Sign in to follow this  
Followers 0
Mamalicious

Kireä kielijänne

63 posts in this topic

Olen parinviikon päästä menossa 7kk pojan kanssa hammaslääkäriin tsekkaamaan toi jänne. Mua ahdistaa ihan vietävästi ettei leikata, ei ole niin kamalan kiree mutta on kuitenkin. Synnärissä jo sanottiin että on herttamaisuutta, ja että venyy käytössä. Imeminen onnistui ihan kivasti, tuttia ei ota kovin mielellään sormia kylläkin. MUTTA lusikkaa ei meinaa saada suuhun, on todella vaikeeta syöttää. Sanottiin vaan että puheongelma voi tulla, mit vit, leikatkaa ihmeessä! Aijon vaatia napsimista kun menen, muuten menen yksityiselle. Hullua touhua kun todetaan että on kiree ja voi tulla puheongelma mutta odotetaan sitä, eikä tehdä mitään asialle juuri nyt.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän pojalla on myös kireä kielijänne. Huomasin sen heti synnärillä ja kysyin että voitaisko leikata heti. Itseltäni ja koko isäni suvun ihmisiltä on kyseinen jänne leikattu eli taitaa olla sukuvika. No eivät suostuneet leikkaamaan, sanoivat että nykyään on tiukka linja, mitään ei leikata, vältetään näin leikkausriskejä, infektioita jne. Mutta entäs jos lapsi ei ime kunnolla tai opi puhumaan, ei tainnut tulla lekureilla mieleen. Imetyksessä oli hiukan ongelmia, mutta ei lääkäreiden mielestä riittävän isoja kuitenkaan. Meitä pompoteltiin neuvolalääkäriltä toiselle, kukaan ei suostunut leikkaamaan, nynnyt! Sitten kun poikamme oli 8kk, pääsimme vihdoin korva-kielipolille sairaalaan erikoislääkärin puheille. Hän sitten totesi "Herra Jumala, miksei tätä ole leikattu synnärillä?" Nostimme mieheni kanssa kulmia, että pätevää porukkaa täällä Jyväskylässä, ihan amatöörejä kaikki. No erikoislääkäri sanoi, että kielijänne oli niin kireä ja paksuuntunut, ettei sitä voitu enää leikata (verenvuodon  ja tikkauksen suuri riski...) puudutuksessa niinkuin yleensä tehdään näissä tapauksissa. Sanoi että tulkaa 3 vuoden päästä uudelleen, ei kai tässä kiire oo, niin voidaan nukutuksessa leikata sitten. No oltiin tiukkoja ja vaadittiin aika ens keväälle kun painoa on tarpeeksi nukutukseen, kyllä äänteitä on pakko ruveta harjoittelemaan ennen kolmea ikävuotta. Sit tää "äiji" vois varata suoraan ajan pojalleen puheterapiaan jos vasta 3 vuotiana alkaa harjottelemaan sitä mitä muut ennen 1-vuotta. Lapsemme ei siis pysty tekemään mitään äänteitä, joissa tarvitaan kielen ulottumista yläkitalakeen. Nyt siis ootellaan jänne leikataan nukutuksessa keväällä kun poika on saanut riittävästi painoa. Kuulostaa aivan naurettavalta, yleensä kyseinen toimenpide on tehty ihan nips naps tuosta vain vastasyntyneille tai korkeintaan puudutuksessa. Onkohan kellään kokemuksia vastaavanlaisesta kohtelusta/ leikkauksesta nukutuksessa?

 

Suosittelen pitämään oman järjen ja terveen kritiikin mukana aina lääkärissä. Lääkäritkin tekevät virheitä. Yhtenään. Ainakin täällä Keski-Suomessa tuntuu olevan yhtään täyspäiset lääkärit kortilla. Toivottavasti muualla pyyhkii paremmin ja lääkärit hoitavat hommansa kunnialla ja taidolla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli ja on edelleen kireä tuo kielijänne, mutta vanhempani eivät sitä halunneet syystä tai toisesta leikata. 

Sitä en tiedä miten lapsena on puhuminen sujunut, kun ei juurikaan kukaan ole kertonut tai sanovat vaan etteivät muista. Mutta nykyään puhe sujuu muitta mutkitta, tosin esimerkiksi draculan sanominen tuottaa vaikeuksia kun on tuo dr-äänne. Muuten ärrä ja muut kirjaimet kyllä luonnistuu, mutta tuollaiset dr yms yhdisteet tuottaa hiukan hankaluuksia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mikä teillä eveliinivi on tarpeeksi painoa, jotta leikkaus voidaan tehdä?

 

Me olemme tällä hetkellä leikkausjonossa keskussairaalaan 7kk tytön kielijänteen takia. Jo imetyksen kanssa oli ongelmia ja nyt kiinteiden syöminen on vaikeaa. Tyttö painaa reilun 7kg ja tästä syystä leikkausta ei voida yksityisellä puolella tehdä, mutta sairaalassa kyllä. Nukutuksessa on siis tarkoitus tehdä.

Miten muilla lapset ovat toipuneet leikkauksesta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä todettiin jo synnärillä kotiinlähtötarkastuksessa kireä kielijänne. Lääkäri pyysi vielä toisen asiaan erikoistuneen lääkärin katsomaan tilannetta, sillä imetys oli kuitenkin sujunut ongelmitta. Meille kuitenkin suositeltiin että kielijänne leikattaisiin heti, koska siitä todennäköisesti tulisi myöhemmin puheen kanssa ongelmia. Kielijänne leikattiinkin heti ja vauva ei itkenyt yhtään. Noin pienellä kun ei tarvitse mitään puudutetta eli toimenpide on ohi muutamassa sekunnissa.

 

Erikoista että eri synnäreillä lääkärit suhtautuvat noin eri tavalla tuohon heti leikkaamiseen, kun kuitenkin vanhempana toimenpide on paljon suurempi..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä taas todella ihmettelen miten innokkaina kaikki ovat leikkuuttamassa tuota jännettä. Se on enemmänkin vanha tapa leikata ne sarjana. Nykyisin tuota kielifrenulumin leikkausta ei enää harrasteta, jos ruokailu sujuu, koska se jänne oikeasti venyy lähes kaikilla käytössä.

 

Meillä on suvussa isoisältäni (tai sieltä jostain vielä kauempaa) peritty kireä kielijänne todella monella. Osalla leikattu osalle ei. Yhdellä serkuistani on R-vika, vaikka häneltä on tuo jänne vauvana jo leikattu.

Omilla lapsillani se on kyllä tarkastettu ja huomattu kotiinlähtötarkastuksessa sairaalassa molemmilla ja todettu kireäksi. Tosiaan koska imetys on sujunut, ei leikkausta olla mietitty. Esikoinen ainakin puhuu sujuvasti. Kuopuksesta ei vielä tiedä.

Itselläni on myös herttakieli, joka ei pahemmin suusta ulos tule, mutta ikinä ei ole ollut puheen tai edes vieraskielisten äänteiden kanssa mitään ongelmaa. Sillon joskus 70-luvulla tuo olisi minulta neuvolalääkärissä leikattu, mutta siihen hätään ei löytynyt pyöreäkärkisiä steriilejä saksia.

 

Eli ei ole aina niin varmaa, että äänneongelmat johtuisivat jänteestä.

Edited by Holley

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänne ei oltukaan hetkeen kirjoiteltu.

 

Jaan meidän kokemuksen tästä. Miehen kanssa ihmeteltiin kakkosen kieltä, kun yritti sitä ulos se ei paljon liikkunut ja näytti käärmeen kieleltä. Unohdin aina tästä neuvolassa kysästä. Muistin sitten 3kk neuvolassa asian ja lääkäri tarkisti 4kk neuvolassa kielijänteen. Oli tiukan näköinen joten varmuudeksi laittoi lähetteen sairaalaan nenä, suu, korva puolelle. Painotti ettei nykyään herkästi leikata ja jänne kyllä venyy ajan kanssa, mutta varmuudeksi tarkastetaan. Ajan saimme 5kk ikäisenä. Meninkin sillä mielin sairaalalle, että vain tarkistetaan tilanne.

 

Koko juttu tais kestää 10min siitä, kun mentiin huoneeseen ja oltiin ulkona. En kerennyt edes talvihaalaria riisumaan. Lääkäri kurkkasi suuhun ja totesi jänteen olevan lyhyt, mutta ei kauehean paha. Silti halusi sen leikata ja suihkaisi suuhun puudutetta. Puudutteen ei annettu mitenkään vaikuttaa vaan heti saksilla napsaistiin. Vauva hetken huusi ja lähinnä taisi säikähtää. Hieman tuli verta paidalle. Rauhoittu nopeasti. Puudutuksen hävittyä annoin kerran kotona särkylääkettä, kun vaikutti itkuiselta. Tänään on päivä leikkauksesta ja tuntuu olevan ihan oma itsensä.

 

Meillä imetys on sujunut hyvin alusta asti joten vielä ei tuo jänne aiheuttanut mitään haittaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä pojalla jänne on myös kireä ja sellainen sydämen muotoinen kieli hänellä on. Hieman on hankaluuksia esim. nuolla ylähuulta. Monesti sen leikkaamista on mietitty, muttei koskaan tehty. Nyt on huomattu, että R-kirjain ei oikein meinaa tulla, koitetaan erilaisilla tehtävillä ja puheterapeutin ohjeilla saada se esiin, mutta jos ei ala luonnistumaan, niin pitänee harkita tuota leikkausta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tytöltä leikattiin kielijänne jo synnärillä lääkärin tarkastuksessa, lääkäri ensi vilaisusta mainitsi asiasta ja nipsaisi sen saman tien. Meillä vaikutti imetykseen ihan selvästi, ote oli tosi kapoinen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kuopuksella kans napsastiin synnärillä. Jotenkin ihmetyttää nämä ristiriitaiset jutut. Sanotaan että miksei heti leikata tai sanotaan että miksi pitäisi leikata, mutta mitään perusteluita ei oikein anneta suuntaan eikä toiseen. Muistan miten paheksuvasti yksi kätilö katsoi, kun kuuli että meidän pojalta oli leikattu. Imetys sujui hyvin, mutta pullosta ei osannut juoda eikä myöhemmin halunnutkaan. Tosin ei siitä pullosta olisi ollut tarvetta antaa muutenkaan kuin muutaman kerran, mutta silti. Tutin imeminen ei oikein onnistunut. Nyt vajaan 2,5v iässä hammastarkistuksessa totesivat edelleen olevan kireä, seuraillaan. Mietin, että oliko leikkauksesta hyötyä vai kasvoiko se jänne jotenkin takaisin kun edelleen kireä. Puhetta on nyt pikkuhiljaa alkanut tulla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Meille sanottiin että se voi arpeutua ja siten "kasvaa takaisin" ja että voidaan joutua leikkaamaan uudestaan. Meilläkään ei pullosta osannut juoda, mutta tuttia kyllä söi. Nyt harjottelee puhetta, mutta r-kirjainta ei kyllä ole vielä kuulunut. Katsotaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostelen tätä, jos jollain olisi uusia kokemuksia asiasta. 

Pelkään, että meillä on kielijänteen katkaisu edessä 1-vuotiaaltamme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0