uhra

Kalaöljykapselit

55 posts in this topic

Möller on tuttu ja turvallinen kalaöljy.

 

Margariinissa EI ole Omega-3 rasvahappoja eli DHA ja EPA

 

Pohjoismaiset terveysviranomaiset suosittelevat aikuisille Omega-3 rasvahappoja 1-2 grammaa päivässä eli esim. villiä lohta vähintään 150 grammaa päivässä. Eli käytännössä kaikkein tulisi syödä Omega-3 rasvahappoja lisäravinteena purkista. Raskauden aikana Omega-3 rasvahappojen tarve jopa tuplaantuu. Omega-3 rasvahapolla on tärkeä rooli mm. aivotoimintojen säätelyssä, tulehdusten ehkäisemisessä ja immuunijärjestelmässä.

 

Rypsiöljyn alfalinoleenihapon muuntuminen aktiivisiksi omega-3 rasvahapoiksi (EPA ja DHA) on elimistössä huonoa. Joissakin lähteissä puhutaan muuntosuhteesta, joka on n. 10 % luokkaa.


Alfalinoleenihapon muuntuminen pitkäketjuisiksi rasvahapoiksi on monimutkainen prosessi, johon vaikutta perimä, sairaudet, ravinto ja elintavat. Rypsiöljyn alfalinoleenihappo eli Omega-3 esiaste on lyhyempiketjuinen (C18) mitä elimistömme voi käyttää hyväkseen (C20 -22). Teoriassa alfalinoleenihappo voi muuttua pitempiketjuiseksi omega-3-rasvaksi (DHA, EPA) mutta käytännössä niin ei käy, vaan aine jää elimistöön ja helposti hapettuvana rasvana muuttuu haitalliseksi yhdisteeksi. Kannattaa siis miettiä, minkälaisia rasvoja käyttää.

Ruoanlaitossa tyydyttyneet ja monotyydyttämättömät rasvahapot, kuten voi, kookosöljy ja oliiviöljy ovat parhaita, sillä ne eivät härskiinny helposti, eivätkä näin kuluta elimistön antioksidanttivarastoja. Rypsiöljyn käyttö ruoanlaitossa kuluttaa runsaasti elimistön antioksidantteja ja siksi alfalinoleenihapon tarpeen kannattaa tyydyttää esim. pellavansiemenillä ja pähkinöillä. Linolihappoa saa riittävästi siemeniä ja pähkinöitä syömällä, jolloin saa myös siementen muut ravitsevat aineet, jotka siemenöljyistä puuttuvat. Kalasta ja kalaöljyistä saa parhaiten omega-3 rasvahapot, erityisesti EPA:n ja DHA:n.

On todella harhaanjohtavaa mainostaa, että margariineista saa omega-3 rasvahappoja, kun niistä saa vain huonolaatuista raffinoitua alfalinoleenihappoa. 

 

http://personal.inet.fi/koti/remeli/Suomalainen_ravitsemuspolitiikka.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiinnostavaa toi mustaherukan siemenöljy. Saakohan tuoreista mustaherukoista ollenkaan sitä öljyä kehoonsa, vai meneeköhän siemenet ruoansulatuksen läpi imeytymättöminä?

 

Rasittavaa kyllä kun on erilaista tietoa liikkeellä noista kalan syönneistä, pelkästään jo lohestakin. Että mitä pitää syödä ja kuinka usein jotta söisi optimaalisesti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en syö kalatuotteita, joten omegat saan saksanpähkinöistä, manteleista, pellavansiemenöljystä ja hampunsiemenistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now