Secretariat

Aktiivijäsen
 • Content count

  492
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Secretariat

 1. @sarvis mulla se kemiallinen oli selvä plussa mutta jo seuraavana päivänä huomattavasti himmeämpi. Sullahan vahvistunut! Outo se digi, ehkä uus testi parin pvn kuluttua?
 2. @Bonus kyllä tosiaan ruumiinrakenteita on erilaisia! Esikoinen on vielä nyt 1,5 -vuotiaana aika jykevä ja hänellä esim joustamattomat hameet kinnaavat usein kainaloista koska rintakehä on leveää mallia vaikka pituudessa olisi varaa yllin kyllin. Hän on muutenkin keskimääräistä painavampi vaikkei näytä mitenkään pullealta, myös pääkin on ihan yläkäyrällä vai ollaanko enää edes käyrillä pysytty. Nyt rakenneultran mukaan tämä toinen olisi mitoiltaan ihan linjassa, esikoisella oli jo rakenneultrassa pää vähän edellä ja vartalo vielä enemmän edellä. Olin jo ajatellut vaatia suoraan sektiota viime kokemuksien perusteella, mutta nyt aloin miettiä voisiko tämä jäädä niin pieneksi että oikeasti syntyisi alakautta! Sehän helpottaisi hoitokuvioita valtavasti. Mutta en nyt vielä innostu, mulle ei viimeksi saatu käynnistyksestä huolimatta lähes viikossa aikaan sellaista supistusta, jonka oikeasti voisin väittää tunteneeni. Pientä kiristystä havaitsin mutta lähinnä piti katsoa supistusmittarista että nyt olevinaan jokin supistus. Ilman mittaria en olisi kyllä huomannut yhtään supistusta. Esikoinen syntyi lopulta 39+0 ja py 37,5cm ja painoi 4632g. En usko, että hänestä olisi saanut kilon laihempaa vaikka olisin syönyt mitä tai ollut syömättä kokonaan. Eilen kyllä kätilö sanoi, että sokerivauvat eivät ole vain isoja, vaan heillä voi olla ongelmia mm. syömisessä, hengityksessä ym. Sellaista ei onneksi viimeksi ollut, esikoinen imi tarmokkaasti heti heräämössä vaikka multa ei vielä edes tullut maitoa ja muutenkin oli alusta saakka hyvin helppohoitoinen. Koskaan ei tarvinnut houkutella syömään, hänellä oli kova nälkä usein ja ilmoitti siitä äänekkäästi jo synnärillä. Heti vatsasta nostettaessakin itki oikein kuuluvalla äänellä. Toivottavasti tämä toinenkin olisi siltä osin kunnossa, syntyy sitten miten syntyy. En esikoisenkaan kanssa syönyt ns mitä sattuu ja jo sairaalasta päästessä painoin vähemmän kuin ennen raskautta, silloin siksi että pelkäsin hänen kasvavan hirveän suureksi. En tietenkään osannut ajatella, että hänestä oikeasti kasvaisi valtava.
 3. Me esikoisesta käytiin ultrissa ja arviot etenivät loogisesti samaa käyrää. Ultralla synnytystä edellisenä päivänä arvio 4,6-4,7kg ja tuli kiire ultrailla napavirtauksia ym. Käsikopelolla kymmenkunta henkilöä kätilöistä ylilääkäriin väitti että n. 4kg että ei ole isompi. Jälkikäteen myönsivät että runsaahkon mutta normaalin rajoissa olleen lapsiveden takia lapsi tuntui hyvin huonosti. Ultra meni kohdilleen, painoa 4632g.
 4. Täällä selvisi että 2h arvo vähän yli sallitun vaikka muut ihan hyvät. Tänään oli ravinto-ja pistosneuvonta, ravintoneuvonta oli ok mutta pistoksia en pystynyt jäädä katsomaan. Terkan mielestä niihin vaaditaan opetusta eli huomenna menen oman terkan luokse. Että sitä tuntee itsensä epäonnistuneeksi kun ei suoriudu tuollaisesta. Viikonloppuna tsemppaan ja yritän harjoitella! Esikoinen oli 4,6kg eli varmaan ruokavaliota rajoitettava vähintään. En kyllä viimeksikään ihmeitä syönyt ja vaikka lopussa jopa laihduin vähän niin vauva kasvoi edelleen omalla kiihtyvällä megakäyrällään. Jotenkin aika pieni usko että mikään voi hillitä vauvan kasvua mutta se olisi iloinen yllätys.
 5. @sarvis Ihmettelen itsekin kun ei ultrattu, mutta olisiko ollut kolmas päivä kun sanoivat että yritetään ehtiä ultrata joku päivä! Jotenkin äidin tuntemuksia ja toiveita, täysin aiheellisiakin, vähätellään sata nolla. Vauva kun olisi ihan sitä silloista, heidän itse tutkimaa käyrää kasvamallakin ollut 4,5kg ja kasvu oli koko ajan kiihtynyt. Silti mitään perustetta ultrata ei ollut, koska hän ei suuren vesimäärän takia tuntunut isolle kun vauvaa ei siis ylipäätään saatu tunnusteltua. Päätelmä että ei ole iso. Kukaan ei lue papereita ja tulevalle äidille *ittuillaan minkä ehditään. Toivottavasti kaikki menisi ok ja tämä tuleva olisi viimeinen keikka naikkarilla. Kauhea paikka. Jatkossa en varmaan halua enää käynnistystä ollenkaan ja todennäköisesti mulla siihen mitään edellytyksiä tule kuitenkaan olemaan. Nyt vähän hirvitti kun jo nt-ultrassa oli 4pv isompi kuin olisi pitänyt. Toivottavasti jatkossa kuitenkaan kasvu ei ole niin runsasta. Mä en itse asiassa haluaisi synnyttää yhtään millään tavalla mutta kun raskaana ollaan ...
 6. Hieman vanha ketju mutta laitanpa oman kokemuksen. Mulla aloitettiin naikkarilla käynnistys rv 38+2. Syyksi merkitsivät synnytyspelko joka siis johtui siitä, että pelkäsin sikiön olevan hyvin suuri. Makrosomiadiagnoosi oltiin saatu jo raskausaikana. Kun saavuttiin osastolle, vauvan kokoa ei ultrattu, cytoteciä vain naamaan. No, siinä sitten supistuksia odoteltiin. Kyllä niitä koneen mukaan aina tulikin mutta niitä ei oikeastaan tuntenut ollenkaan. Muistaakseni kolmantena päivänä sain ballongin minkä luulin olevan kivutonta mutta se oli mun mittapuulla täyttä **lvettiä. Joidenkin tuntien päästä tuska väheni. Tuolloin pääsin myös yöksi kotiin vaikka cytotecin jälkeen kuulemma kotiin ei enää pääse. Ulkoilla saa jos voi hyvin, käyrillä silti hypättävä koko ajan. Aamulla kun palattiin osastolle vähän myöhässä koska halusin nukkua ilmeni että ballonki oli sitä huonoa erää ja oli hajonnut! Taas jatkettiin cytotecillä, ei mitään. Muistaakseni päivänä neljä joku halusi taas laittaa uuden ballongin. Sitä ei sidottu niin älyttömän kireälle ja tämä ballonki olikin kivuton. Tuli myös ihan kivuttomasti ulos. Tämäkään ei itse synnytykseen vaikuttanut mitään. Taas cytoteciä, lopulta päivänä neljä joku VIHDOIN lupasi että ultrataan jos ehditään. Tadaa, vauvan painoarvio oli 4,6-4,7kg ja lääkäri totesi että kas kun eihän näin suurta ole turvallista synnyttää eli sektioon. Silloin vähän jo huolestuivat saako happea kun niin iso. Vielä joku ylilääkäri yritti käännyttää mua kotiin viikoksi odottamaan! Ihan käsittämätöntä touhua! Lopulta syy tälle farssille oli että kun mulla oli niin paljon lapsivettä että vauva tuntui tosi huonosti niin eivät ajatelleet sen olevan iso vaikka heidän omien kokoarvioidensa mukaisella kasvulla oltaisiin päädytty juurikin n 4,5kg painoon jos kasvu olisi jatkunut entisenlaisena. Kasvu oli vielä kiihtynyt loppua kohden ja tuon pelleilyn jälkeen sektio oli helpotus vaikka toipuminen todella vaikeaa, sain virtsatieinfektion ym minkä kieltäytyivät hoitamasta koska kuumetta 37,9 ja raja 38 astetta. Naikkari ainakin on täysi vitsi. Oksitosiini kuulemma vaatii että tilanne on kypsä, heidän mukaansa tehoaa huonosti epäkypsään tilanteeseen (ja siksi mulle ei sitä susotuttu kokeilemaan, onneksi koska vauva ei olisi mahtunut). Mene ja tiedä kun tuo heidän tietämyksensä muutenkin on niin ja näin! Nyt raskaana toisen kanssa niin jos tässä synnyttämään mennään ja vauva iso niin saavat leikata suoraan.
 7. @Felicidad tosi hyvältä näyttää!
 8. Tähän aiheeseen liittyen haluan kysyä vähän käytännöistä. Mulla oli viime raskaudessa alkuun rv 16 saakka sen verran kovaa pahoinvointia, että oksensin joka päivä useamman kerran. Sen jälkeen sain aika hankalan anemian, joka ei meinannut lähteä korjaantumaan millään. Hb oli 95 ja olin todella, todella väsynyt ja huonovointinen. Heikotti siis ihan hirveästi. Jo puoliväliä ennen alkoivat liitoskivut jotka lopulta olivat viimeiden kuukauden niin kovia, että hyvä että pystyin jääkaapille kävelemään. Kaupassa tai missään en voinut edes harkita käyväni. Olin täysin autettava. Lopputulos kuitenkin oli, että sekä Naistenklinikka että neuvola olivat sitä mieltä, että hyvin jaksan töissä vaikka oikeasti itkin kivuissa. En saanut päivääkään sairaslomaa koko raskausaikaan vaikka pyysin, pelkkää *ittuilua että raskauteen kuuluu väsymys, heikotus jne. Nyt kun olen uudestaan raskaana niin mistä sitä sairaslomaa saa? Torppaako työterveys sairasloman jos neuvolalääkäri pakottaa töihin? Eli ohjaavatko neuvolaan? En todellakaan suurta osaa raskaudesta ollut työkuntoinen enkä töissä pystynyt tekemään yhtään mitään.
 9. @Snapper edelleen raita vahvistunut. Iski paniikki! en todellakaan odottanut näin nopeaa tärppiä jos ollenkaan. katsotaan nyt varovasti kuinka etenee.
 10. @Snapper sulla taitaa olla vähän "hienostuneemmat" hoidot, toivotaan että auttavat! Mulla ei mitään raskaustuntemuksia eikä huvita testata valkoista tikkua... en siis uskalla testata.
 11. Mulla haamut dpo 10 ja 11, tänään en ainakaan vielä ole testannut. Nyt dpo 12. Mulla alkoi siinä dpo 8-9 ihan järjetön palelu, mutta kurkkukin vähän kipeä että liittyneekö siihen. Huomenna varmaan testaan, tuleekin paniikki jos oikeasti plussaan yk1! En odottanut sellaista ollenkaan. @Snapper onko sulla joku hoitokierto? Mulla ovitrelleä kehotettu ottamaan vain 1 napsautus 3pv välein kunnes tulee vuoto tai kun selvää että raskaana. Ulkomaisilta sivuilta luin että pregnylin tukiannos 150iu, ja onko niin että 1 putki ovitrelleä vastaa 6500iu pregnyliä. Eli musta niitä naksautuksia pitäs enemmän. Yritin sitä ehdotellakin mutta lääkärin mielestä ei hyötyä. Nyt on vähän sellaista kuukautiskipumaista oloa mahalla koko ajan.
 12. @Hatchling Kyllä tuo musta olis selvä plussa! Mä en saanut koskaan kovin vahvaa viivaa vaikka hcg oli 1,5 kertainen sen dpo:n normilukemiin. Minusta viivan väri ei aina ole merkitsevä, ehkä jos viiva ei edistyisi ollenkaan tai lähtisi haalistumaan. Kuitenkin hcg niin korkea että tuskin tuolla testillä se näkyisi?
 13. @Felicidad Hyvä juttu! Eiköhän se plussakin ole matkalla. Mä olen jotenkin outo tapaus että mulla jopa clearbluen digi antoi joskus plussan ilman että folli irtosi. Tämä selvisi sattumalta kun hoitoja oli takana jo yli vuosi... Vähän katkera fiilis oli alkuun mutta lapsesta tietysti kiitollinen kun hänet vihdoin saatiin. Mulle meidän lääkäri aina hoki, että hybä alkukierto = hyvä loppukierto. Ainakaan mun kohdalla ei pitänyt paikkaansa! Musta keltarauhastaso kannattaisi mitata. Kaikki eivät mielellään anna luteaalitukea mutta ihan tutkimusten mukaan se lisää paljon raskausprosentteja.
 14. @Felicidad Usein pitkä kierto on ovuloimaton, liittyy siihen että jos tulee (kunnon) ovulaatio, hormonit aloittavat kuukautiset siinä n. 28 vrk kohdalla. Jos ovulaatiota ei ole, kuukautiset tulevat vasta kun limakalvo alkaa paksuuttaan rakoilemaan eikä normaalin hormonitoiminnan ansiosta. Keltarauhastaso on kuitenkin helppo mitata mistä näkee vähän ovulaatiota ja hormonitoimintaa sen jälkeen. Oletteko hoidoissa jossakin? Mulla keltarauhastaso ainakin näin vanhemmiten ollut normaalina lapäässä ja tarvitse luteaalitukea keltarauhasta tukemaan. Mitään vuotohäiriöitä, tiputtelua tai pitkiä kiertoja ei kuitenkaan ole juurikaan ollut, muutama satunnainen pitkä kierto vuosien varrella.
 15. Mulla sf-mitta taisi olla yli käyrien heti kun sit mitattiin. Alkuun th ei asiaa nostanut esille mutta puolivälin paikkeilla tuli lähete Naistenklinikalle kokoseurantaan loppuraskauden ajaksi. Itse halusin kuvitella, että suuri sf-mitta olisi johtunut vatsarasvasta, runsaasta lapsivedestä tms. mutta vauva oli lopulta suurempi kuin kukaan arvasi; 51cm ja 4632g rv 39+0. Olen kyllä myös tosi lyhyt mikä saattoi myös vaikuttaa siihen, että maha oli suuri pallo.
 16. @Charlottenburg meillä tyttö alkoi vierastaa 4kk iässä ja lähes kaikki fyssarikäynnit olivat itkemistä ja huutamista lähtien siitä kun fyssari edes vilkaisi vauvaan päin. Eihän tiedän vauva edes ole myöhässä taidoissaa vaan ainakin tuon ylläolevankin perusteella ihan normaalin rajoissa. Voisiko pieni kiipeily innostaa teidän vauvaa konttaamaan? Minusta tuntuu että pahvilaatikoiden ja vaippapakettien päällä kiipeily toi uutta ulottuvuutta meidän tytölle vaikka alkuun ei päässyt kohottautumaan ylös ja putoilut olivat jokapäiväisiä kovan itkun kera. Fyssarin mukaan siitä lapsi oppii vaikka itseä hirvitti. Ja vahvistaahan se lihaksia ja voimia kun saa vähän kohottaa itseään! Onko vauvalla mitään "kiellettyä" minkä perässä kiipeilisi mielellään vai kiipeäisikö ihan kiipeämisen ilosta? Onhan toi polviseisontakin jo tosi hyvä juttu! Meillä se alkoi luonnistua vasta kun kiipeilyä oli takana jonkin aikaa. Alkuun makasi maha vaippapaketilla mutta olipa irti lattiasta. Meillä myös kannustettiin kovasti kiipeilyyn fyssarin toimesta. Kiipeily tuli ihan sattumalta kun yritin torpata vauvan tien kielletystä paikasta eli kissan vesikulhosta. Hän olisi valloittanut MountEverestin päästäkseen läiskyttelemään. Meillä muuten alkuun pidettiin seisomista jotenkin pahana että taitoja jää väliin jne. Vauva alkoi kontata ihan normisti vaikka nousi seisomaan jo paljon aikaisemmin enkä usko että siitä oli haittaa vaan enemmänkin huomasi että tällainenkin hieno asento on olemassa. Toivottavasti sulla on huoli vähentynyt, ei teidän lapsella kuulosta mitenkään huolestuttavalta.
 17. @Charlottenburg olet varmaan googlaillut itse jo kaiken mahdollisen mutta tällaista luin itse yhdessä vaiheessa. Onko teillä lattialla pieniä korokkeita, minkä avulla vauva voi vähän kohottautua lattiasta? vaikka joku 10cm korkea matkalaukku tms painava esine jonka kanssa harjoitella? Suurin osa lapsista on ihan normaaleita!! Meillä neuvolalääkäri totesi n. 5kk iässä että vauva tuntuu taidoiltaan 1-2kk nuoremmalta kun ei vieraan ihmisen antamaan tarttunut leluun. Tästä pääteltiin ettei osaa tarttua vaikka pelkäsi/vierasti vieraita. Tästä alkoi täysin turha fyssarikierre jopa 2vk välein.... Ja niin. Ei se lapsi ota vieläkään lelua vieraalta vaikka on 1v ja kävelee, melkein juoksee ja kiipeilee kovaa kyytiä niin sisällä kuin ulkona! Mä sanoisin että tarjoa mahdollisuuksia opetella, vaikka lapsi kompuroi ja kuhmuja tulee niin kehu vain kuinka hieno yritys oli. Kyllä hän aivan varmasti oppii. Ja konttauksen tuo ikä tuossa on 7-10kk joten ettehän te ole edes vielä myöhässä. Meillä tyttö on aika itsepäinen ja sai raivarit jos yritettiin asetella konttausasentoon. Hän oppi konttauksen kun alkoi kiipeillä vaippapakettien ja matalien esineiden päällä. Siitä pääsi pian polvi-istuntaan, seisomaan ja konttaus tuli vasta seisomaan oppimisen ja tukea vasten kävelyn jälkeen 9kk päivänä. Eno ta neuvolan juttuja enää kovin vakavissani ja huoli pois teillä myös. Mehän joudutiin ihan neurologin tutkimuksiin joka kysyi ollaanko itse huolissaan (ei oltu), vähän pyörittelivät vauvaa eri asennoissa ja totesivat ettei tarvetta seurannalle. Fyssari ei silti antanut periksi vaan vaati jatkokäynnit kävelytaitoon saakka vaikka neurologillekin sanoin ettei minusta siitä ole ollut yhtään mitään hyötyä ja myös neurologi kommentoi ettei säännölliseen fysioterapiaan nähdä tarvetta. Kävelemisestä luin että oliko niin että vajaa puolet kävelee 1v eli puolet ei kävele. Molemmat yhtä normaalia. Karkeamotoriikan kehittyminen 0–4 vk iässä vauva nostaa päätään vatsamakuulla. 4–9 vk iässä vauva pitää päätään ylhäällä vatsamakuulla. 2–3,5 kk iässä vauva kannattelee päätään, jos hänet vedetään käsistä istumaan. 3,5–5 kk iässä vauva kohottaa ylävartaloaan ja päätään kyynärpäiden varassa ollessa. 4–6 kk iässä vauva kääntyy selältä vatsalleen. 5–7 kk iässä vauva varaa jaloilla, kun hänet nostetaan pystyyn. 6–8 kk iässä vauva ryömii ja istuu tuetta lattialla. 7–10 kk iässä vauva nousee itse istumaan, konttaa sekä nousee pystyyn tukea vasten. 7–16 kk iässä lapsi seisoo tuetta. 7–17 kk iässä lapsi kävelee vähäisesti tuettuna tai tuetta.
 18. @sarvis olin ihan järkyttynyt kun kaveri kertoi että 3v esikoispoikansa toivottavasti on saanut 12kg täyteen. meillä nyt kotipunnitukset 11,5kg vuoden iässä. virallinen lukema neuvolasta reilun viikon kuluttua. Toivon että tytöstä tulisi siro niin kuin itse olin lapsena vaikka eipä sillä mitään väliä.
 19. Hankin Storksakin Elisabeth hoitolaukun mutta olen tykästynyt mokomaan ja vähitellen siitä on muodostunut uusi käsilaukku ja vauvan tavarat kulkevat hänen omassa pinkissä repussa. Repussa enemmän tilaa, Elisabeth ei ollut niin iso että olisin saanut sujuvasti omat ja vauvan tavarat yhteen laukkuun. Jos omaa tavaraa vähän niin voin suositella!
 20. Jep, juuri näin. Jouduin lopulta sektioon ja ennakkoon olin lukenut vain sektiohaavan kivusta. Kivut olivatkin niin kovat että kun nousin ylös sängystä en pystynyt edes hengittämään. Kipu oli tosi kokonaisvaltaista ja kylkiin sattui. Toki vatsakin oli kipeä niin että sieltä sängystä tuntui mahdottomalta nousta (minut nostettiin) ja vatsa ylipäätään särki 4kk. Luulin jo ettei se ikinä loppuisi... Vatsakipu loppui vaikka muuta vaivaa jäi.
 21. Näitä onkin ollut kiva lukea, saanut uusia ideoita itsekin! Mun tuttavapiuruin ei kuulu paljoa lapsia joten olen ostanut netistä löytämiäni kivoja merkkejä. Bodyt lähes kaikki petit bateaun, neuletakkeja ja neuleita ym jacadilta. ulkovaatteet enimmäkseen reimaa. meillä pitkähkö selkä ja pidän suht kapean mallisista housuista, ei ole lahkeet koko ajan kantapään alla. Sama hihoissa. Mayoralia on myös lukuun ottamatta bodyjä, ovat heillä ihan valtavia. satunnaisia vaatteita sitten polarn pyretiltä, sanettalta ja monilta muilta merkeiltä. Edit: en siis tiedä mitä merkkejä Suomessa tyypillisesti pidetään. toki tullut vastaan gugguut ym mutten halua tuhlata loputtomasti vaatteisiin. jos jotakin tosi kivaa löytyy niin voin ostaa täyteen hintaankin. tykkään ns hyvistä löydöistä. -50% alessa innostun taatusti. E2: hyviä ovat olleet myös NameItin yöpaidat, myös muutama body ja ollut hyviä. Nyt tilasin alennuksesta Gap:ip, mm niitä heidän logosweatereita kun aika hyvään hintaan sai. Heilläkin bodyt valtavia, en osta uudestaan. Nämä tulee käyttöön kesälle joten kokemusta vain yhdestä neulepaidasta ja yökkäristä. yökkäri ei kokoa 80cm ja just ja just sai päälle vaikka oma tyttö varmaan max 75cm. muuten tosi hyvä. Tykkään aika istuvista vaatteista, jotenkin helpompi käsitellä vauvaa eikä vaatteet repsota joka banaanissa.
 22. Meillä tytön syntymäpaino 4,6 kg, 8kk neuvolassa 9,2kg ja nyt 10kk kotipunnituksella 10,6kg minkä epäilen (Toivon;) olevan muutaman sata grammaa yläkanttiin mutta n 10kk iässä oltaisiin arviolta ylitetty 10kg.
 23. Verikokeessa käyty ja nega on. Harmi kun ehti jo innostua. Vuotoa ei edelleenkään näy ei kuulu, lääkäriin julkisella pääsee vasta joulun tienoilla. Yritän soittaa aiemmalle lapsettomuusklinikalle mitä kannattaisi tehdä. Edit: Vuoto alkoi kuukauden myöhässä juuri kun olin tilannut ajan lapsettomuusklinikalle. Kuulemma tyypillistä.
 24. Kyllä eilisillan testi oli selvä nega. Täytynee alkaa soitella terkkariin. Harmi tavallaan vaikka vauva olisikin tullut vähän liian nopeasti. Edit: soitin neuvolaan ja epäilivät että tuskin raskaana olen. Tavallaan kyllä harmitti kun siitä jo ehti innostua. Kuitenkin ensimmäinen askel on mennä verikokeeseen varmistamaan olenko raskaana. Tuskin siis olen mutta verikokeen jälkeen mietitään jatkoja. Toivottavasti pääsisin ultraan.