Qia

Mitä suuhusi laitat?

1666 posts in this topic

Perustan tällekin puolelle yhden suosikkiketjuistani.

 

Kuinka tarkkaan raskaana ollessasi katsot mitä suustasi alas laitat? Noudatatko tarkkaan annettuja ohjeita? Vai etsitkö vielä annettujen ohjeiden päällee lisää tietoja kielletyistä ruoka-aineistga esim. netistä? Oletko edes saanut neuvolasta mitään ohjeita ruoan suhteen?

 

Tässä hyvä linkki vältettäviin ruoka-aineisiin:

 

Itselleni oli iloinen yllätys, että lähes kaikki kaupassa myytävät tuore- ja fetajuustot on tehty pastoroidusta maidosta, joten niitä voi huoletta syödä raskausaikana, mikäli paketti käytetään pikapuoliin eikä säilytellä jääkaapissa viikkotolkulla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen yrittänyt syödä raskausaikanakin mahdollisimman monipuolisesti huolimatta siitä että neuvolan antamat ohjeet ovat mielestäni aika tiukat.

 

Maksakastiketta olen kerran raskausaikana syönyt (muistaakseni rv 20 tienoilla) ja voileipäkakun välissä oli maksamakkaraa joten sitäkin pienen määrän söin... Muuten olen pyrkinyt välttämään maksaa, tuorejuustoja, homejuustoja ja muita kiellettyjä aineita. Fetajuustoa olen muutaman kerran syönyt siinä uskossa että se on ollut pastöroitua. :)

 

Kahviin, lakuun ja salmiakkiin en ole koskenut koko raskauden aikana. Ei ole tehnyt mieli.

 

Kalaa olen syönyt harvoin vaikka olisi ilmeisesti aika suotavaa syödä kalaa useastikin. Lohi on ollut pääasiallinen kala meidän ruokapöydässä, muihin kaloihin en ole uskaltanut koskea... graavilohi jäi jouluna syömättä. :( Vihanneksia, kasviksia, marjoja ja hedelmiä olen syönyt huoletta raakana ja kypsänä kunhan olen vaan huuhdellut aika tarkkaan.

 

Olimme raskauden puolivälissä Thaimaassa häämatkalla ja siellä välttelin kyllä melkein kaikkia muita ruoka-aineita paitsi riisiä. ^_^ Oli vähän vaikeuksia keksiä syötävää mutta hyvin meni kaksi viikkoa ilman nälkää. :)

 

Lisätietoa etsin netistä aivan raskauden alussa mutta sittemmin se on jäänyt enkä mielestäni kaipaa enempää tietoa kuin mitä neuvolasta on annettu. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen silloin tällöin lukenut kiellettyjen listan läpi, koska se on niin pitkä että meinaa unohtua. En ole ruvennut syömisen suhteen kovin tarkaksi, vaan olen raskausaikana muutaman kerran syönyt maksalaatikkoa tietäen, että ei saisi. Ja kahvia juon useammankin kupin päivässä, jos vaan mieli tekee. Mutta muistinpas sentään kaupassa valita pakastevadelmista ne suomalaiset. Voisi kai sanoa, että olen mennyt "kohtuus kaikessa" -linjalla, enkä ole ruvennut kovin tarkaksi syömisen suhteen. Karkit ja muut imelät eivät maistuneet ennenkään, eivätkä maistu vieläkään. Mekin oltiin Thaimaassa raskausaikana, ja siellä vältin kalaruokia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aina ei lista ole pysynyt mielessä :mellow: Jälkeen päin olen todennut syöneeni ainakin kuhaa ja korvasieniä (keitossa, ei pääraaka-aineena) :unsure: Ja on makirulliakin tullut muutaman kerran syötyä. Tuorejuustojen kanssa ei ongelmia, kun en syö oikeastaan muutenkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aika lailla samalla tavalla kuin ennenkin raskautta. Vähän tietysti rajoittanut teen tai limpparin juontia, etten ihan jatkuvasti niitä kittaa. Samoin maksamakkaraa olen syönyt vain muutaman siivun yms. Ehkä myös enemmän on tullut ostettua vihanneksia ja hedelmiä kuin ennen. Mutta aika samoilla linjoilla mennään kuin aiemminkin. Loppuvaiheessa varmaan menee makea enemmän pannaan, ettei vauvasta tule liian iso ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen syönyt suht entiseen tapaan. Olen tosin ollut tarkempi tuotteiden laadun ja tuoreuden kanssa, sekä tietysti pyrkinyt syömään pastöroituja tuotteita. Oikeastaan ainoat, mitä olen vältellyt ovat alkoholi, sushi ja graavilohet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mä olen syönyt suht entiseen tapaan. Olen tosin ollut tarkempi tuotteiden laadun ja tuoreuden kanssa, sekä tietysti pyrkinyt syömään pastöroituja tuotteita. Oikeastaan ainoat, mitä olen vältellyt ovat alkoholi, sushi ja graavilohet.

 

Sama täällä. Tosin sushia en syönyt ennen raskauttakaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kahvia en ole juonut lainkaan, vaikka entinen suuri kahvinnautiskelija olenkin, pelkkä haju tekee vieläkin pahaa :unsure: Olen syönnyt vain pästöroituja juustoja ja niistä olen ollut tarkka. Samoin pakastevihannekset olen keittänyt ennen syöntiä. Salmiakkia ja lakua taidan syödä sallittua enemmän, täytyisi ottaa itseään niskasta kiinni ja lopettaa kokonaan.

 

Graavatut kalat eivät kuulu muutenkaan ruokalistalleni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen vältellyt vähän kaikkia kaloja (kylmäsalaateissa ja raa'at kalat) ja syön vain itse tehtyjä. Tietty jos on ruokana kuumennettu kala niin syön.

 

Vältän kaikkea pastöroimatonta, muuten sit syön Creme BonJouria ja joitain muita tuorejuustoja. Salaatit jätän välistä kebab-paikoissa.

 

Alkoholin kanssa meen ihan nollalinjalla, eli en ees maista (meillä on juuri koulussa meneillään ruoka ja viini kurssi jossa aina maistellaan, mä maistelen vaan ruokaa :rolleyes: ).

 

Maksaa en syö (yök) ja muuten koitan sit vältellä mitä listaan on kirjoitettu. Ja se on helppoa kun en niitä söis muutenkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neuvolasta en poikkeuksellisesti saanut mitään varsinaista listaa vältettävistä, terkka vain mainitsi graavikalat, maksan, pastöroimattomat maitotuotteet ja kypsentämättömät pakastevihannekset. Eli tarkempaa tietoa olen etsinyt/löytänyt esim. netistä. Neuvolasta saadussa Vau-kirjassa on kyllä myös käsitelty asiaa.

 

Pyrin noudattamaan näitä ohjeistuksia, näin alkuraskaudessa ehkä vähän hysteerisestikin ;) Se on itse asiassa yllättävän vaikeaa, jos ei kokoajan keskity! Nimim. hepulit keittämättömien herne-maissi-paprikoiden syönnistä saanut...

 

Kahvin ja muut kofeiinia sisältävät juomat jätin kokonaan jo ennen plussausta - miulla valitettavasti ei kahvin tuoksu kuitenkaan tökkäse kuten monilla, vaan sitä tekee usein mieli... Samoin homejuustoa, jota olen pitsassa kypsennettynä muutaman kerran syönyt. Alkoholin kanssa nollatoleranssi.

 

Olen tietosesti koittanut lisätä mm. kalan sekä kasvisten ja hedelmien syöntiä, vaikka pääsääntöisesti terveellisesti oon syönyt ennen raskauttakin. Mutta pakko myöntää, että herkkujakin tulee syötyä liikaa, reilusti ennemmän kuin ennen plussaa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkuraskaudessa oli hieman tarkempi mitä söin, mutta edelleen vältän noita yleisimpiä mitä ei suositella. Kahvin juontia en lopettanut, mutta sitäkin menee vaan 1kuppi päivässä eli sallituissa rajoissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkuraskauden aikana olin tarkempi, mutta nyt on tullut vähän lipsuttua... :rolleyes:

 

Tunnustan maistelevani alkoholeja (siemaus tai kaksi max.) kun siippa harrastaa erilaisia konjakkeja ja viskejä ja ne itsellekin ovat herkkua, samoin jos siipalla on viiniä, niin sitäkin maistan. Tunnustan syöväni aika lailla kaikkia kaloja, Vietnamin reissulla söin aika lailla kaiken mitä eteeni sain (salaatit jätin rauhaan toki). Makeaa menee samalla lailla kuin ennen raskautta, usein, mutta pieniä määriä. Tuorejuustojakin syön kun tilanne on semmoinen, että tiedän ettei juusto ole viikkokausia kaapissa pyörinyt. Kahviakin olen tainnut kerran juoda vaikka yleensä en kahvia nautiskele. Mutta ihme kyllä, herkuista suurin, maksa on jäänyt! Välillä kyllä tekisi NIIN kovasti mieli, mutta siitä olen onnistuneesti luopunut. ;) Ja kuten joku tuossa aiemmin sanoi, kasvikset ovat lisääntyneet ruokavaliossa huomattavasti!

 

Mutta yhteenvetona voisin sanoa, järki kädessä mennään. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olin alkuraskaudessa varmasti ärsyttävän hysteerinen! Loppujen lopuksi vältettävät ruoka-aineet ovat helppo muistaa ja jos vahingossa söisikin jotain vältettävää ruokaa, niin riski listerian saamiseen on aika pieni. Joulu oli ainoa tilanne, että tuntui etten voi syödä mitään. Tarjolla oli graavikaloja, savuporoa, juustotiskiltä ostettuja ulkomaisia juustoja, juustokakkua pakastemarjoilla jne... Myös sushia rakastavana elämä on tuntunut aika kovalta :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en ole juonut raskauden aikana juurikaan kahvia, viimeksi varmaan kuukausi sitten pienen kupillisen. Salmiakkia olen kyllä syönyt enemmän kuin 50g/päivä, mutta sitäkin noin kerran kuussa. Maksaa en ole syönyt ja pihvit pyydän kypsinä ravintolassa. Välttelen vakuumipakattuja kaloja. Siinäpä ne. En kyllä ole hirvittävästi kauhistunut, jos olen vahingossa syönyt esimerkiksi kylmäsavustettua lohta, kun sitä oli uuniperunan majoneesiakstikkeessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sain ensimmäisellä neuvolakäynnillä ruokasuosituksista montakin lippua ja lappua ja luin ne tunnollisesti läpi. Omaa järkeä olen kyllä pääasiassa käyttänyt. Kahvia olen juonut kylässä, jos sitä on tarjottu, maksamakkaraakin söin viime viikonloppuna. Sokeria on tullut mätettyä aivan tarpeettoman paljon ottaen huomioon mun runsaan ylipainon...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aikalailla neuvolan ohjeilla oon menny, en nyt ihan orjallisesti! lähinnä lakuja on välillä menny enemmän ku ohjeet sallii, juustoista on kattonut et on pastroidoista maidosta ja raa'oista merenelävistä oon kieltäytynyt ja alkoholista tietysti! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon välttänyt kofeiinia. Muutaman kerran oon syönyt vahingossa jotakin, jota ei kai suositella. Maksaa tekisi mieli, mutta sitä en oo maistanutkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neuvolassa mainittiin vain muutama ruoka-aine, joten tietoa olen hankkinut pääasiassa netistä ja kaikista opuksista, joita neuvolasta saatiin.

 

Alkoholia en käytä lainkaan ja tupakkakin jäi jo ennen plussaamista. Light limsoja join ennen melkein päivittäin, nyt ne ovat jääneet pois, jos juon limpparia valitsen tavallisen version. Myös kivennäisvesi on alkanut maistua. Maksaa en ole syönyt ennenkään, joten en nytkään. Kalaa olen syönyt lähinnä keitoissa, mutta enemmänkin vissiin saisi/pitäisi syödä. Graavilohen olen jättänyt pois. Valmisruokia en karta, mutta lämmitän tietysti kunnolla. Kahvi jäi pois heti alkuunsa, koska pelkkä hajukin tekee ihan tolkuttaman pahaa. Ennen käytin leivällä pääsääntöisesti bon jour-levitteitä, nyt olen vaihtanut Oivariiniin, mutta lähinnä sen vuoksi, että nuo juustot ei enää maistu samalla tavalla kuin ennen. Syön siis niitäkin jos vaan maistuu. :) Ennen syötiin pelkästään kanaa ja kalkkunaa melkein, mutta nyt nekin on alkaneet tökkiä, joten mm. perinteinen jauheliha on astunut kuvioihin enenevässä määrin. Hese/kebab-ruokia en ole karttanut jos on maistunut ja olen syönyt hyvällä omalla tunnolla salaatitkin. Aikaisemmin en ole maitotuotteita juuri nauttinut, mutta nyt olen koittanut alkaa syömään jugurttia enemmän ja juustoa leivänpäällä. Toisinaan olen saanut jopa lasillisen kaakaota alas. Lisäkalkkia siis tarvitsen kuitenkin ehdottomasti. Hedelmiä ja kasviksia menee niin kuin ennenkin. Salmiakista on tullut pieni ongelma siinä mielessä, että se maistuisi, koska helpottaa pahoinvointia. Neuvolalääkäri antoi luvan syödä askin viikossa niin kauan kuin pahoinvointi jatkuu, sen jälkeen olisi syytä kuulemma lopettaa. Ei taida onnistua täysin. :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla tuli mieleen, että oliko raakaa pinaattia suositeltu vältettäväksi myös? Harvoinpa sitä tulee raakana syötyä, mutta yhtäkkiä pälkähti päähän.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkuraskauden pahoinvoinnista kärsivänä syön tasan tarkaan sitä mitä vaan mieli tekee. Että saan edes jotain murua rinnan alle. Onneksi mieli ei tee graavilohta eikä muitakaan kiellettyjä aineita... Salmiakkia välillä. Vain vähän... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mulla tuli mieleen, että oliko raakaa pinaattia suositeltu vältettäväksi myös? Harvoinpa sitä tulee raakana syötyä, mutta yhtäkkiä pälkähti päähän.

 

Raaka pinatti on melko nitriitti-pitoista, joten sitä tulisi kai välttää antamasta lapsille. Isot pinaattilehdet itse ryöppäisin nopeasti kiehuvassa vedessä ja huuhtelisin sen jälkeen kylmässä. Jos on oikein nuoret versot söisin sellaisenaan. En usko että vaikuttaa raskauteen. Jos on sappi tai kihtivaivoja kannattaa kai jättää syömättä kokonaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aika samalla linjoilla olen muiden vastaajien kanssa, eli olen kyllä välttänyt ei-suositeltavia ja kiellettyjä ruokia, mutta välillä tehnyt poikkeuksia. Luulen että tietyissä erityistilanteissa, kuten laivan seisovassa pöydässä, tulisin kuitenkin noudattamaan ohjeita ihan pilkulleen. Mutta olen mm. maistanut miehen lasista viiniä ja syönyt voileipäkakkua, jonka täytteistä en ollut ihan varma; koska olin pienimuotoisissa hautajaisissa ja raskaus oli vasta alussa, en halunnut tehdä asiasta numeroa vaan söin sitten pienen palan. :mellow: Hieman se kyllä mietitytti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ole varma saisiko homejuustoja syödä, mutta niitä olen välttänyt, niin orjallisesti mies mua valvoo ;)

Kahvi on sellainen, mitä en ole sietänyt yhtään.

Alkoholin jätin kokonaan pois jo silloin kun rupesimme yrittämään lasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mun neuvolasta saamassani listassa kielletään homejuuston syönti, ellei se ole pastöroidusta maidosta valmistettua ja hyvin kuumennettua (esim. uuniruuassa).

 

Olen noudattanut neuvolasta saamaani listaa kielletyistä ruoka-aineista. Ainoa kohta josta olen muutaman kerran lipsunut, on suositus lakritsin ja salmiakin enimmäismäärästä. Mielestäni neuvolasta saamani lista on järkevä eikä rajoita omaa syömistäni kovinkaan paljon. Olen myös nähnyt aivan älyttömän pitkiä listoja "kielletyistä" ruoka-aineista, mutta niitä en ole ottanut tosissani. Raskausaikana on todella tärkeää syödä monipuolisesti, eikä lähteä varomaan normaaleja ruoka-aineita vain sen takia, että joku lista kieltää ne...Toki jokainen tekee niin kuin itse parhaakseen näkee! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.