Sign in to follow this  
Followers 0
Elaine

Leikki-ikäinen ja vanhempien "oma loma"?

8 posts in this topic

Varattiin miehen kanssa pitkä viikonloppu Pariisiin nyt tulevana keväänä. Emme ole käytännössä olleet matkoilla kahdestaan esikoisen syntymän jälkeen (neiti täyttää kesällä 5v), vaan hoitoreissut mummolaan on rajoittuneet viikonloppuun, yhteen tai maksimissaan kahteen yöhön. Tyttö tykkää kovasti olla mummon kanssa, enkä epäile yhtään että pidempi erossaolo aiheuttaisi hänelle suoraan ahdistusta. Mutta miten selittää hänelle miksi hän ei tällä kertaa saa tulla mukaan?

 

Tuommoinen leikki-ikäinen kun jo tajuaa että tähän matkaan liittyy kaikkea hänenkin mielestään kivaa ja jännää. Ja etenkin kun Pariisi olisi varmasti myös hänelle mieluinen kohde, Pikku Kakkosen Kasper ja Liisa sarja kun on lemppareitaan. Neiti myös tietää että syksyllä tulee uusi vauva, ja tähän liittyen on välillä tullut kyselyjä siitä, emmekö enää tykkää hänestä, kerta halutaan uusi lapsi. Vaikka 98% ajasta tyttö on tosi innoissaan vauvasta ja on jo usean vuoden ajan mankunut pikkusiskoa tai veljeä.

 

Olisiko teillä siis vinkkejä siihen, miten kerrotaan ja toteutetaan matka, ilman että hän kokee olevansa hylätty tms?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ehkä ei kannata liian tarkasti kertoa lapselle mitä te siellä matkalla teette ja kertoa, että tämä on nyt aikuisten matka, mutta tulee vielä monia lukuisia matkoja jonne tyttökin pääsee mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samaa mieltä. Ja korostatte niitä asioita mitä tyttö voi sitten tehdä mummon kanssa. Olisko mahdollista varata joku spesiaalijuttu jo etukäteen tytölle ja mummolle! Vaikka kylpyläkäynti tai miktä ikinä se nyt voisi ollakin. Eipä tietty tuon ikäiset välttämättä mitään tuommoista tarvi, pullan leipominen tai uudessa leikkipuistossa käynti mummon kanssa voi olla riittävän spessua :)

 

Me oltiin keskenään pitkä viikonloppu Oslossa joulukuussa, tilanne hyvin vastaava kuin Elainella. Esikoinen nimenomaan halusi mieluummin mummolaan, vaikka on ollut reissuissa mukana ja on tykännyt niistä. Spessua hänelle oli se että mummo tuli hakemaan omalla autollaan ja näin pääsi "pitkälle" reissulle mummon auton kyydissä (meidän pojalle autot on tosi iso juttu).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me käymme miehen kanssa "työmatkoilla", selitys on mennyt läpi 5-6-vuotiaalle pojalle. ;) Eihän hän voi tulla töihin mukaan, joten hän menee mummolaan hoitoon siksi aikaa ja ihan mielellään. Jos kertoisimme totuuden reissuistamme, olisi huutokonsertti taattu. Omatuntoani tässä juksaamisessa rauhoitan ajatuksella, että lapsi pääsee kyllä reissuun hänkin, toisella kertaa.

 

Minäkään en kauheasti korostaisi sitä, minne äiti ja isä on menossa ja mitä kaikkea hauskaa tekemään. Lomasuunnitelmat pohdintaan vasta, kun lapsi on unilla. Sen sijaan juttelisin lapsen kanssa siitä, mitä kaikkea kivaa hän saa tehdä mummolassa sillä aikaa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en lähtisi huijaamaan työmatkalla, koska kyllä lapsen tulee tietää totuus - osin - ja ymmärtää, ettei kaikki kivakaan voi aina olla myös lapsille ja että vanhemmat saavat välillä olla kahdestaan. Ei vanhempien omissa lomissa ole mitään pahaa etenkään, jos niitä toteutetaan tuolla tavalla yksi viidessä vuodessa -tahtiin. Jos taas lomat ovat usein toistuvia, niin silloin lapselle saattaakin tulla olo, miksei vanhemmat halua ottaa häntä mukaan - olipa sitten kyse oikeista lomista tai työmatkoista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en kans ymmärrä miksei lapselle voi kertoa että isä ja äiti haluaa välillä olla ihan kahdestaan.Kyllä meillä ainakin 4v jo hyvin ymmärtää sen koska itsekin usein ehdottaa että haluaa tehdä jonkin asian vain äitin kanssa tai vain isin kanssa tai mennä mummolaan ilman siskoa jne.. Vaikka tulis huutoakin niin musta nää on niitä elämän pettymyksiä, jotka on jo ihan sopivan kokoisia leikki-ikäisen kestää. Kouluiässä tulee paljon isompiakin kestettäviä pettymyksiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkään en lähtisi valehtelemaan. Aina ei saa mitä haluaa, ja siihen pitää vain tottua. Voi tulla itku tai huuto, mutta sitten tulee. Lasta ei voi pumpulissa kasvattaa vaikka haluaisi. Meillä neljän lapsen kanssa monesti tulee tilanteita milloin joku pettyy. Yksi haluaa uimahalliin, toinen leikkipuistoon ja kolmas mummolaan. Aina ei pääse sinne minne haluaa. Silloin lapselle kerrotaan, että nyt tehdään näin ja toisella kerralla tehdään toisella tavalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samoilla linjoilla monen muun kanssa; en lähtis huijaamaan, vaan kertoisin niinkuin asia on eli vanhemmat lähtee nyt kahdestaan lomalle ja lapsi menee siksi aikaa mummolaan. Ja samoin puhuisin siitä mitä lapsi voi mummolassa tehdä ja jättäisin oman loman suunnittelun vähemmälle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0