uhra

Keskenmeno sykkeen toteamisen jälkeen

137 posts in this topic

Luin vielä pari päivää ennen keskenmenoa Vau-sivustolta uutisen, jonka mukaan keskenmenon riski on tosi alhainen, jos 6. viikolla kaikki on ultrassa todettu hyväksi. Meidän alkiollahan syke näkyi 6+5, joten ajattelin, että nyt voi olla melko lailla stressittömästi. Kaikki menee todennäköisesti hyvin. Nestepussi oli pyöreä ja koko vastasi täsmälleen viikkoja.

 

Pieleen meni. Vuoto alkoi 7+5 ja seuraavana päivänä ultralla löytyi kohdusta kuollut ihmisen alku.

 

Vaikka kukaan ei pysty ikinä vastaamaan siihen, miksi meidän toukka kuoli, en voi olla sitä miettimättä. Kuulunko siis tuohon kahteen prosenttiin? Ja millaisia tapauksia tuo 2 prosenttia sisältää?

 

Onko ollenkaan viitteitä siitä, onko vika minussa vai alkiossa? Voiko sykkeestä huolimatta olla jokin kamala kehityshäiriö tai mutaatio, tai onko se yleistä? Vai toimiiko mun hormonit huonosti? Mitään väärää en syönyt, juonut tai tehnyt. Olin tosi varovainen ja huolehtivainen.

 

Onko täällä muita, joilla ois samankaltainen tilanne kuin mulla?

 

 

 

Tässä tuo uutinen.

 

Keskenmenon riski ongelmattomassa alkuraskaudessa saattaa olla paljon luultua pienempi.

Jos ultrassa on kaikki hyvin niinkin varhain kuin 6. raskausviikolla, keskenmenon riski sen jälkeen on vain kaksi prosenttia, tuore Obstetrics and Gynecology –julkaisussa raportoitu australialaistutkimus väittää. Aiemmin on arveltu, että ensimmäisenkin ultraäänitutkimuksen jälkeen keskenmenon riski on vielä peräti 12–15 prosenttia. Tutkimukseen osallistui vuosina 2004–2006 lähes 700 naista Australian Victoriassa. Tutkimuksesta kertoi Mediuutiset.

Edited by Raikuli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hep. Täällä yksi, joka onnistui osumaan tuohon 2%:iin. Ei ole kyllä voittaja fiilis :(.

 

Samoja asioita on pohdittu täälläkin. Viime viikolla selvisi ultrassa, että kehitys oli pysähtynyt 8 viikolle. Vielä 7+1 ultrassa sydän sykki, vaikka silloin alkion koko vastasi vain viikkoja 6+3. Mitään viitteitä keskenmenosta ei ollut, ei vuotoja, ei oireiden häviämistä.

 

Lääkärit ja hoitajat vakuuttelivat, että itse ei ole tehnyt mitään, mikä olisi aiheuttanut keskenmenon. Todennäköisesti alkiossa oli jotain vikaa. Näin tottakai toivoo itsekin, mutta silti seuraava kerta pelottaa. Onneksi on monia, jotka ovat saaneet terveen lapsen keskenmenon jälkeen. On tämä sen verran kauhea kokemus ollut henkisesti ja fyysisesti, että en todellakaan halua uusia.

 

Jos seuraava raskaus joskus alkaa, niin sen opin tästä kokemuksesta, että ensimmäiseen ultraan menen aikaisintaan 8+jotain. Nyt kuollut alkio ehti olla kohdussa kuukauden, sikiöpussi vaan jatkoi kasvuaan :( .

 

Jaksamista Raikuli!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse kävin alkuraskauden ultrassa tasan 7+0 ja syke näkyi. Lääkäri (naistentautien ja synnytysten) totesi, että sykkeen näkyessä riski keskenmenoon pienenee muutamalla prosentilla, mutta ei merkittävästi (ei 0,5% tai 2% keskenmenoriskiä tämän jälkeen vaan se 10-15% pienenee muutamalla prosenttiyksiköllä).

Sanoi, että seuraavat viikot, 8-10, ovat seuraava "suuri aalto" keskenmenoille eli kun alkion elimet kehittyvät. Jos näiden yli päästään, on riski se 2% pinnassa. Sykkeen näkyminen AU:ssa 6 tai 7 + jotain tarkoittaa vain sitä, että alkiö on päässyt ensimmäisen "pahan" vaiheen yli. Jos selviää 8-10 niin sitten voidaan puhua pienistä prosenteista. Ja sittenhän se tarkoittaa tietenkin sitä, että alkio on kelvokas kasvamaan kaikkine elimineen jne.

Itsellä ei siis ainakaan helpottanut yhtään tätä huolta. :(

 

Voimia Raikuli!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä näkyi syke 6+3, mutta meni kesken pari viikkoa myöhemmin. Ultran mukaan oli tuo 6+3, mutta päivistä olisi ollut vähän yli viikon enemmän.

 

Its ekyllä uskos tuohon 10-15 prosenttiin. Luulen, että pitäisi löytää vielä enemmän tutkimustietoa tosta 2 prosentista. Toisaalta noihan tuokin olla totta ja me vaan kuuluttiin pieneen vähemmistöön.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin näkyi syke alku-ultrassa mutta kesken meni silti. Ja ekalla kerrallakin oli syke varmasti ollut, kun kehitys pysähtyi rv8+6, vaikken ultrassa käynytkään ennenkuin rv12. Jostain luin että juuri yhdeksäs viikko on kriittisin, silloin rakentuu kaikki tärkeät elimet. Ja kehityshäiriöt ovat 9. viikkoon saakka yleisimpiä syitä keskenmenoille. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli myös kaikki hyvin vielä ar ultrassa viikolla 8. Syke näkyi selvästi. Alkion koko ei ihan vastannut viikkoja mutta se selittyi mun myöhäisemmällä ovulaatiolla ja pidemmällä kierrolla. Tästä reilu viikko eteenpäin huomattiin että alkio oli kasvanut vain hieman. Muutaman päivän päästä kävin taas kontrollissa ja sykettä ei enää näkynyt. Mullekkin gyne sanoi että sykkeen näkemisen jälkeen keskenmenoprosentti on olemattoman pieni mutta näin silti kävi. Mäkin meinaan seuraavalla kerralla mennä vasta myöhemmin alkuraskauden ultraan, jos maltan odottaa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olin esikoisesta ar-ultrassa vasta 9+ -viikolla, kun en malttanut odottaa puoltatoista viikkoa np-ultraan. Silloin kaikki hyvin ja terve poika syntyi.

 

Toisessa raskaudessa kävin ar-ultrassa rv 6+6. Siellä syke näkyi, mutta koko ei vastannut viikkoja. Oli n. viikon pienempi. Mulla silloin jo vähän hälytyskellot soi. Gyne selitteli, että hedelmöitysajankohta vaan myöhemmin. Itse ynnäilin ettei mahdollista. No, kaksi päivää myöhemmin, 7+1, alkoi vuoto ja keskenhän se raskaus meni.

 

Nyt kun olen taas raskaana, niin olen vähän ajatellut skipata ar-ultran, jos vaan suinkin pystyn sinnittelemään. Ei ois oikeen rahaakaa. Ja jos taas menee kesken, niin tästä rahan syytämisestä tulee jo kurja tapa... Nyt on vaan hirmuiset hermoviikot menossa. Huomisesta viikko eteenpäin, niin ollaan samassa, jossa viimeksi raskaus keskeytyi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse en ole kokenut keskenmenoa, mutta viittauksena tuohon Raikulin aloitusviestiin (ja etenkin siihen, kuinka suuri on keskenmenoprosentti sykkeen toteamisen jälkeen), uusimmassa KaksPlus-lehdessä sanotaan näin (12/2008, artikkeli "Alkuraskauden piina ja ilo", s. 28-29):

 

 

Noin kymmenen prosenttia todetuista raskauksista päättyy keskenmenoon. On ollut tapana sanoa, että keskenmenoriski pienenee 12. raskausviikon jälkeen. Tämä raja on peräisin entisajoilta, jolloin ultraäänilaitteita ei ollut yleisessä käytössä: tuulimunaraskaudet vuotivat pois näihin aikoihin mennessä. Nykyisin tiedetään, että jos
raskausviikon 7 jälkeen
ultrassa nähdään
raskausviikkoja vastaava sikiö, ruskuaispussi ja sydämen syke
, keskenmenon riski on sen jälkeen enää
0,5 prosenttia
.

 

 

Itse kun en ole asiantuntija, en halua ottaa kantaa tämän väitteen luotettavuuteen, eikä artikkelissakaan määritelty sen tarkemmin mihin väite perustuu. Halusin kuitenkin tuoda sen tänne, koska se pisti lukiessa silmään. Jos pitää paikkansa, niin tuohan olisi jo todella alhainen riski! Tosin tässä ei puhuttu pelkästä sykkeestä, vaan sikiön koosta ja ruskuaispussista, ja rajana oli raskausviikko 7. Mutta tämä voisi hyvin olla linjassa tuon Raikulin tuoman uutisen kanssa - siinähän puhuttiin jopa 6. viikon ultrasta, jonka jälkeen riski olisi enää 2 prosenttia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uutena löysin tän palstan juuri. Km on tuore, vasta jouluviikolla tapahtunut. Me nähtiin kanssa alkuraskauden ultrassa 6+2 syke ja kaikki oli gynen mukaan kunnossa. Normaali alkuraskaus ja viikkoja vastaava sikiö. Lääkäri onnitteli ja sanoi, että nyt keskenmenon riski on tosi pieni, mutta toisin kävi. Rv 8+ alkoi vuoto ja spontaani keskenmeno tuli. Siitä tässä nyt toivutaan henkisesti, fyysisesti alan jo olla kunnossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille kävi näin kolmesti. Joka kerralla syke näkyi alkuraskauden ultrassa, mutta alkio oli hieman odotettua pienempi. Ja kolmesti siis km tapahtui juurikin viikoilla 8-9. Nyt olen raskaana neljättä kertaa, 16 viikkoa tuli juuri täyteen. Voin todeta, että on ollut aika hermojaraastavaa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kuulostaa ikävältä murmis. Löytyikö teillä jotain syytä noihin keskenmenoihin? Meillä oli siis kanssa sikiö hiemna pienempi kuin menkkojen mukaan laskiessa. Tosin mun kierrotkin on hieman normaalia pidemmät.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin siinä raskaudessa, josta kävin alku-ultrassa sykkeen toteamassa, mutta silti meni kesken, sikiö (tai alkio) oli pienempi kuin mitä olis pitänyt. Itseasiassa niin paljon, että mun olis pitänyt saada plussa raskaustestiin jo hedelmöittymispäivänä. Se antoi mulle ainakin vähän viitettä siitä, että kaikki ei välttämättä ole ihan hyvin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itsellä ei ole kokemusta km sykkeen toteamisen jälkeen vaan tuulimunaraskaudesta. Joku kirjoittikin että haluaisi mennä ar ultraan vähän myöhemmin. Itselläni taas on juuri päinvastainen ajatus tuosta tm johtuen. Omalla kohdallani kun kävi niin kurjasti että tm todettiin vasta rv 13, kaupungin tarjoamassa ultrassa. Olo oli jotenkin aika järkyttynyt ja seuraavassa raskaudessa kävinkin yksityisellä (rv 7+0) toteamassa ettei jälleen ole tm kyseessä, kun sekin voi aika pitkälle ehtiä ennenkuin se huomataan. Tavallaan sitä itsekin oli jo "turvallisilla" viikoilla kun matto vedettiin jalkojen alta ja se sattui todella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille kävi myös näin, että ar-ultrassa todettiin syke ja alkio vastasi viikkoja 7+3 vaikka menkkojen mukaan olis ollut 8+2. Verinen vuoto alkoi viime viikonloppuna ja sunnuntaina ultrassa todettiin, että pienen sydän on lakannut lyömästä jo tuolla 7+ viikolla. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen pahoillani tapahtuneesta Napero :( *rutistus*

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huomenta...

meillä takana kaksi keskenmenoa...Ensimmäinen oli alkuraskauden ultrassa 8 vkolla vasta 4 vkoa, pelkkä pussi siis. Siitä 2 viikkoa alkoi pieni vuoto ja gynellä todettiin keskenmeno viikolla 6+2. Hoidettiin lääkkeellisesti. Uusi raskaus kaksien kuukautisten jälkeen, varhaisessa ultrassa piti olla 7+2, olikin 6+2 mutta SYKE näkyi ja viikon 12 ultrassa todettiin, että kesken oli mennyt jo silloin viikolla 6...Nyt odottelen kotona, että Mifegyn lääke vaikuttaa ja huomenna tyhjennys...Olo on kurja ja lohduton....nyt on vain tunne, että seuraava raskaus, jos se vielä tärppää, tulee olemaan pelon siivittämän vielä enemmän ja jotenkin sitä jo valmistautuu seuraavaan keskenmenoon...Niin se vain on...ihmismieli...

 

Voimia kaikille!

 

Juulia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Syke löytyi viikolla 7, mutta vastasi reilusti pienempää kuin piti olla. Seuraavalla viikolla ei sykettä enää löytynyt. Oikeastaan tätä tietoa osasi jollain tavalla odottaa, koska ultrassa tuli jo olo ettei kaikki ole ehkä hyvin eikä sikiö pysynyt kasvussa viikkojen mukana. Suru oli valtava kuitenkin.

 

Nyt mukana odotuksessa on ollut paljon pelkoa, mutta toistaiseksi kaikki hyvin. Hommasin kotiin dopplerin ihan vaan sen vuoksi, että voin kuunnella sydämen sykkeen ja varmistua ettei se noin vaan pysähdy. Suosittelen km kokeneille, helpottaa stressiä kummasti.

 

Voimia kaikille! Se on turhauttava tunne, kun viikot kuluu ja luulee kaiken olevan hyvin, mutta sitten putoaakin korkealta ja kovaa. Mutta siitäkin selviää....

 

Lisäilen vielä, et mulle tuli yllätyksenä kuinka suuri tuo km-prosentti oikein on. Eihän sitä ajattele itselleen tapahtuvan. Mutta lääkärit sanoivat, että siihen ei ole itse tuossa vaiheessa voinut vielä vaikuttaa, eli luonto hoitaa. Suurimmalla osalla kyseessä on sikiön kehityshäiriöt.

Edited by Monka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vähän myöhässä tähän keskusteluun tulen.

 

Itse kävin eilen alkuraskauden ultrassa ja gyne sanoi, että ruskuaispussin näkyminen on hyvä merkki. Ja jos sitä ei näy, niin raskaudet yleensä menevät kesken vaikka syke olisikin. En sitten tiedä voisiko tämä selittää yhtään niistä ketjussa olleista tapauksista, jossa syke näkynyt mutta raskaus silti mennyt kesken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ mulla oli vielä viikko ennen keskenmenoa kaunis, pyöreä ruskuaispussi, kooltaan just oikeita viikkoja vastaava alkio ja sykkivä sydän. Kätilö sanoi, että tosi pieni riski keskenmenoon, kun niin hyvältä näytti. Oltiin sitten vaan tosi huonotuurisia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä näkyi ruskuaispussi 5+2, syke näkyi 6+2 ja 8+2. Np-ultrassa 11+2 todettiin ettei sydän enää lyönyt ja kehitys oli pysähtynyt 9+.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now