinä tilanteessa saa ääntään tarpeeksi kuuluville tai ajatusta kulkemaan. Itse sanoisin myös, että ei kannata tehdä liian tarkkoja suunnitelmia sillä tilanteet kulkevat aina hiukan omalla painollaan - mutta vaihtoehtoja on aina hyvä miettiä. Toivottavasti tästä sai jotain tolkkua. Onnea synnytykseen kaikille
  12. ^Mä olen joskus ostanut Hemtexistä aivan ihania omppuservettejä sellaisella suht modernilla kuosilla, mutta siitä on aikaa... Nettienkeli.com:ssa on tällaisia , mutta en tiedä vastaako tarkoitusta? "Meidän" Tiimarissa (, jossa siis on tuo juhlavalikoima) oli hirmuisesti kaikkea synttärisälää, Wiltonin leivontajuttuja, foliopalloja, leppäkerttu/merirosvo/viidakko/prinsessa- ym. teemaa.
  13. Tosi kauniit ja kivat kutsut jenni81:llä ja iikku, pelottavan samanlaisia ajatuksia meillä
  14. ^No esim. viidakkoteema käy molemmille samoin kuin vaikkapa sirkus-teema. Myös merenelävät ovat teemana kiva ja siihen voi yhdistää vaikka ongintaa ohjelmanumeroksi. Jos et varsinaista teemaa halua, myös jokin "sukupuolineutraali" väri (esim. limenvihreä, oranssi jne.) toimii hienosti kutsujen punaisena lankana. Ilmapalloilla/kukilla/viirinauhoilla tms. luo kivasti tunnelmaa ja kakkukynttilöiden kanssahan voi tehdä esim. niin, että pienemmälle laittaa kynttilän kakkupalan päälle esikoisen puhallettua omansa varsinaisen kakun päältä ja leikattua kakun? Jos tuntuu huonolta idealta niin pienen kakun saa helposti väsättyä esim. kääretortusta kunhan vähän peittelee kermavaahdolla tms. ja siihen voi kiinnittää 1-vuotiaan kynttilän. On myös mahdollista tehdä kakusta pitkulainen ja pohjan voit siinä tapauksessa tehdä kääretorttupohjista leikkaamalla - pitkulaisen kakun toiseen päähän voi laittaa 1-v kynttilän ja toiseen 2-v kynttilän. Tarvittaessa voit "vetää rajan" koristelemalla puolet eri tavalla ja värjäämällä toisen pään kakkua esim. oranssilla ja toisen keltaisella jne. Jos päädytte esim. merenelävä-teemaan, saat kynttilät kivasti "ei niin perinteiseen tyyliin" vesimaljaan: asettele kirkkaan lasimaljan pohjalle lasikiviä/koristekiviä tms. ja maalaa sormiväreillä (tai leikkaa värillisestä kontaktimuovista taivärillisestä silkkipaperista, jonka voi kiinnittää parilla tipalla maitoa) kulhon ulkopuolelle kaloja, rapuja, mustekaloja tms. Täytä kulho vedellä ja asettele pinnalle kelluvat kynttilät (vaikkapa 2 eri väristä kynttilää tai monta kynttilää, jotka sankarit puhaltavat yhdessä). Saakohan näistä mitään tolkkua....? Mulla on päässä aina miljoona ideaa, mutta ne ei tuu ulos Jos joku tajus jotain niin kyllähän tätä vouhotustani voin jatkaakin