urppis

Raskausdiabetes vol. 2

1072 posts in this topic

^ Toihan kuulostaa hyvältä! Ja tosi hyvä kun oot huomannut miten syöminen kuitenkin vaikuttaa helposti arvoihin.

Toisaalta kuulostaa aika kummalliselta, ettei tulisi mitään seurantaa ton jälkeen… Mullakin oli vain se paastoarvo yli rajan, ja olen koko raskauden seurannut joka viikko arvoja. Plus, että mulle annettiin paljon tiukempi raja-arvo ennen syömistä mitattavalle arvolle. Pitäisi olla max 5,3.

 

Kiitos tsempeistä Kaarinna :) Eipä näytä flunssa häipyvän.

Tänään oli neuvola ja täti totesi, että jos jotain hyvää haluaa etsiä tästä flunssasta, niin vauva kuulemma saa hyvät vasta-aineet, kun näin vikoilla viikoilla on flunssa. Kunhan nyt mies pysyisi terveenä, että pääsee synnytykseen mukaan. 

 

Eilisen päivän koko-päivän-mittauksissa mulla oli pieni ylitys tossa aamun paastoarvossa (oli 5,4). Siihenkin täti vaan totesi, että ihan hyvä jos on hieman koholla, kun yleensä loppuraskaudesta arvot menee liian alas…  :blink:  

Niin ja laittoi Jorviin lähetteen kokoarviolle…tai synnytystapa-arviolle tai jollekin…. Mutta kuulemma kestää 8 päivää, ennen kun sinne pääsee. Vaikka laittaa pyyntöön 1-7 päivää. Saattaa siis olla etten mä sinne edes kerkeä mennä ennen kun tää vauva syntyy jo. Nyt on jo kuitenkin rv 38+4!! Mutta jee, kuitenkin :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

En mä toisaalta ymmärrä miks seurata koko loppuaika, jos sen suurempaa syytä ei oo... toki aina on hyvä tutkia, mut sellasia "tässä saattaa ehkä joskus mahdollisesti olla joissakin tilanteissa jokin riski" -juttuja on raskaudessa niin paljon, että jokaista odottajaa vois kyllä koko ajan tutkia läpikotaisin :D muoks, niin ja tosiaan terkka kyllä sano että "voihan niitä sitten vielä jossain vaiheessa vilkasta jos haluaa", kuvittelin että se on sellanen omaehtonen tsekkaus erityisesti vauvan/omasta terveydestä kiinnostuneelle tai huolestuneelle, mut että mitään virallista ei olis.

 

Toi 5,5 raja-arvo oli Tampereen hyvinvointipalveluiden neuvolalomakkeessa ja myös Käypä hoito -suositusten ohje. Sormenpään näyte on kai aina vähän epätarkempi kun labran laskimoverinäyte, oon aatellut että siinä on siks ns pikkusen löysää siihen varsinaisen diagnoosin 5,3 raja-arvoon. Mulla ei siis ollut muita "ennen ruokaa" -mittauksia kun vaan aamu (oon ainakin ymmärtänyt että muitakin täytyy joskus mitata), mut katoin pari kertaa huvikseni ja ne oli aina siellä 4,5-4,8 tienoilla. Eli senkään suhteen ei vaikuttais olevan muuta "ongelmaa" kun se pitkä paasto, plus toki jos sokerihiireks alkaa niin tottakai arvot sillon heittelee. Mut tosiaan omalla tavallisella ruokavaliolla pitäis kaiken olla ok.

 

Mut ärsyttää kyllä muiden puolesta vaihtelevat hoito-ohjeet, tsempit siis vaan kaikille ja toivotaan nopeaa ja sujuvaa ajan kulumista! ....ja jos mulle sit ens neuvolassa tuleekin joku uus ylläri että eikunsiisniin jatkat mittailua koko ajan, niin palaan tänne kiroileen :D

Edited by Cecelia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jee! Sain Jorviin ajan arvioon heti maanantaille (rv 39+1)!!

En olis ikinä uskonut, että tulee aika näin nopeesti :) Kuulostin varmaan tosi hölmistyneeltä puhelimessa. Ehkä tämä laps pysyy paikoillaan vielä viikonlopun yli, niin saa sitten rauhassa tutkia niitä kokoarvioita yms. Ja sit on hyvä lähteä synnyttämään sen jälkeen ;) Kyllä voin sanoa, että nyt on taas helpottunut olo. Katotaan uudestaan ton Jorvin käynnin jälkeen, että millä mielellä on...

 

Tehtäväkseni sain mitata vielä tarkasti viikonloppuna sokeriarvoja. Toisena päivänä kaikki arvot ja toisena ennen ja jälkeen aamupalan+päivällisen. 

 

 

 

Toivottavasti ei Cecelian tarvi palata tänne takaisin :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yksinpuhelu jatkuu. 

Äitiyspolilla käyty, eikä näillä näkymin aleta käynnistämään. Jälkikäteen vasta tajusin, ettei ollut yhtään puhetta siitä, että jos tää meneekin lasketusta ajasta yli...

Mutta kokoarvio oli jo nyt noin 4kg, tänään on rv 39+1. Hirvittää jokainen päivä tästä eteenpäin, kun tiedän ton vauvan kasvavan kuitenkin koko ajan! Ja pää on mittojen mukaan jo yli täysiaikaisesta…kiva kiva. Kuitenkin lääkäri näytti kokoarvion olevan yläkäyrän alapuolella. En tiedä miten se sen sinne sai.

 

Sokereiden seuranta muuttui aavistuksen ja lähetän Jorviin niitä viikon päästä, jollei tämä ole syntynyt siihen mennessä. 

Kohdunsuu oli kuulemma kahdelle sormelle auki ja noin parisenttinen. Vauva sai hirveän sätkyn (vaikka on koko aika ollut muutenkin todella kova liikkumaan) kun tää lääkäri "rapsutteli" vähän päästä tutkimusta tehdessään. Eli ainakin pää on jo ilmeisesti hyvin lähtökuopissaan ;)

 

Jännittää kanssa se, miten vauvan sokereiden kanssa käy syntymän jälkeen.

Ja jos sokereissa on sitten jotain vikaa, että kuinka kauan pitää olla Jorvissa seurattavana. Miten mä selviän monta päivää erossa esikoisesta…tai miten se selviää…voi apua näitä hormoneja!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anqu, jospa tuo sisätutkimus auttaisi synnytyksen käynnistymisessä niin kuin minulla. Minähän sain normaalikokoisen tytön 38+3 viikolla kokoarviota seuraavana päivänä.

 

Eihän se kokoarvio ollut ennuste lasketulle ajalle? Tuntuu, että muualla käynnistävät jo tuolla kokoarviolla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyselen nyt täältä, josko jollakulla olisi tietoa tai kokemusta. Mulla on nyt olleet sokerit pissassa plussalla, vaikka noudatan melko tiukkaa ruokavaliota ja kotimittausten arvot ovat hyvät. Viimeksi ennen pissanäytettä olin tuntia aiemmin syönyt banaanin, että sekö sen sitten aiheutti. Verestä mitattuna tunti banaanin syömisen jälkeen arvo on kuitenkin selvästi alle rajan. Pitäisikö tästä nyt huolestua vai voinko vaan luottaa noihin verensokerimittauksiin? Neuvolan terkka ei oikein osannut sanoa juuta eikä jaata, mutta siihen käsitykseen jäin, että nuo verensokeriarvot ovat tärkeämpi mittari. Viikon päästä on kyllä polikontrollikin, että kai sielläkin voin kysyä vielä asiasta.

 

Olen nyt sitten tiukentanut vähän entisestään ruokavaliota noiden pissatestien takia. Viime raskaudessakin oli ruokavaliohoitoinen radi. Arvot pysyivät hyvinä eikä mitään selittämättömiä ylityksiä tullut. PIssassa ei silloin ollut sokerit kuin kerran yhdellä plussalla niin nyt mietityttää, että miksi nyt näin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krysanteemi : tuota mä hieman toivon, että lähtis käynnistymään. Ainakin tänään on ollut huomattavasti enemmän juilimista ja tiukempia supistuksia. Ite oon ollut jostain syystä sitä mieltä pitkään et tää syntyisi huomenna. Saas nähdä :)

 

Aika ihmeissäni olin kun tän kokoisen kanssa ei puhuttu mitään käynnistämisestä. Ja toi kokoarvio oli tosiaan tämän päivän arvio. Jos vielä viikkokin menee niin täähän on oikeesti jo sen kokoinen ettei varmasti mahdu ulos...

 

Belgemine : Mulla on kans nyt ollut kerta-pari niissä neuvolan tikuissa plussalla sokeri. Neuvolassa vaan sanoi ettei siitä tarvi välittää kun on jo tiedossa radi. Ennemmin ite ainakin luottaisin niihin kunnon mittauksiin sokereiden osalta. Tää nyt toki on vaan omaa mutua, että kannattaa toki varmistaa tietty sieltä polilta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Belgemine: mie huomasin, että jos verensokeri oli yli 6 ni pissassa sokeri plussalla. Neuvolassa monesti ihmettelivät kun arvot hyvät, mutta silti sokeri pääsee läpi.

 

Anqu: tsemppiä viime metreille! Miutkin ois laitettu kotiin vielä sektiopäivänä (39+0), jos vauva oiskin ollut raivotarjonnassa, vaikka kokoarvio oli reilusti yli neljäkiloa ja iso pää. (ja jo edellisessä ultrassa sanottu, että tuskin pää mahtuisi normaalisti syntymään.) toivottavasti vauva syntyy pian!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jopa on erikoista että neljäkiloista ei lähdetä käynnistämään? Mä ainakin aion vaatia ;D

 

Anqulle tsempit viime päiviin! Vauvahan voi kyllä olla pienempi kuin arvio sanoo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos tsempeistä iiki ja Lotta_ :)

 

Se lääkäri Jorvissa kyllä maanantaina sanoi, ettei hänen käsiinsä tunnu ihan nelikiloiselta, vaikka laite sellaisen painoarvion mittojen mukaan antaakin… Tiedä sitten. Hirvittää silti! Varsinkin toi isopäisyys. Lantiossa pitäisi kyllä kuulemma olla hyvin tilaa, mutta mutta.

 

Plus, että tää mun yskä ei lopu millään. Katupöly ja muut ihanat kevään siitepölyt ei auta asiaa yhtään. Jos ei ite meinaa saada happea, niin mitenhän ton vauvan laita on… Huomenna on taas neuvola, pitää vinkua siellä jotain kiireellistä lääkäriaikaa tai jotain ;) Ei oikein näytä auttavan enää allergialääkkeet eikä astmalääkkeet tähän oloon. Mitenhän sitä onnistuu hengittämään synnytyksessä sitä ilokaasua… 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toivottavasti Anqulla käynnistyy synnytys ihan itsestään näinä päivinä, johan tuo kokoarvio on riittävä!! Ja näin loppumetreillä nuo vauvat tuppaa oikein ottamaan sitä kasvuspurttia. Omituista ettei ollut käynnistyksestä mitään puhetta.

 

Mulla on arvot olleet kotimittailuissa hyviä. Paastot pääosin alle 5, mutta tänään yllättäen 5,4 enkä oikein tiedä mistä johtui. Myös aterianjälkeiset alle rajojen. Perjantaina on rakenneultra, pitää samalla kysyä gyneltä miten tiuhaan noita sokereita pitää nyt jatkossa kattoa.

 

18+3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kokonaisena täällä ollaan vieläkin… Muisti vaan on kadonnut. Piti tänään mitata sokerit koko päivältä, muistin aamupalan ja lounaan. Huoh! Tää turhautuminen on jotain ihan omissa sfääreissään olevaa, meinasin tosissani sortua tänään kaupassa ostamaan kaiken sokerisen ja suklaisen mikä eteen tuli.

 

Mutta, taisin huomata tänään limatulpan irtoamisen. Se nyt ei sinällään lupaa vielä mitään, mutta jos jotain pitää keksiä ;) Niin ja mun maha naksuu! 

 

 

Mites meni cathysin rakenneultra? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anqu tsemppiä loppumetreille!

 

Mulla ultrassa kaikki hyvin. Sikiö oli viikkoihin nähden pienehkö! (ajattelin, että se on positiivinen asia) ja uusi ultra 4 viikon päästä. Pääsen tai joudun, (miten vain,) tässä raskaudessa ultriin useesti, koska veressä on vasta-aineita (anti-D) ja niiden takia on tarkat seurannat. Oon kyllä toisaalta tosi hyvilläni, ettei sit loppumetreilläkään käy niin, että vauva "salaa" kasvaisi jätiksi. Nyt painoarvio oli eilen 217 g ja rv 18+5. Edellinen vauva oli kuitenkin 5,005 g syntyessään, ettei toista sellaista kiitos enää :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Hyvä, että oli kaikki hyvin :) 

Hurjan kokoinen tuo edellinen, toivottavasti kasvaa nyt maltillisemmin. Ja ihanaa (vaikka tyhmä syy) että pääset paljon katselemaan vauvaa ultrissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onnea cathys hyvistä ultrakuulumisista. Hyvä, että seurataan. :) Hurjalta kuulostaa kyllä viisikiloinen vastasynynyt.

 

Mulla ensi viikolla seuraava painoarvio. Vähän pelottaa, kuinka hurjasti on nyt kasvanut. Toisaalta mittausarvot on olleet hyviä ja oma paino on tippunut, mutta silti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli ultra tänään 32+1, tytön paino 2200g ja syntymäpainon arvio neljä kiloa. Että ei paha.

Viiden viiikon päästä vielä viiminen tarkistus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Hyvä, että sait noin hyvän painoarvion :) 

 

 

Mulla hajoo pää tähän raskauteen ja tohon viime viikon kokoarvioon. Kuinka paljon vauvat voi kasvaa vikoina viikkoina..? Jos oma paino ei nouse kuitenkaan. Toki parina päivänä olen jo sortunut ihan totaalisesti johonkin hyvään…. Argh! Sokerit sekaisin vikana viikkona. Tosi hyvä.  :dash2:  Olen tänäänkin käynyt kauppakeskuksessa kyllä kävelemässä/shoppailemassa ja koittamassa häätää tätä rv 40+2-tyyppiä ulos. 

 

Katotaan mitä Jorvista sanotaan mun edellisen viikon mittausarvoista, jotka jo tänään jopa muistin sinne lähettää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mullakin oli tänään kontrolliultra parittoman napavaltimon ja radin takia. Viimeksi olin ultrassa neljä viikkoa sitten ja silloin vauva oli painoarvion mukaan yläkäyrän tuntumassa 1,4 kg rv 27+6. Nyt rv 31+5 ja painoarvio oli 1,8 kg ja asettui keskikäyrän alapuolelle. Kasvun taittumisen sekä vähentyneen lapsiveden vuoksi (viimeksi lapsiveden määrä normaalin ylärajalla ja nyt normaalin alarajalla) seuraava kontrolli jo kahden viikon päästä. Vähän on pää sekaisin, kun edellisessä ultrassa vauvan iso koko tuli ihan puskista (pariton napavaltimo kun voi vaikuttaa kasvuun hidastavasti niin pelkäsin vain pienikokoisuutta) ja nyt sitten saa taas uudestaan pelätä kasvun puolesta.

 

Radin suhteen tilanne hyvä. Arvot on pysyneet hyvinä, pitkä sokeri otettiin eilen ja siinäkin oli hyvä arvo. Tänään ei myöskään ollut pissassa sokeria.

 

Toivotaan Anqu, että vauva älyäisi sieltä nyt pian syntyä eikä ottaisi tässä enää mitään lopun kasvuspurttia. Tsemppiä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anqu tsemppiä viime metreille! Kait se vauva voi lopussa kasvaa ihan hurjaakin tahtia, varsinkin jos arvot paukkuu yli. Soita ihmeessä neuvolaan ja kerro, että huolestuttaa ja kovasti!

 

Belgemine tsemppiä sinne kovasti! Toivottavasti vauvalla on kaikki kunnossa ja hyvä kun pääset parin vko päästä uudelleen ultraan kurkkaamaan pikkuista!

 

Oon itekkin miettinyt että miksi pitää aina olla jotain murehdittavaa eikä voi täysin heittäytyä nauttimaan raskaudesta ja kasvavasta masusta...

 

Amanita onnea hyvistä ultra kuulumisista!

 

19+3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Belgeminelle täältäkin tsemppiä tuohon tilanteeseen! 

En voi edes kuvitella miten stressaavaa noi yhdistelmät on. Toivottavasti kasvu jatkuu hyvänä!!

 

 

Omat sokeriarvot on edelleen pysyneet hyvinä, paitsi jos olen sortunut syömään jotain mitä ei pitäisi… Siitä sain noottia jorvin diabeteshoitajaltakin. Onhan tässä tää flunssakin, mikä saattaa osaltaan vaikuttaa arvoihin, mutta yllättäen ;) kehoitti jättämään herkuttelut siihen kun vauva on syntynyt…"ei siihen enää kauaa mene…". Niinpä… 

 

Täällä siis edelleen koitan häätää vauvaa ulos (rv 40+4). Eilen kiertelin taas kaupoilla neuvolan jälkeen ja tänään käytiin äidin ja esikoisen kanssa Ikea-kierroksella. Eikä juuri mitään tuntemuksia mistään. Toki tuntuu, että vauva on koko aika vaan matalammalla, mutta eihän se nyt enää pääse tästä juuri alemmas, jos ei jo tule ulos  :grin:  Maha on varsin koomisen näköinen jo. 

 

Seuraava neuvola on ensi viikon tiistaina rv 41+2, ja silloin vasta saa soitella Jorvista yliaikakontrollia. Mä en vaan käsitä miten tällaisissa tilanteissa ei seurata yhtään tarkemmin vauvan kasvua. Neuvolassakaan ei enää mitata sf-mittaa kun on yli rv 40+0! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mites Anqulla menee, edelleen yhtenä kappaleena? :)

 

Belgeminelle tsemppiä! Joskushan nuo kokoarviot voi heittää tosi paljon (mittavirhe tms), toivottavasti tilanne on parempi kontrollissa.

 

 

(.) Aika matalia arvoja on taas ollut. Aamupaasto 3,3. Tunti lounaasta arvo 3,6 (söin perunaa, pihviä, salaattia, jälkkäriksi rahkaa ja suklaamunan). Tuntuu oudolta, onko kellään samaa? Ja voiko olla haitallista tai kertoa jostain? Mulle vaan sanottu että liian matalia arvoja ei voi olla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Edelleen kasassa… Toki nyt on viimeisen tunnin aikana tullut toooodella pitkiä supistuksia, jotka jopa tuntuvat jossain. Supistusten kesto on 3-9min  :o  Normaalia..? Ja näitä tulee sen noin 10min välein. Seiskan jälkeen alkoi tulla noita "normaaleja ennakoivia supistuksia" sen 10min välein. Ehkä tässä jossain vaiheessa tää vauva tulee uloskin. Onneksi tuntuu koko ajan liikkeitä pitkistä supistuksista huolimatta.

 

Lotta_ : Mua on kyllä varoitettu liian matalista sokereista! Sille tilalle oli ihan oma sanakin, eikä ole mitenkään hyvä juttu sekään. Kannattaa soittaa huomenna neuvolaan tai jollekin diabeteshoitajalle, jos sulla on sellaselle numeroa. 

Ite olen saanut matalia arvoja vain silloin, jos olen just ennen syömistä esim. käynyt kaupasta kävellen hakemassa sitä ruokaa ja heti sen jälkeen mitannut sokerin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vitsit, just muistin, että piti tänään neuvolassa kysyä noista pitkistä supistuksista. Mutta yllättäen unohdin täysin.

Noh, nyt on yliaikakontrolli varattuna torstaille (kun perjantaina on pääsiäispyhä), sillon on rv 41+4. En saanut puhuttua itteäni sinne heti huomiseksi :( Tiukka täti puhelimessa!

 

Kuulemma millään aikaisemmilla kokoarvioilla ei ole enää tässä vaiheessa merkitystä!  :o  En käsitä. Eivät vauvat enää näillä viikoilla kuulemma kasva niin paljoa… Maha näyttää kuitenkin kasvavan. Tuntuu oikeasti siltä, ettei kukaan ole kiinnostunut tästä kokonaistilanteesta: oma jaksaminen viidettä viikkoa kestävän flunssa kanssa + radi + isot kokoarviot läpi raskauden. 

 

Olis pitänyt niitä mittausarvojakin lähettää Jorviin alkuviikosta… tuli vaan mitattua niin huonosti viime viikolla etten tiedä kehtaanko lähettää  :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anqu isosti tsemppiä huomiselle, toivottavasti käynnistävät ja saat jo vauvan illemmalla kainaloon :girl_pinkglassesf:  Mä en voi kyllä käsittää tuota välinpitämättömyyttä, nimenomaan radi vauvat kasvaa loppumetreillä kauheeta vauhtia, näin mulle on ainakii kerrottu :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.