*Satsuma*

Aktiivijäsen
  • Content count

    779
  • Joined

  • Last visited

About *Satsuma*

  • Rank
    Aktiivi
  1. Kiitos Yazz tuosta "missä mennään" sivustosta! Ei ollut tullut itselle mieleen etsiä moista sivua. Mutta siis pysyinkö kartalla tuosta päivähoitouudistuksesta? Tuleeko mahdollinen subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistuminen voimaan 1.1.2015 vai vasta tuolloin elokuussa? Meillä on tyttö 2 päivää viikossa hoidossa, joten jos tulee jo vuodenvaihteessa voimaan niin tässähän tulee kiire sopia muutoksia. Ja tuo välinpitämätön isi kyllä kolahti, näin se varmaan monesti menee.
  2. Ei kuulu omiin suosikkeihin, ehkä siksi kun tunnen monta tyttöä, joilla Ninni on lempinimi. 7 Mainio?
  3. Rv 38+3 sen hetkinen kokoarvio 3400 g ja syntyi 39+3 3632 g painoisena, joten tosi hyvin piti paikkansa arvio.
  4. No ei tämä(kään) tilanne varmaan sama kaikilla ole, mutta ainakin oma tilanne on tämä: Esikoiselle ostettiin turvakaukalo, pinnasänky, vaunut/rattaat, kaikki vaatteet (ok, kirpparilta tietysti mutta kuitenkin...), itkuhälärit ja ja ja ja... Nämä kaikki tietysti ostettiin sellaisena että kelpaa niin tytölle kuin pojalle. Nyt kun toinen on tulossa, mitään noista ei tarvitse ostaa uudelle tulokkaalle kun kaikki on tallessa. Toisen lapsen osalta tähän mennessä kuluja 0 e. Okei joo, vaippoja pitää ostaa joo, mutta ei ne vaipat maksa sen enempää toisen lapsen kohdalla, eikä ruokakaan maksa enempää. Eli vaikka kenkä/vaate yms kulut tuplaantuu, niin tuskin ne kuitenkaan toisenkaan lapsen kohdalla tulee ainakaan kalliimmaksi kuin ensimmäisen kohdalla, ja varmaan monella just halvemmaksi kun on säästetty esikoisen vanhoja juttuja.
  5. Mun mielestä parempi olisi ollut puuttua siihen, että lapsilisä nousee lapsiluvun myötä. Ensimmäinen lapsi on kuitenkin se kallein yleensä, joten ei ole perusteltua nostaa lapsilisää jokaisesta lapsesta. Eli mieluumin kannattaisin sitä, että lapsilisä olisi sama 104 euroa, oli lapsi kuinka mones vaan. Mutta omasta mielestäni tämä on huono säästökohde ja paljon tärkeämpiäkin säästökohteita olisi, kuin lapsilta ottaminen. Omaan elämään tuo 7 % tiputus ei juurikaan vaikuta, paljon enemmän vaikuttaa nämä muut säästöt, verojenkiristykset yms...
  6. ^Tässä tapauksessa siitä vakuutuksesta saatavasta summasta maksetaan perintöveroa, eli ei siis asunnosta. Osanhan puoliso saa verotta, onko se nyt sitten 50 % vai 35 %, en muista. Ei onneksi ole tarvinnut perehtyä.
  7. Meilläkään ei ole lainaturvaa, muuten kuin jomman kumman (tai molempien) kuoleman varalle. Lainasumma on kuitenkin niin iso, että katsoimme parhaimmaksi tuon vakuutuksen. Tällöin osan lainasta saa kuitattua korvauksella, ja toiselle jää aikaa miettiä mitä sitten tekisi, onko varaa jäädä asuntoon vai pitääkö se myydä. Ja sellaista summaa on vähän vaikea muutamassa vuodessa säästelläkään. Korvaus on noin 185 000 euroa (miinus se osuus mikä menee perintöveroihin...) ja hinta on noin 25 e/kk, kattaa molempien vakuutukset. Ei mun mielestä paha hinta noin isosta vakuutussummasta. Sitä mukaa kun laina pienenee, niin varmaan pienennetään vakuutussummaakin, vielä se ei ole ajankohtaista.
  8. Kyllä mäkin ymmärrän sen, että joitakin ärsyttää kun me keskituloiset "valitetaan" ettei ole varaa olla kodinhoidontuella kotona. Tai oikeastaan en itsekään valittanut mutta palasin töihin lapsen ollessa 1v7kk taloudellisista syistä. Omassa tuttavapiirissä se todellakin menee niin, että pienempituloisilla perusmenot on paljon pienemmät kuin meillä keskituloisilla, jolloin niistä juuri ja juuri selviää kht:nkin ajan. Mutta meillä esim on asumiskustannukset noin 2000 e/kk (laina, sähkö, vakuutukset, jäte, vesi laskettuna yhteen...) joten siinä kotihoidontuelle tippuminen ihan oikeasti tuntuu. Ja ei, ei tule mieleen myydä tätä asuntoa sen takia, että olisin muutaman kuukauden pidempään kotona, eikä tullut mieleenkään taloa suunnitellessa, että miten pärjätään ne muutamat kuukaudet kotosalla. Itseasiassa en aikasemmin suunnitellut ollenkaan jääväni kotihoidontuelle. Mutta joo, pääpointti kai oli, että niin se usein on, että suuremmat tulot, suuremmat menot, eikä ne aina ole helposti karsittavissa.
  9. Onko tää nyt siis kuitenkin niin, että koko 3 v aika puolitettaisiin, kun kaikki puhuu että 1,5 v pitäisi laittaa hoitoon? En ole jaksanut asiaan juurikaan perehtyä (koska todennäköisesti kuopuskin tulee joka tapauksessa aloittamaan tarhauransa noin 1,5 v iässä) mutta ymmärsin alunperin niin, että hoitovapaa puolitetaan, jolloin äidin osuus loppuisi vasta kun lapsi on jo noin 2 v. Mutta siis koskeeko se pakollinen puolittaminen sittenkin koko äitiysvapaa + vanhempainvapaa + hoitovapaa aikaa?
  10. Kyllä tämä selkeästi on jotenkin sukupuolisidonnainen juttu. Meilläkin oli vastavalmistuneen talon hervottoman iso laina niskassa, ja minä tienaan noin 1000 e/kk enemmän kun mies. Talous ei olisi periaatteessa kestänyt mun kotiin jääntiä, mutta kaikkeni tein että saatiin asiat järjestymään ja pystyin olemaan kotona 8 kk. Enempään ei olisi talous antanut periksi... Mutta mies ei varmasti olisi ollut valmis kaikkeen järjestelyyn yms sen eteen, ettei lasta tarvitse viedä vuoden iässä tarhaan. Tarhaan se olisi lapsen lykännyt ihan surutta. Siltikin epäilen, että monessa tapauksessa järjestelemällä voisi miehen kotona olo järjestyä muutaman kuukauden ajalta ainakin, jos ei pidempään.
  11. Minun on pakko kääntää tämä tilanne niin päin, että minä saisin työtarjouksen ulkomailta, koska käytännössä tämä on hyvin mahdollista (ja jopa todennäköistä) mutta miehelle ei työnsä puolesta moista tarjousta ole näköpiirissä. Jos tällainen tarjous tulisi, niin sitä pohdittaisiin tarkoin. Eniten päätökseen vaikuttaa se, milloin tarjous tulisi. Nythän on helppo lähteä, ku lapsi on vasta tarhaikäinen mutta kouluikäisen kanssa tulisi mietittyä vähän tarkemmin. Toinen vaikuttava asia on palkka. Moisesta ulkomaankomennuksesta pitäisi saada niin hyvä palkka ja muut edut, että koko perheen meno olisi mahdollista, eli mies voisi ulkomailla hoitaa lasta ja keskittyä siihen (ja toki niin, että asuntolainat Suomessa saadaan maksettua jne...) Toki yleensähän ulkomaankomennuksista saa aika kivasti rahaa. Ja toki maankin olisi hyvä olla itselle sopiva, Intiaan tms lähdöt ei oikein kiinnosta. Mutta siis, yhdessä lähdettäisiin, jos lähdettäisiin... Yksin lähteminen ei kummallekaan olisi vaihtoehto.
  12. Tämäkin on taatusti joissakin tapauksissa totta. Tiedän useita isiä, jotka laittaisivat mieluummin lapset tarhaan kuin että vaimo olisi heidän kanssaan kotona. Jotkut kannattaa tarhaa jo 1v iässä, toiset vasta noin 2v. Mutta useissa tutuissa perheissä miehen sanojen mukaan lapsi hoidetaan kotona 3-vuotiaaksi ainoastaan sen takia, että vaimo niin haluaa, jos mies saisi päättää niin tilanne olisi toinen. Ja ei, ei tämä tietenkään kaikkia perheitä koske, mutta paljon on perheitä joissa tilanne on tämä.
  13. Meillä oli aikanaan H&M:n koon 80 (vai olikohan 86, en muista...) toppahaalari käytössä yhden talven. Se oli ainakin lämmin ja toimi moitteettomasti. Tuli meille käytettynä ja edelleen oli hyvässä kunnossa ja jäi meiltä hyväkuntoisena mahdolliselle seuraavalle käyttäjälle. Toki, tyttö ei vielä tuolloin ollut älytön touhuaja, joten toppapuvutkaan ei joutuneet ihan hirveälle kulutukselle...
  14. Meillä ei ole vakuutusta lapselle. Harkitsin sitä, mutta hinnat oli niin järjettömiä, ettei otettu. Täällä julkinen sairaanhoito aikuisten osalta ei toimi erityisen hyvin, mutta lapsen kanssa palvelu on aina ollut loistavaa. Ajan saa nopeasti ja kaikki on hoitunut. Onneksi meillä ei ole silmätulehdusta, kunnon kuumetta ja aivotärähdystä isompaa ollutkaan, mutta näihin kaikkiin hoito on pelannut. Eikä ole tarvinnut jonottaa lapsen kanssa, ajan on saanut tosi nopeasti ja lapsi menee jonojen ohi.