Qia

Mitä suuhusi laitat?

1666 posts in this topic

Oma käsityksensi on, että yhtä helposti saisi leivänpäällismargarinista sen listerioosin. :)

 

Kuinka pitkään uskaltaa siis säilyttää avattua margariinirasiaa jääkaapissaan ja siis syödä siitä? En ole tosin ajatellutkaan ennen tätä, että myös margariini olisi jotenkin vaarallinen. Vai onko margariinikin otollinen kasvualusta listerialle samaten kuten tuorejuustot pitkään avattuina ollessaan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Googletin, ja tutkimusten perusteella margariini näyttäisi olevan huono kasvualusta listerialle. Jos on tapana säilyttää margariinia huoneenlämmössä viikkotolkulla, voi olla mahdollista saada siitä listerioosi (olettaen, että bakteerikontaminaatio on tapahtunut). Paljon todennäköisemmin tulee tosin joku ihan muu ruokamyrkytys, jos sitä nyt pystyy ylipäänsä syömään siinä vaiheessa.

Edited by Miinanen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen pyrkinyt olemaan tarkkana, mutta alussa lipsahti kahvin joukossa muutama hermesetas. Nykyään canderell makeutusaine käytössä. Olen välttänyt mitään raakaa syömästä, ja odotankin innolla, että taas pääsee sushia kokkaamaan. tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kertokaapas nyt mulle, että johtuuko tuo lihan kypsyyskäsky nimenomaan listeriariskistä? Ja eikö graavikaloista kieltolistalla olleet nimenomaan tyhjiöpakatut, eli periaatteessa itsetehtyjen pitäisi olla OK?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Avena, omatekemän pitäisi olla ok jos tekee tuoreesta kalasta. Tosin sitäkään ei kannata akuhean kauan jääkaapissa säilyttää mutta ainakin meillä kyllä tulee syötyä nopeasti pois. Ei olla kyllä nyt raskausaikana tehty itse mutta voisin sitä syödä jos tietäisin kalan olevan takuuvarmasti tuore.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miksi liiallinen kofeiini on vaarallista?

Olen ihan pulassa, koska rakastan teetä. Vai onko vain kahvin kofeiini pahasta?

 

Toinen ongelmani on feta, joka on kyllä tehty pastöroidusta maidosta. Onko siinäkin kiellon takana tuo listerioosi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Sitä miksi kofeiini on haitallista, en muista, mutta teessähän on vähemmän kofeiinia kuin kahvissa, joten kai sitä sitten teetä saisi määrällisesti enemmän juodakin kuin kahvia. Taisi muistaakseni olla 200mg/vrk enintään kofeiinia. Ja kofeiini on samaa sekä teessä, että kahvissa. ;)

 

Varmaan tuossa fetassakin kiellon takana on listerioosi, mutta kyllä minä ainakin olen sitä syönyt, jos se on ollut Suomessa tehtyä ja pastöroidusta maidosta tehtyä.

 

Hulluksi tulisin, jos alkaisin kaikkia kieltoja ihan orjallisesti noudattamaan. :)

Edited by jalapeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eri lähteiden mukaan kofeiinin sallittu raja on jotain 200-300mg/vrk.

 

Seuraavat tuotteet sisältää 100mg kofeiinia:

 

* pieni kuppi (1,25 dl) suodatinkahvia

* pieni kuppi (noin 0,3 dl) espressoa

* kupillinen cappuccinoa

* lasillinen lattea

* litra kolajuomaa

* 3 desilitraa energiajuomaa

* 2 pientä kuppia mustaa teetä tai 5 pientä kuppia vihreää teetä

* yksi kofeiinitabletti

 

Liiallinen kofeiininjuonti voi lisätä riskiä saada keskenmeno (käsittääkseni tää koskee pääsääntösesti sitä alkuraskauden aikaa jolloin tosi monet ei edes pahoinvoinnin takia pysty juomaan kahvia) ja siitä saatta tulla raskaana ollessa normaalia helpommin "yliannostuksen" oireita, esim. sydämentykytystä ja vapinaa. Ja kofeiini aiheuttaa myös helposti närästystä raskaana oleville. Kofeiini on aiheuttanut rottakokeissa sikiövaurioita annoksina, jotka ihmisellä vastaisivat 70 päivittäistä kahvikupillista (eli sellanen 7 pannullista kahvia...).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Avena kysyi lihan kypsyyskäskystä - lihan osalta kyse ei käsittääkseni niinkään ole listeriasta, vaan EHEC-bakteerin mahdollisesta piilemisestä siellä lihassa. Siipikarjalihan osalta salmonella- ja kampylobakteeririskit ovat olemassa.

 

Ja nämä tiedot opin täältä

http://www.espoo.fi/default.asp?path=1;28;11866;11404;10024;10156;10165;10170;10190

 

Fetan ja tuorejuustojen osalta mulle ainakin neuvolassa sanottiin, että kotimaisia pastöroituja tuotteita saa tempoa nassuun :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, kiitos Hihku! Kiitos myös syksyn tytölle!

 

Aika erikoinen juttu tuo EHEC, nyt kun googlailin asiaa niin Eviran sivuilla suositeltiin ehkäisynä aina naudanlihan kypsentämistä kokonaan... En ole kyllä koskaan kuullut kenenkään moista bakteeria saaneen. Ehkäpä kerran tai kaksi otan lisäproteiinit talteen siitä verisestä pihvistä tulevien kuukausienkin aikana (hirveä lihanhimo päällä...).

 

Tuota siipikarjaa ei yleensä muutenkaan tule roséna syötyä ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miksi liiallinen kofeiini on vaarallista?

Olen ihan pulassa, koska rakastan teetä. Vai onko vain kahvin kofeiini pahasta?

Mun neuvolasta (Hki) saamassa lapussa lukee näin: "Kofeiinin saantia on hyvä rajoittaa 300mg:aan/päivä. Kofeiinin vaikutuksista sikiön kasvuun on ristiriitaisia tietoja. Joissakin tutkimuksissa runsaan kofeiinin saannin on epäilty aiheuttavan ennenaikaisuutta ja sikiön pienipainoisuutta."

Share this post


Link to post
Share on other sites

onko missään sanottu mitään urheilujuomien/proteiinishaken juomisista?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raa'assa lihassa on myös toksoplasmoosiriski, joten siksikin kypsennystä suositellaan, näin mulle neuvolassa sanottiin.

 

Itse olen syönyt salmiakkia nyt alkuraskauden pahoinvointiin, koska se auttaa. Aina alle 50 g päivässä kylläkin, mutta melkein joka päivä kuitenkin. Mulla on kyllä aina ollut aika alhainen verenpaine, jospa nämä muutamat viikot nyt eivät haittaisi.

 

Varaan itselleni myös oikeuden maistaa kuohuviiniä puolikkaan onnittelumaljan verran tulevan kesän hääriennoissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaunis kiitos kofeiiniin liittyviin vastauksiin. Aion jatkaa teen juontia, vaihdan ehkä osan kuitenkin vihreään teehen. :)

Fetaa pitää vielä miettiä, tuo rakastamani feta tehdään Kreikassa. Harmillista, miten jokin näin pieni asia voi vaikuttaa niin kamalan suurelta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja eikö graavikaloista kieltolistalla olleet nimenomaan tyhjiöpakatut, eli periaatteessa itsetehtyjen pitäisi olla OK?

 

Tyhjiöpakatuissa on selvästi korkeampi riski, koska Listeria pystyy hyvin lisääntymään myös siellä paketissa jääkaappilämpötilassakin, ja noilla tyhjiöpakatuilla on niin pitkä säilyvyys -> voi hyvin ehtiä muhimaan vaarallisiin määriin saakka.

 

Käytännössä kaupasta ostetussa "tuoreessa" (useamman vuorokauden ikäisessä) kalassakin on usein Listeriaa ja kotona huoneenlämmössä käsiteltäessä ja vähintään vuorokauden graavatessa (mahdollisesti liian lämpimässä jääkaapissa) saattaa myös ehtiä bakteerimäärät kasvamaan liikaa. Jos on oikeasti tuore kala, suolaa vaikka ulkona kylmässä ja syö pian pois, ei riski ole niin suuri. Itse katson helpoimmaksi olla ilman.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ja eikös aiemmin tässä ketjussa oltu saatu vastauksena asiaa kysyttäessä, että tuoreenkin kalan pitäisi olla koko ajan alle +2 celsiusasteessa, sekä kotona, kaupassa että kaikissa välivaiheissa. Vaikka itse siis huolehtisinkin kotona kaiken olevan kunnossa niin en kyllä luottaisi kaupan kylmäketjun pysyvän rikkoontumattona koko ajan. Olen siis päätynyt samaan lopputulokseen ja nähnyt helpoimmaksi olla kokonaan ilman. :)

 

Itseäni ärsyttää kun se ainoa löytämäni valmispesto, jossa ei ole pecorinoa käytetty on nyt ilmeisesti loppunut kaikista kaupoista. Itse tehty ei maistu samalta ja vaikka joistain periaatteista ruoan suhteen olenkin joustanut niin tästä olen pitänyt jästipäisesti kiinni. Voi kyllä olla, että kohta loppuu kärsivällisyys ja nappaan kaupan hyllystä ekaan käteen sattuvan pestopurkin matkaan. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, kiitos lisävalaistuksesta. Meillä on onneksi noi kalanhankintakanavat aika hyvässä kuosissa ja tilat yms melko lailla ammattimaiset, eikä kotona tarvii graavailla.. Tosin ei toi muutenkaan ihan jokapäiväiseen ruokaympyrään kuulu, mutta jos nyt juhannuksena :D . Ensisijaisesti mua kiinnostaa nää syyt ja perusteet, eikä neuvolan sijainen osannut vastata mun kysymyksiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

onko missään sanottu mitään urheilujuomien/proteiinishaken juomisista?

 

Tämä kiinnostaisi minuakin. :)

 

Lisäksi kysymys iduista. Tuolla aiemmin joku kirjoitti ettei ituja saisi syödä, miksi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Itseäni ärsyttää kun se ainoa löytämäni valmispesto, jossa ei ole pecorinoa käytetty on nyt ilmeisesti loppunut kaikista kaupoista. Itse tehty ei maistu samalta ja vaikka joistain periaatteista ruoan suhteen olenkin joustanut niin tästä olen pitänyt jästipäisesti kiinni. Voi kyllä olla, että kohta loppuu kärsivällisyys ja nappaan kaupan hyllystä ekaan käteen sattuvan pestopurkin matkaan. :rolleyes:

 

Eikös tähän päde sama kuin kaikkiin muihinkin juustoihin eli kunnollisella kuumentamisella huolet häviävät? Mä ainakin "kiehautan" peston pastakattilan pohjalla sen jälkeen, kun olen kaatanut pastat siivilään. Sit kun pesto on varmasti kunnolla kuumentunut, pyöräytyn pastat joukkoon. Tietty tää keino ei auta, jos pestoa käyttää kylmänä...

 

Sit iduista: vaara vaanii vain kaupan valmiissa iduissa. Itse idätetyt ja kunnolla huuhdotut ovat ihan ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Öööö.. Mites Saarioisen punajuurisalaatti, saako syödä? Tuoteselosteessa lukee, etä sisältää munan keltuaista ja yleisten ohjeiden mukaan raakaa kananmunaa saa syödä, mikäli se on suomalaista. Joten onkohan Saaroisen raaka-aineet tuon keltuaisen osalta suomalaista? Tässä eilen mietin, kun raskauden aikana kyseiseen tuotteeseen kehittynyt hirvee himo. :lol:

 

Ja toinen tyhmä kysymys: Onko kaikissa majoneeseissa yleensä raakaa kananmunaa? Esimerkiksi Hesburgeriss asioidessani olen välttänyt hampurilaisia, joissa majoneesia on, mutta mietin onko hätävarjelun liioittelua vai ei.

 

Toisaalta mun BMI- mitoilla olisi ihan hyväkin asia unohtaa majoneesit ainakin raskauden ajaksi :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksistanne! Ilmeisesti tuo itujenkin salmonellariski katoaa kuumentaessa? Ajattelin vain, kun esim. joissain aasialaisruuissa on ituja. Mutta taitaa taas se perussääntö päteä, kaikki kuumennettu ok. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eilen rupesin miettimään, että miten on tuorepuristetun pastoroimattoman omenamehun (ja miksei muidenkin mehujen) laita? Voiko niitä juoda hyvällä omallatunnolla, vai jätänkö miehen juotvaksi?

 

Löysin pari päivää sitten kaupasta ihanaa pienen valmistajan tekemää tuorepurisettua omenamehua jota join jo pari päivää, mutta eilen pisti silmään "What to expect when you're expecting" -kirjan ohje siitä, että pastoroimattomia tuoremehuja ei saisi juoda...

 

Onko kaikki Suomessa myytävät tuoremehut pastoroituja vaikka sitä ei olisi erikseen mainittu (en ole ehtinyt tutkimaan mehuhyllyä sen tarkemmin)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä te jaksatte olla perusteellisia ja tunnollisia.... mulla ei tulisi pieneen mieleen miettiä voiko jotain pestoa, punajuurisalaattia tai majoneesia syödä, vaan syön hyvällä ruokahalulla. En siis tajua miettiä tuommoisia.

No, ehkä itseni kannalta hyvä niin, ei tarvitse turhaan stressata.

Palattiin juuri viikon ulkomaanmatkalta, enkä mä kyllä sielläkään kauheasti syömisiäni miettinyt, hyvällä omallatunnolla pistelin menemään aikalailla kaikkea, paitsi nyt raakoja kaloja tms., mutta sellaisia en syö oikeastaan muutenkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onkos natriumsyklamaatti sama kuin syklamaatti? Vältettävien aineiden listassa on tuo syklamaatti makeutusaine ja huomasin juuri, että Sodastreamerin cola zero tiivisteessä on makeutusaineena natriumsyklamaatti.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.