avena

Turvakaukalot ja -istuimet

1024 posts in this topic

^Max-Way on ollut plus-testissä ja ainakin joitain Klippanin istuimiakin.

Tuolla on plus-testissä hyväksytyt istuimet:

 

http://bloggen.fi/bilstolslotsen/lista-pa-sakra-bilbarnstolar/plusgodkanda-bilbarnstolar/

 

Plus-testissä ei ole vielä koskaan hyväksytty yhtään käännettävää tai vain kasvot menosuuntaan asennettavaa istuinta, koska siinä asennossa lapsen niskaan kohdistuu aina liian kovia voimia. Plus-testi tehdään Ruotsissa, joten suurin osa testatuista istuimista on suomalaisillekin tuttuja. Tuolla on myös mukavasti kuvia istuimista eri autoissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vertailetteko autoa ostaessanne yhtä tarkkaan kaikkia testituloksia kuin istuinta valitessanne? Tai päivitättekö säännöllisesti uuteen?

 

Suomessa on luvattoman vanha autokanta, monissa ei ole uusimpia turvallisuuteen vaikuttavia laitteita (enkä nyt tarkoita vain airbagejä) ja liikenteessä on vielä paljon törmäystesteissä surkeasti menestyneitä autoja. Samoin uusistakin autoista löytyy niitä jotka eivät testeissä pärjää kovin hyvin ja silti ne on monien perheiden suosikkilistalla.

Edited by Holley

Share this post


Link to post
Share on other sites
^ Valmistajan vastaus Tainalle

 

K: Mistä voimme löytää testituloksia Triofix turvaistuimesta.

V: Triofix turvaistuin ei ole vielä ollut Autoliiton testeissä. Triofix turvaistuin istuin tuli markkinoille syksyllä 2011 ja olemme olleet yhteydessä kuluttajavirastoon joka valitsee testattavat istuimet autoliiton testeihin, saimme valitettavasti vastaukseksi että vuoden 2012 testiohjelma on jo lyöty lukkoon eli saadaan Triofix turvaistun mukaan

vasta 2013 vuoden testeihin.

ECE R44-04 testeissä turvaistuin on pärjännyt erittäin hyvin sekä selkä menosuuntaan että kasvot menosuuntaan.

(Lähde: http://www.klippan.fi/content/fi/1002/1740/UKK%20Triofix.html)

 

 

:)

Kiitokset Emilja! Itse asiassa olin lukenut tuon, mutta huolimattomasti eli ilman kysymystä ja toivoin, että muita testejä kuin autoliiton olisi ollut. Mutta - kun tuon lukee kysymyksen kanssa - näinhän se on; ei niitä testejä vielä ole. Sinänsä lohdullista (jos tuohon Triofixiin päädyn), että Triofixin edeltäjä (vieläkin markkinoilla oleva Kiss) on googlailujeni perusteella läpäissyt plus testin (Graco Akta Duo Logic nimisenä).

Itseäni kyllä vaivaa tuo kolmansien testien puute. Ehkä pitäisi yrittää vielä jostain kaivaa nuo ECE tulokset tai yrittää valmistajalta kysellä heidän omien testien arvoja. (joskin epäilen, että tällaisia eivät tuolivamistajat pahemmin jakele?)... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Klippan Trifix ei tule koskaan näillä myyntimarkkinoilla pääsemään eurooppalaisiin testeihin (jotka Autoliittokin julkaisee) koska Klippania myydään vain Suomessa. Näin kertoi meille myyjä (joka muuten nurisematta kantoi tuolin autoon ja vielä kiinnittikin sen ennenkuin tehtiin ostopäätös). :)

Hmmm.... Tuo ei nyt kyllä ihan taida pitää paikkansa.  Tässä kun olen viikon verran googlaillut tuoleja, olen törmännyt Klippanin myyjiiin mm. Ruotsissa ja Briteissä (ks. esim. http://www.securatot.co.uk/rear-facing-car-seats).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Huh, luin koko ketjun läpi. Meillä haussa istuin melkein samoilla kriteereillä kuin NeNNNillä. Huomenna tehdään isku lastentarvikeliikkeisiin, ja aiotaan käydä tutustumassa ainakin Britaxin Max-Wayhin ja Klippan Triofixiin.

 

Sen verran sanon, että toi Klippan ei istu meidän kriteereihin koska se on juurikin "kasvaa-lapsen-mukana" -istuin.

 

Sanon tännekin vielä, jotka miettii Maxi cosi Mobin ja Britax Max-wayn välillä.

M C:ssa kallistumekanismi on paljon järkevämpi! Nappia painamalla koko penkki liukuu, mikä on toki hankala selittää. Britaxissa on istuimen edessä rauta, jolla kulmaa säädetään. Rauta on kuitenkin niin lyhyt, että ei sillä mielestäni kummoista kallistusta saa, varsinkin jos autossa on yhtään kuppimaisemmat penkit. Ja toi M C ei vie kallistettunakaan yhtään sen enempää tilaa kuin pystyasennossakaan!

 

Jos näillä spekseillä (selkä menosuuntaan, ei käännettävä/muokattava istuin) etsii turvaistuinta niin kannattaa ehdottomasti käydä koeistumassa nää molemmat! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Holley: Autoa valitessa vertaillaan vielä tarkemmin. Ja rengastestit luetaan tarkkaan. Lisäksi matkoihin varataan tarpeeksi aikaa, ei ajeta ruuhkassa, noudatetaan liikennesääntöjä jne.

 

NeNNNI: Saitteko tekään sitä styrox-palaa sinne istuimen alle? Meillä ainakin toimii sen kanssa paljon paremmin Max Way.

 

nna: Lapsen mukana kasvavat istuimet eivät ole yhtä turvallisia kuin yhdelle ikäkaudelle tarkoitetut, sillä eri kokoisten lasten istuimissa (ja eri päin pidettävissä) on aina tehtävä kompromisseja, jotta toimivat pitkään. Ilmeisesti tämä oli NeNNNin ajatuksena, eikö?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Holley: Autoa valitessa vertaillaan vielä tarkemmin. Ja rengastestit luetaan tarkkaan. Lisäksi matkoihin varataan tarpeeksi aikaa, ei ajeta ruuhkassa, noudatetaan liikennesääntöjä jne.

No sitä minäkin. Uskon, että itse auton turvallisuudella ja kuskin ajotavalla on vielä suurempi vaikutus kuin yhdellä erillisellä istuimella. Tuonne teille ja kaduille kun katsoo, niin ei kuitenkaan ihan siltä vaikuta, että kaikki ajattelisi samoin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

askel, ok. Mitäköhän kompromisseja tarkoitat? En tiedä, siksi kyselen että viisastun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ esim ne lisäosat joita tuoleissa on ja mitkä voi sitten irroittaa, ei ole kaikken turvallisin vaihtoehto. Tämä tarkoittaa siis sitä, että ne pienelle lapselle sopivat pienennysosat eivät ole niin turvallisia, kuin esim. istuin joka on pienelle lapselle oikean kokoinen ilman noita pienennysosia. Myös tämä "kompromissi-istuimet" on käännettäviä. Käännettävät istuimet eivät ole yhtä turvallisia kuin yhteen suuntaan tehdyt.

 

Ajattele vaikka niin, että kun yksi suhteellisen kohtuullisella hinnalla varustettu istuin on suunniteltu 9kk-12v on silloin kaiken ikäisille tehty suhteellisesti vähemmän suunnittelu työtä kuin saman hintaiselle tuolille, jossa vähemmän ominaisuuksia on suunniteltu paremmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miksi NeNNNi on mielestäsi ehdotonta, että turvaistuinta ei voi kääntää kasvot menosuuntaan, että istuin on siis pelkästään selkä menosuuntaan asennettava?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos askel ja merkinkantaja, siinä se syy miksi ei haluta "monen koon" -istuinta. Kun istuin tehdään monen kokoiselle sopivaksi, täytyy turvallisuuden kustannuksella tehdä kompromisseja kaiken kokoisille lapsille. Tästä löytyy juttua esim. autoliiton sivuilta.

 

Ja arby, tuohon kääntämiseen pätee sama syy. Mieluummin käytetään selkä menosuuntaan istuinta ~ 4 vuotta ja ostetaan sitten sen kokoiselle lapselle oikean kokoinen istuin.

 

Sanottakoon veilä vielä, että jokainenhan saa ostaa lapselleen sellaisen istuimen kuin haluaa, meillä turvallisuus on se mistä ei tingitä.

 

MUOKS: Typo.

 

MUOKS 2: askel, tuon Maxi cosin kanssa ei sitä styroxia tartte kun kallistusjärjestelmä on siellä istuimen "sisällä". Max-way:ssa kulmaa säädetään sillä edessä olevalla raudalla ja sen allehan voikin laittaa vaikka sitten sitä styroxia. Toki sitäkin voinee miettiä, mitä sille tapahtuu kolarissa..?

 

Ja vielä MUOKS: Tässä video Maxi cosin Tobista, joka on siis kasvot menosuuntaan istuin, mut 2:00 eteenpäin näytetään se kallistussysteemi, joka on Mobissa samanlainen.

 

http://www.youtube.com/watch?v=IRi5bpGA9Iw

Edited by NeNNNi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä lapsi voi ns. käännettävissäkin istuimissa istua selkä menosuuntaan n. 4-vuotiaaksi. Eivätkä kaikki käännettävät "kasva lapsen mukana". Meillä esim. on BeSafe IziCombi Isofix, jossa lapsi voi matkustaa 4-vuotiaaksi selkä menosuuntaan. Istuin on tukevasti kiinni Isofixillä, ei tarvita mitään auton omia vöitä tai alakiinnitysvöitä (mitkä heikentävät turvallisuutta + lisäävät väärinasentamisen riskiä).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kyllä lapsi voi ns. käännettävissäkin istuimissa istua selkä menosuuntaan n. 4-vuotiaaksi.

 

Niin voi, mutta pointti olikin se, että testeissä on todettu että aina näissä kahden suunnan istuimissa (ja laajan ikähaitarin istuimissa) on jouduttu tekemään kompromisseja, että istuin toimisi monella eri tavalla. Pelkästään selkä menosuuntaan rakennetussa istuimessa ei ole tarvinnut tehdä minkäänlaisia kompromisseja rakenteiden tai toimintojen suunnittelussa.  Eli jos haluaa ihan pilkuntarkasti istuimensa valita niin tuokin kannattaa ottaa huomioon. Ihan autoliiton sivuilta löytyy tuo tieto siis.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Eivätkä kaikki käännettävät "kasva lapsen mukana".

 

Juu ei kasvakaan mutta en ole niin väittänytkään.

 

Meillä esim. on BeSafe IziCombi Isofix, jossa lapsi voi matkustaa 4-vuotiaaksi selkä menosuuntaan. Istuin on tukevasti kiinni Isofixillä, ei tarvita mitään auton omia vöitä tai alakiinnitysvöitä (mitkä heikentävät turvallisuutta + lisäävät väärinasentamisen riskiä).

 

Isofix on se mistä me jouduttiin tinkimään kun ei löydetty isofix kiinnitteistä istuinta, joka olis vain selkä menosuuntaan -mallia. Tosin kyllähän ne turvavyöt lukkiutuu kolarissa pitämään aikuisen ihmisenkin penkillä niin miksei sitten turvaistuinta.. Ja toi väärinasentamisen riski on vähän hassusti sanottu - tottakai riski voi olla mut ei se automaattisesti sitä tarkota, etteikö istuinta vois oikeinkin kiinnittää.

 

MUOKS: Ja eikös tuo izi combikin sitten kasvot menosuuntaan kiinnitetä turvavöillä?

Edited by NeNNNi

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kasvot menosuuntaan kiinnitetään turvavöillä, mutta jos istuinta pitää selkä menosuuntaan niin silloin Isofixillä, mikä tutkimusten mukaan on vyökiinnitystä turvallisempi törmäystilanteessa. En siksi tinkisi Isofixistä. Mutta kukin tavallaan.

 

Ja eikös tuo Max-way ole ihan yhtälailla ns. laajan ikähaitarin istuin, jos siinä voi istua 4-vuotiaaksi asti, kuten vaikkapa myös Izicombissä (ilman mitään muutoksia istuimeen)?

Edited by Arby

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juu varmasti on isofix tukusampi mut kuten sanottu, pitää ne turvavyöt aikuisenkin penkillä. Tosin löytyi tuolta autoliiton sivuilta turvakaukalo, jonka isofixit katkes kolarissa ja istuin lähti iloseen lentoon.

 

Mä tarkotan sillä "kasvaa lapsen mukana" sitä, että venytetään selkänojaa ja sit jossain vaiheessa otetaan se kokonaan pois. Ja max-way ei ole sellanen.

Edited by NeNNNi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eihän esim. klippan triofix-istuinta riisuta millään tavalla vaikka se kasvaa ns. lapsen mukana. Ainoastaan pääntuki nostetaan aina tarvittavalle tasolle ja taidetaan sieltä yks pehmuste ottaa pyllyn alta pois. Onko edes olemassa mitään sellasia istuimia kun saa ns. riisuttua kokonaan? Ainakaan niin paljon että koko selkänoja irtoaisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kyllä lapsi voi ns. käännettävissäkin istuimissa istua selkä menosuuntaan n. 4-vuotiaaksi. Eivätkä kaikki käännettävät "kasva lapsen mukana". Meillä esim. on BeSafe IziCombi Isofix, jossa lapsi voi matkustaa 4-vuotiaaksi selkä menosuuntaan. Istuin on tukevasti kiinni Isofixillä, ei tarvita mitään auton omia vöitä tai alakiinnitysvöitä (mitkä heikentävät turvallisuutta + lisäävät väärinasentamisen riskiä).

Mun kokemuksella sanoisin, että pitää olla aika pienikokoinen 4-vuotias, jos mahtuu Besafen izi combiin vielä 4-vuotiaana selkä menosuuntaan matkustamaan. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Onko edes olemassa mitään sellasia istuimia kun saa ns. riisuttua kokonaan? Ainakaan niin paljon että koko selkänoja irtoaisi.

 

Jos nyt en ihan kauheesti valehtele niin mielestäni jossain törmäsin istuimeen, joka sitten loppujen lopuks oli pelkkä istuinkoroke kun selkänojan otti pois. Hitto kun en nyt muista merkkiä..

 

MUOKS: Lapsimatkustaa.fi sanoo, että "Monesta turvavyöistuimesta voi lapsen kasvaessa irrottaa selkänojan, jolloin istuimesta tulee istuinkoroke." Haku turvavyöistuimella ja istuinkorokkeella tuotti 74 vastausta.

Edited by NeNNNi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siis on istuimia joissa ikäraja on 9-18kg tai 9-25kg (eli jotain 3-6v välistä) ja jotka on tarkoitettu vain selkä/naama menosuuntaan tai sekä että. Yhtään istuinta ei ole, joissa olisi isofix, mutta vain selkä menosuuntaan. Koska selkä menosuuntaan on turvallisinta, niin mieluummin me jotka haluamme ehdottomasti ostaa oikean kokoisen istuimen erikseen jokaiseen ikään, tingimme isofixistä, eikä selkä menosuuntaan ominaisuudesta.

 

Sitten on istuimia, joissa käyttöikä on 9-36kg ja 8v asti. Nämä ovat joko käännettäviä tai naama menosuuntaan. Ne on käännettävä yleensä 18kg jälkeen, jolloin taas pääsemme siihen, että 9-25kg selkä menosuuntaan on turvallisempi sen 18kg jälkeen. (jos lapsi ei mahdu istuimeen ollenkaan sen jälkeen, on se eri asia, mutta ainakin on mahdollisuus venyttää sitä aikaa 7kg) Esim. Klippan on käännettävä.

 

Sitten on turvavyöistuimet joissa saa istui 4v eteenpäin.

 

Lisäksi on vielä palkki-istuimet, joiden käyttöikä vaihtelee 9-36kg välissä ja muuntuvat pikkuhiljaa tavallisiksi turvavyöistuimiksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yhtään istuinta ei ole, joissa olisi isofix, mutta vain selkä menosuuntaan. Koska selkä menosuuntaan on turvallisinta, niin mieluummin me jotka haluamme ehdottomasti ostaa oikean kokoisen istuimen erikseen jokaiseen ikään, tingimme isofixistä, eikä selkä menosuuntaan ominaisuudesta.

 

Sinä sen osasit sanoiksi muotoilla.  :curtsey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin siis kyllä varmaan noista turvavyöistuimista voi joistain malleista tehdä pelkän istuinkorokkeen mutta sellainen istuin ei taida olla vielä tässä vaiheessa ajankohtainen. Hainkin nyt lähinnä sitä että eihän mitään sellaista istuinta, joka on tarkoitettu 9kg ->, ole olemassa kun pystyisi niin paljon riisumaan.

Ja eiköhän jokainen halua hankkia lapselleen sen turvallisimman vaihtoehdon, minä katsoin parhaimmaksi vaihtoehdoksi Klippanin istuimen. Siinä matkustetaan selkä menosuuntaan niin kauan kuin pystytään, ainakin 4-vuotiaaksi saakka. Sitten mietitään uudelleen jatketaanko tällä istuimella vai ostetaanko joku "kehittyneempi" malli. Isofix-kiinnitys oli mulle kanssa yksi ykköskriteereistä ja kun oli mahdollisuus ottaa sekä selkämenosuuntaan että isofix samassa istuimessa, niin se oli sillä selvä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä muistelin, että Cybexillä ois ollut joku malli, josta saisi palkki-istuimesta (eli jo 9 kk-> tarkoitetusta) lopulta pelkän korokkeen, mutta en nyt löytänyt. Oisko sitten vanha malli vai muistanko merkin väärin. Joku palkki-istuin se oli, paitsi ei Kiddy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.