Qia

Mitä suuhusi laitat?

1666 posts in this topic

Nopea kysymys: Eilen tein viiden maissa salaattia (kurkkua, tomaattia) ja kanapastaa. Yhden maissa yöllä vasta muistin, et hemmetti se kanapasta on edelleen laittamatta sinne jääkaappiin!! Uskaltaako sitä enää syödä? Entäs salaattia? Ei-raskaana oon kyllä aina syöny ja mitn ei oo koskaan tullu, mut entäs nyt?? Onko voinut tulla jo jotain niihin ruokiin? Salaatissa ei oo mitään muuta ku lehtisalaattia, tomaattia ja kurkkua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En tiedä muista, mutta mä en kyllä söisi mitään, mikä on seissyt näissä lämmöissä tuntia pidempään pöydällä.. Kaikenlaiset pöpöt tykkää lämpimästä ja kosteasta. Salaatin kanssa on vähän niin ja näin, itse en söisi mutta jos se ei olisi kovin nuhjaantunutta niin antaisin miehen syödä. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

En tiedä muista, mutta mä en kyllä söisi mitään, mikä on seissyt näissä lämmöissä tuntia pidempään pöydällä.. Kaikenlaiset pöpöt tykkää lämpimästä ja kosteasta. Salaatin kanssa on vähän niin ja näin, itse en söisi mutta jos se ei olisi kovin nuhjaantunutta niin antaisin miehen syödä. :D

 

 

Meni jo :girl_crazy: Ei oo tullut kaheksaan tuntiin minkäänlaisia oireita, ei ees kuvotusta mitä ny muutenkin on ollu päivittäin. Mulla varmasti kävi nyt säkä! Meillä onneks ei oo helteitä täällä, itseasiassa keittiöki on tosi viileä vaikka ilmalämpöpumppu ei oo päällä :) Uskon, että kaikki kävi nyt tällä kertaa parhainpäin, josko tästedes muistas tarkemmin laittaa ruokia jääkaappiin. Raskaana on hieman eri syödä huoneenlämmös seisseitä ruokia :girl_to_take_umbrage2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tietääkö kukaan saako pastöroimatonta hapankaalia syödä raskaana? Mun järki jotenkin sanois että saa, mutta sit toi pastöroimaton kummittelee päässä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rapukausi on alkanut! Miten te raskaana olevat, oletteko/aiotteko syödä rapuja? Ilmeisesti ne ovat sallittuja? Jossain sanotaan että saksien liha on ok mutta miten pyrstö?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voiko raskausaikana syödä esim. kuumaa punaviinikastiketta tai viskikastiketta? Eikös alkoholi haihdu pois kun esim. viinin lämmittää kiehuvaksi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Katselin että ei listalla oli maksa ja kyllä listalla maksamakkara. Mutta mites tuo maksalaatikko? Onko turvallista silloin tällöin syödä vai ehdottomasti ei? nimimerkillä söi eilen illla paketillisen...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Voi syödä. Alkoholi muistaakseni haihtuu siinä 70-80 asteessa ruoasta pois eli kaikkea missä on jotakin alkoholia ja mikä on kiehautettu voi syödä.

 

Tuli mieleen noista pakastevihanneksista ja salaatista sellainen asia että olen itse ravintola-alalla ja haluaisin pikkuisen "varoitella" ravintoloiden salaattipöydistä. On toki totta kuten aiemmin täällä on kerrottu että kaikilla ruuan kanssa tekemisissä olevilla pitää olla hygieniapassi jota edeltää lyhyehkö koulutus. Se ei kuitenkaan takaa sitä että ravintoloissa otettaisiin erikseen huomioon raskaanaolevat naiset. Tiedän enemmän tapauksia joissa pakastevihannekset salaattipöytään vaan sulatetaan veden alla tai keittiön pöydällä. Niitä ei useinkaan höyrytetä. Enemmänkin höyrytystä käytetään isoissa suurtalouskeittiöissä kuten sairaaloissa joissa ruokaa syö suuret massat, eivät pari sataa ihmistä päivässä.

 

Olen siis nähnyt että maissit ja herneet eivät saa osakseen kuin pöydällä sulatuksen ja menevät suoraan pöytään. Samoin monet sekavihannekset jotka ovat salaatissa osana. Myös pikaruokaketjuissa yleisesti käytetty salaattisuikale tulee valmiiksi suikaloituna kaasulla täytetyissä pusseissa ja niitä ei enää missään ravintolassa pestä vaan menevät suoraan tarjolle. Osa pussisalaateista myös pilaantuu ennen eräpäivää. sama homma valmiissa porkkanaraasteessa ja sipulirenkaissa.

 

Ja tämä kaikki on siis ihan normaalia hyväksyttyä toimintaa, ei mitään hygieniamääräysten laiminlyöntiä. Itse ainakin aion varoa salaattibuffetteja tuon listeriavaaran takia. Minua valmiit vihannessuikaleet- ja raasteet pelottavat yhtä paljon kuin esin vakuumikalat koska olen nähnyt niiden helpon pilaantumisen.

 

Tämä ei nyt ole siis mitään pelottelua vaan ihan kylmä totuus. Ihan vaan ajattelin kertoa miten homma oikeasti menee. Eli älkää luottako siihen että ravintoloissa otetaan kaikkien tilat huomioon ja kyllä niidenkin salaattipöydistä voi raskaanaoleva listerian saada. Ruoat kuitenkin tehdään aina keskivertokansalaisille joihin pienet määrät bakteereja eivät pure. Nykyään kuitenkin tehokkuus on kaiken a ja o. Tiedän yhden ravintolan jossa kuorma jossa on raasteita pahvilaatikossa odottaa purkamista huoneenlämmössä jopa kaksikin tuntia. Meidän ravintolassa onneksi tätä ei koskaan tapahtuisi.

 

Anteeksi, tuli romaani... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Voi hitsi! Mä olen syönyt yliopiston ruokalassa porkkanaraastetta ja sipulia, kun jotenkin ajattelin, ettei ne pilaannu niin helposti. Salaatin ja varsinkin ne pakastevihannekset jätin kyllä ottamatta. Kiitos Jemppula varoituksesta. Enää ei kyllä uskalla ottaa kuin höyryävän kuumaa pääruokaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mä kyllä tosiaan aion nyt raskauden aikana syödä salaattini aika pitkälle kotona. En nyt mitenkään hysteerisesti pelkää mutta mieluummin vielä söisin raasteita jotka näyttää siltä että ne on samana päivänä paikan päällä tehty kuin valmistavaraa. Sen siis huomaa yleensä siitä että tuore raaste on kosteaa ja vähän sekalaisemman kokoista kuin kuivat tasakokoiset pussiraasteet. Olen itsekin niistä pussisipuleista ja -amerikansalaateista tehnyt niin monta reklamaatiota että kyllä välttelen sitä tavaraa raskauden ajan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä oon vetänyt kyllä koko raskauden läpi kouluruokalassa salaatta. Ja olen syönyt myös niitä kiellettyjä juustoja ihan kiitettävästi. Musta on ihan mahdoton ajatus, että näitä alkaisi välttelemään raskausaikana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Joo, näinhän se on. sanotaan niin että on silti muutama firma minkä salaattipöytä ainakin mietityttää. Ja varmasti kun raskaus etenee alkaa vähä suhtautuminen rentoutumaan. Mutta jos listeriariski "on todellinen" niin kyllä se on sitten hyvin todellinen noissa valmisrehuissa. Ja niistä ne isommat ruokamyrkytysepidemiat ovat usein alkunsa saaneetkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä en ole raskauden aikana syönyt opiskelija tai muissakaan lounasravintoloissa salaattipöydästä mitään. Ankeaksihan se annos jää, mutta olen ylihysteerinen kaikkien bakteerien kanssa, niin en halua syödä ja miettiä seuraavaa päivää, että sainkohan jotain siitä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko Danonen tuotteet tehty pastöroidusta maidosta? Söin just Danonen Danio vaniljarahkan (tms.) ja tajusin vasta purkillisen syötyäni katsoa tuoteselostetta, jossa lukee vaan rasvaton maito. Danonen sivuiltakaan en löytäny muuta kun samat tiedot kuin purkistakin.

 

Nyt tuli vähän huoli.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mun käsittääkseni kaikissa Suomessa myydyissä tuotteissa pitää erikseen lukea, jos valmistusaineena on käytetty pastöroimatonta maitoa. Eli pelkkä maito on yhtäkuin pastöroitu maito, joten no worries :)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ mulle sanottiin neuvolassa viime raskauden aikana, kun maksalaatikosta kysyin, että paketti silloin tällöin ei mitenkään vaarallista ole, kunhan ei nyt ehkä ihan joka viikko sitä vetele. Ja siinäkin voi käyttää maalaisjärkeä, mulla se oli yhdessä vaiheessa lähes ainoa ruoka mitä pystyin syömään pahoinvoinnin takia, joten sain neuvolan siunauksen sille, että välillä sitä syön (kohtuumääriä, taisin syödä silloin peräkkäisinä päivinä puoli pakettia kerrallaan ja sitten taas pari viikkoa taukoa). Täytyy vaan sitten katsoa, että sitä A-vitamiinia ei sitten muualta tule.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mikä vika inkiväärissä on? Me käytetään sitä ruuanlaittoon. Luulin, että erilaiset kapselit yms voi sisältää niin suuria määriä, että siksi niitä ei suositella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihanaa mun joulu on pelastettu:) Suurinta herkkua nimittäin on maksalaatikko mis on paljon rusinoita!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä sitä glögissä voi juoda. Inkivääri isoina määrinä voi aiheuttaa varhaisia keskenmenoja. Sitä on vissiin joskus käytetty ehkäisynäkin, mutta silloin pitää pureksia isoja paloja joka päivä. Vähän glögiä, piparia tai inkivääriraastetta ruoassa on ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apua, miten tässä uskaltaa mitään syödä :o mitenkäs sitä nyt sitten tietää mikä juusto on pastöroimaton? Entäs yrttitee, onko siis kaikki teet kiellettyjen listalla vai onko joku tee joka on sallittua? :girl_to_take_umbrage2:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.