urppis

Raskausdiabetes vol. 2

1072 posts in this topic

Maam noin minkäkin sen ajattelin. Selittää myös varmaan sen, miksi mulla ei ole mitään kokokontrollia, vaan synnytystapa-arvio viikolla 38 vasta.

 

Mua ihmetyttää hyvin erilaiset mittauskäytännöt, tuntuu että kaikilla on vähän eri ohjeistus. En myöskään tiennyt että voi päästä uudelleen rasitukseen, multakin on moni kysynyt että tuliko uusi rasitus kun veriarvot on hyvät koko ajan. Noh, max pari kuukautta enää mittailuja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla tuli ylitys kaksi kertaa - niillä kerroilla kun söin radiohjeiden mukaisesti.  :blink:  Mutta kun söin mitä sattui (suklaata, heseä jne) niin ei mitään ylityksiä :D Outoa mutta toimivaa.  :grin:

Vauva arvioitiin nelikiloiseksi ja oli 3,6 kiloa. Eli normikokoinen vauva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mulla on ihan samanlaiset tuntemukset kuin sulla, kinuskimansikka!

Jos syön suht miten sattuu, itselleni tyypilliseen tapaan, niin olo on hyvä. Jos taas noudatan radiohjeita prikulleen, saan liian matalan verensokerin oireet. Ja ne oikein rysähtää niskaan. Tiedä tässä nyt sitten miten pitäis tehdä :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihmetyttää nää arvot. Ruokana oli täysjyvä fusillimakaronia.jauhelihamureketta jossa sisällä hernemaissipaprika.yhen ruisleivän ja tomaatin.lasi piimää. Tunti syönnistä arvo oli 4.2. Miten voi noin matala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polaris: edellisessä raskaudessa oli radi, arvot kuitenkin koko aika hyvät mutta poika oli rv 39 syntyessään yli 4,5kg. Epäilen kyllä, että mie vaan teen isoja poikia eikä radilla ollu vaikutusta. Oli kaikinpuolin iso ja roteva vauva, ei massusta pulska kuitenkaan niinku tyypillisesti radin lihottamat. Ja miulle ainakin sanottiin, että uudesta rasituksesta ei ole hyötyä, sillä diagnoosi pysyy kuitenkin, vaikka ois normaalit arvot toisessa rasituksessa.

 

Heltsu: kävitkö ulkoilemassa tai muuten liikuitko paljon ruuan ja mittauksen välissä? Miulla oli ainakin tosi iso vaikutus jo pienellä liikunnalla. Toinen mikä vaikutti itellä kovasti arvoihin oli ruokaväli. Jos söi tiuhaan, pysy arvotkin alempana. Pitkät ruokailuvälit sai miulla arvot nousemaan enemmän ku se mitä söi. Kannattaa myös ottaa kontrolliarvo jos epäilee jotain arvoa, voi olla virhemittauskin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuinkahan paljon tota pitkävaikutteista insuliinia voi oikein joutua pistämään? :blink:

Olin 2vk sitten oksennustaudissa, ja sen jälkeen ollut paastoarvo aina liian korkee, söin miten tahansa. Ennen tautia pistin iltasin 18ky, eilen illalla meni jo 26ky ja tänään silti paasto 5.5..

Onneks huomenna on taas äpolilla lääkäri, saa nähä mitä keksivät, vai käskeekö vaan pistää lisää kokoaika. :girl_cry2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Äitipolilla lääkäri sanoi, että sen verran on pistettävä, kun arvot vaatii. Kuulemma jotkut on pistäneet loppuraskaudessa jopa yli 100 ky. :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä vastaan että insuliinin tarve lisääntyy loppuraskaudesta jopa 50%. Ja kai se samanlailla teilläkin lisääntyy kuin 1 ja 2 tyypin diabeetikoilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ootteko noudattanut sitä ns virallista radiruokista missä on hirveesti leipää yms? Onko ketään joka välttää leipiä ja höttöhiilareita? Mietin miten nykyinen ruokavalio menee sitten myöhemmin kum taas olis raskaana. Edellisessä oli radi, insuliinihoitonen ja aika paljon menin sen ohjeen mukaan. Ja inskaa meni kamalat määrät, paastoarvot lähes joka päivä yli rajan. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en syö normaalistikaan niin paljoa leipää kuin radi-ruokavaliossa on. Jos syön, se on yleensä juureen tehtyä täysjyväruista. En ole oikeastaan muuttanut omaa ruokalistaa mitenkään (no okei, herkkuja olen harventanut), mutta olen pyrkinyt pitämään huolta säännöllisestä ateriavälistä - ainakin toistaiseksi se on toiminut. Hedelmiä ja marjoja mulla menee varmaan radi-suositusta enemmän, mutta ne ei ole mun sokereihin juurikaan vaikuttaneet.

 

Esimerkiksi tän päivän ruokalista näyttää alla olevalta, aika normipäivä. Ainoastaan aamupaasto oli tänään mulle epätavallisenkin korkea, mutta nipinnapin alle 5.5 rajan kuitenkin. Eilen en syönyt iltapalaa ja paastoaika venyi yli 12 tuntiin, en tiedä vaikuttiko se, liian lyhyet yöunet vai mikä. Vähän on kokonaisuutena arvot nousseet viikkojen edetessä, saa nähdä miten tää kehittyy vielä tästä eteenpäin.

 

Aamupala klo 7.30 - paasto 5.4/tunti ruoan jälkeen 6.6

2-3 dl kaurapuuroa veteen keitettynä, 1 dl marjoja (tuore mansikka, mustikka, granaattiomenaa), pari ruokalusikallista raejuustoa, vettä

 

Lounas klo 10.30 - 4.1/5.3

Puolikas kasvispihvi, puolikas kevätkääryle, puoli lautasellista vihersalaattia, lasi piimää, lasi vettä, 1 dl herukkavispipuuroa maidolla

 

Välipala klo 13.00 - ei mittausta

Puolikas purkki maustamatonta rahkaa, banaani, muutama mansikka, cashew-pähkinöitä, vettä

 

Päivällinen klo 17.30 - 4.3/6.0

2 dl (keitettynä) täysjyväpastaa soija-tomaattikastikkeella, 1,5 tomaattia, pari ruokalusikallista raejuustoa, lasi maitoa

 

Iltapala klo 20.30 - 5.3/5.2

Puolikas purkki maustamatonta rahkaa, puolikas omena, granaattiomenan siemeniä, pähkinöitä, vettä

Edited by maam

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Toi iltapala on paha. Tai siis sen ajottaminen niin, ettei tule liian pitkää väliä aamupalaan. Viimeksi banaani ja rahka tais olla paras combo hyvään aamupaastoon kuhan vaan söi sen just ennen nukkumaan menoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuun kans hakemaan vertaistukea täältä! Viikko sitten sokerirasitus, paastoarvo oli muistaakseni 5.1, 1h 10.9 ja 2h yli 12, eli molemmat litkunjälkeiset arvot reippaasti yli rajojen. Hetkeksi säikäytti ja harmitti radi-leima, mutta nyt alkaa ajatuksen kanssa olla jo enemmän sinut. Mummilla on 2-tyypin diabetes ollut niin kauan kuin muistan, eli sukurasitten takia ihan täysin puskista ei tullut diagnoosi.

 

Neuvolasta sain kotimittauslaitteet, kaikki mitatut arvot ovat pysyneet vielä reippaasti alle rajojen. Tästä olin alkuun ihan tyytyväinen, mutta neuvolan terkan etäisesti huolestunut vilkaisu mittaukset nähtyään (ei sanonut kyllä mitään, mutta kulmiaan kurtisti melkoisen pitkään) ja armoton googlettaminen ovat pistäneet epäilyttää että onkohan nuo mun arvot jo ihan luonnottomankin matalat?

 

Aamupaastot näyttävät olevan 3.9-4.1, aivan alimmillaan käväissyt 3.4:ssä. 1h ruokailun jälkeen arvot yleensä alkaneet nelosella, aamiaisen jälkeen myös yksittäinen vitonen ja kutonen bongattu. Syön (ja oon syönyt jo vuosia) aika matalahiilihydraattisesti, mikä voi toki vaikuttaa noihin arvoihinkin jonkin verran. Onko muilla ollut ongelmana liian matalat verensokerit? Onko niihin puututtu jotenkin? Olo mulla on aivan mainio noilla mittauksilla. Mietin myös, että voikohan esim. kudosnesteet mittauspisarassa olla syynä mataliin arvoihin? Itselläni verta tulee vähän niukanlaisesti, ja oonkin vähän kikkailemalla saanut vasta näytepisaran tulemaan ilman suurempaa sormenpään puristelua.

 

Vähän keljuttaa, kun totta kai aattelin että nyt on kaikki tosi jees kun on arvot matalana. Mut sitten näköjään toinenkaan ääripää ei oo hyvä... :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allma, mulle sanottiin, että kudosneste saattaa nostaa mittausarvoja, eli ei ainakaan siitä pitäis matalien arvojen johtua.

Itsellä ainakin pysyy arvot kurissa juurikin, kun vähentää hiilareita :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

NuoriMuori, ai hitsit! Kiitos tiedosta! Eli en saa siitä kudosnesteestäkään sitten syypäätä noihin mataliin arvoihin. Jostain oon lueskellut että (liian) matalat arvot voi olla diabeteksen esiaste/merkki alkavasta diabeteksestä (tosin mitä sitte meinaavat kun on jo radi, siitä en oo mitään kummempia spekulaatioita nähny). Ja oisko jossain ehdotettu kilpirauhasen toiminnan häikkää tms syyksi myös. Ja sitten tietenki pelottelua, että sikiö ei saa happea ja voi huonosti jos verensokerit liian alhaalla. :/

 

Toisaalta pitäis varmaan aatella vaan ihan positiivisen kautta: niin kauan ku arvot on matalina niin uskaltaa varmaan kokeillakin kaikkia eri ruokia vähän herkemmin kun on varaa heilahtelulle vielä. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allma mulle radihoitaja sanoi, että matalat arvot saattaa tosiaan olla merkki alttiudesta 2 tyypin diabetekselle. Mulla siis on aina ollut tosi matalat verensokerit ja radi tulikin ihan yllätyksenä.

 

 

Mulla on nyt parin viime viikon aikana tullut ensimmäiset arvonylitykset. Toisella kertaa söin pizzaa ja toisella raparperipiirakkaa ja molemmilla kerroilla kyllä tuntuikin kurjalta. Jauhotuotteita ei ole gluteenittoman ruokavalion takia tullut paljon syötyä ja epäilen niiden aiheuttaneen nousut, koska jäätelö tai muu makea ei ole mitään aiheuttanut. Ja eikös loppuraskaudessa sokerit heittele helpommin?

 

Vauvasta saatiin eilen painoarvio, tällä hetkellä 3,4kg ja menee hiukan keskikäyrän yläpuolella. Kätilön mukaan radi on saattanut asiaan vaikuttaa, vaikka sokeriarvot on pysyneet hyvissä rajoissa.

 

Onneksi viimeisiä viikkoja viedään, olen aika kypsä kahden päivän välein mittailuun. Joko unohdan mittaukset ja tulee syyllinen fiilis tai joudun istumaan paikallani aina tunnin ruokailun jälkeen että muistan, eikä sitten päivän aikana saa mitään tehdyksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pitää muuten tuosta painosta sanoa oma kokemus. Poikaa siis ultrattiin koon takia polillakin. Viikolla 36+ neuvolassa oli 3,9kilos, seuraavana päivänä polilla 3,6kg ja parin viikon päästä tästä (eli vk 38+) noin 4 kiloa. Synnytys käynnistettiin laskettuna aikana koon takia ja syntyi 40+1 painaen 4030g :D Pituuttakin 53,5cm eli ei sokerivauvaa nähnytkään. Kokoajan ultrien yhteydessä vaan puhuttiin radista ja painosta jne. Arvot oli olleet kokoajan ihan hyvät. Edit: Niin tosiaan, ultrissa reisiluu ja päänympärys oli ne isot mitat ja niin oli syntyessäänkin :) Radin takia kai voi nimenomaan vauvan mahanympärys kasvaa ja siitä on sit haittaa(?).

 

Toki painoarvioissa käy toisenkinpäin heittoja eli ne kannattaa miettiä vaan suuntaa antavina.

Edited by rain

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noissa sormenpäämittareissa voi Allma olla huonosti kalibroitujakin joukossa (tai huonoja mittausliuskaeriä). Kannatta kysyä, voisiko mittariasi testata neuvolan kalibrointiliuoksilla, jos kotimittauksen tulokset vaikuttavat vääriltä.

 

Hyvä rain, kun kokoarvio meni pieleen tuohon suuntaan. En tiedä, vaikuttaisiko RaDi-diagnoosi siten, että lääkäri mittaa vähän niin kuin vahingossa ja alitajuisesti pikkuisen isommat lukemat ultrassa.

 

Onko sun Polaris pitänyt koko ajan mittailla joka toinen päivä, vaikkei ylityksiä ole ollut? Kuulostaa kyllä aika raskaalta.

 

Kai sitä voisi ilmoittautua mukaan ketjuun, vaikka vieläkin neljän viikon jälkeen diagnoosi harmittaa. Mulla oli edellisessä raskaudessa aika täydelliset rasituslukemat (4,5-5,5-4,5), joten nyt paastoarvo 5,6 mmol/l tuli aika lailla yllätyksenä. Muutkin arvot olivat huonommat kuin esikoisen raskaudessa, mutteivat sentään yli viitearvojen. Lähtöpainoa oli semmoinen 6-7 kiloa enemmän, liikuntaa vähemmän ja painonnousu aika reilua. Silti mietin, vaikuttivatko helatorstaista äitienpäivään jatkuneet mässäilyt ja huonosti nukuttu yö vähän liikaa tuohon rasitustulokseen.

 

Olen ottanut kuitenkin diagnoosin ihan tosissani ja noudatin kolme viikkoa sitä mulle suositeltua 1800 kcal dieettiä (toki vähemmällä leivällä, ei kai kukaan pysty syömään niin paljon leipää). Sitten neuvolassa oltiinkin sitä mieltä, ettei painon pitäisi kumminkaan tässä vaiheessa raskautta laskeakaan, kun ylipainoa oli ennen raskautta aika lailla tasan kolme kiloa. Nyt olen sitten syönyt normaalipainoisten suosituksen mukaan 2000-2200 kcal päivässä. Olen myös yrittänyt lisätä liikuntaa ja käynyt ainakin kerran viikossa uimassa, kun se on aika lailla ainoa laji, joka tuntuu hyvältä. Kävelyä mulla tulee työmatkoista se puoli tuntia päivässä.

 

Mä olen mittaillut Helsingin ohjeiden mukaan joka toinen viikko neljä paastoarvoa ja joka toinen viikko yhden vuorokausikäyrän (8 mittausta). Yhtään ylitystä tai edes lähellä olevaa arvoa ei ole tullut.

 

Mulla on ensi viikolla onneksi muista syistä äitiyspolikäynti, jolloin saan toivottavasti jonkun painoarvion. RaDin takia huolettaa vauvan kasvu liian isoksi ja toisaalta tuon ehkä liiankin tiukan dieetin takia vauvan jääminen liian pieneksi. Esikoinen painoi syntyessään 41+2 täysin keskimääräiset 3660 g, ja silloin mulle tuli painoa raskausaikana yhteensä noin 15 kg (jotka lähtivät välillä pois, tuo oli ihan muuten vain syötyä ylipainoa, joka tämän raskauden alussa oli). Nyt RaDi-tuomioon mennessä oli tullut noin kymmenen kiloa, josta tosiaan osa lähti tiukalla dieetillä. Tällä hetkellä (H30) vaaka näyttää +8,5 kg lähtöpainoon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihan ekat tosi matalat arvot mitattuani nappasin verensokerit myös mieheltä, joka oli syönyt käytännössä suunnilleen samat ruoat ja samaan aikaan, sille näytti mittari ihan "normaaleita" n.5:n arvoja. Mutta hyvä tietää Musta Helmi että kalibroinnin voivat tarkistaa neuvolassa, pitääkin ottaa laite mukaan ens kerralla!

 

Musta tuntuu että tuun vielä olemaan tuon kokoarvion kanssa helisemässä. Mun isän puolelta lapset syntyneet yleensä pieninä/normaaleina, mutta sieltä puolelta on peräisin tää diabetes "rasite". Äidin puolelta taas ei diabetesrasitetta, mutta suvun lapset yleensä ottaen olleet isokokoisia. Eli jos tulee iso vauva, niin paha sanoa suorilta (muuta kuin just tuon mahan ympäryksen perusteella ehkä), johtuuko äidin perinnöistä vai isän. Ja jos taas vauva sattuukin kasvamaan keskikäyrän alapuolella, niin sitten vainottaa että onko syynä nuo matalat verensokerit/väärä dieetti/huonot istukan virtaukset tms. Täällä oon siis sormet, varpaat, ja kaikki muutkin kynnelle kykenevät ruumiinosat ristissä ja toivon että tismalleen keskikäyrällä kasvettaisiin.

 

Polaris kertoiko kätilö että millä perusteella radi vaikuttais mahdollisesti kokoon, vaikka on sokerit pysyneet kurissa? Kun kyllähän vauvat on kokonsakin puolesta erilaisia eniveis. Onkohan ollut vaan sellainen mutu-arvio, eli kun radi on taustalla niin siitä on helppo hakea selitys? Vai onkohan tuossa joku juttu että radi vaikuttaa muutenkin kuin noiden sokeriarvojen kautta lapseen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musta helmi, nuo mittaukset oli tehnyt neljä eri lääkäriä ja viimenen otti tosi tarkat mitat ja näytti myös miten paljon millin muutos mittaan lisää painoarviota :) Eli se on tosi tarkkaa puuhaa. Itse olen miettinyt niin, että päänympärys ja reisiluun mitfa nostivat "keskiarvoa" niin paljon, että kone laski arvion sit huti. Isopäinen ja pitkäjalkainen poika tämä nimittäin on edelleen ja pitkä muutenkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musta Helmi Joo maaliskuusta asti joka toinen päivä paasto + 1h joka aterian jälkeen. Melkein kyllä joka mittauspäivä on jäänyt joku arvo ottamatta mutta se ei kuulemma niin haittaa.

 

Rain hyvä pointti tuosta painosta, meilläkin reisimitta oli ihan yläkäyrällä, joten pitkä tyttö varmasti tulee.

 

Allma ei ollut juttua, että miksi radi aiheuttaisi isompaa kokoa kun arvot on pysyneet hyvänä. Mutta varsinaisesti ei oltu radin takia liikkeellä äitiyspolilla vaan perätilan (joka olikin rt), joten ei sitä radiasiaa niin käyty läpi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli 27+ rasituksessa 5.1-10.0-6.7, eli tunnin kohdalla raja-arvo. Mittailen nyt kaks kertaa viikossa paaston ja kerran viikkoon käyrän 8 mittausta. Yhtään ylitystä ei ole ollut.

 

Terveen ihmisen verensokeri on käytännössä aina yli 4. Joten jos paasto on alempi, voi se kertoa jotain. Mutta aterian ennen ja jälkeen ne 4 alkavat lukemat on hyviä. En itse ole ollut huolissani, vaikka joskus tunnin arvo on ollut alle 5, koska tiedän itse syöneeni sillon jotenkin ruokavalio-oheesta poikkeavasti. Myöskään mikään herkuttelu ei old nostanut aterian jälkeisiä tai paastoja.

 

Ärsytti ja ärsyttää edelleen tuo radi-diagnoosi tasan tuon yhden raja-arvon vuoksi. Mulla on painoa tullut 2,5kg raskauden alusta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla viimeiset aamumittaukset edessä, nyt siis 39+6. Näin jälkikäteen ajateltuna ei ruokavalion noudattaminen ole ollut mitenkään ylitsepääsemättömän vaikeaa. Toki olen alun järkytyksen ja tiukan linjan jälkeen myös herkutellut silloin tällöin. Painoa on nyt kertynyt +5 kg eikä kukaan ole ollut tuosta huolissaan.

 

Seuraavaksi pitäisi sitten miettiä miten syödä edelleen terveellisesti raskauden jälkeen. Käsitykseni mukaan ruokavaliohoidolla oleva pääsee uuteen sokerirasitukseen n. vuoden kuluttua synnytyksestä. Ja siinä en enää haluaisi saada ylitystä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iridessa, Vähän ot, mutta ihan mielenkiinnosta; lopetitko Metforminin kun teit plussatestin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla todettiin radi pari viikkoa sitten. Ensimmäisessä rasituksessa arvot oli erinomaiset ja toisessa jotain ihan muuta. Paasto oli 5,7 ja tunnin jälkeen 11. Hyvistä aikeistani huolimatta ruokavalioni oli herkkupainotteinen ennen diagnoosia, joten skarppaus siinä oli enemmän kuin tervetullut. Toki dg oli silti pettymys ja järkytys. Positiivisin mielin olen kuitenkin ollut sen jälkeen.

 

Meillä ohjeistuksen mittaamiseen ja ruokavalioon antoi oma terveydenhoitaja. Ajan sain heti seuraavalle päivälle tulosten saavuttua. Mittausohjeet näyttää vaihtelevan suurestikin. Meillä ohjeena on mitata kahtena päivänä viikossa neljä arvoa päivässä (paasto, tunti aamiaisen jälkeen, tunti lounaan jälkeen ja tunti illallisen jälkeen). Jos yksikin arvo ylittyy, on heti soitettava neuvolaan ja tehtävä neljä mittausta päivittäin.

 

Arvot mulla on olleet hyviä. Korkein päiväarvo on ollut 6,9 ja paastoarvo 4,9. En ole noudattanut ruokavalio-ohjetta orjallisesti, vaan käyttänyt maalaisjärkeä. Hiilareiden välttely on onneksi tuttua karppauksesta ja salaatti maistuu mulle muutenkin. Kaloreita en ole laskenut, mutta arvioin päivämäärän olevan korkeintaan 2000 kcal.

 

Mulle sanottiin neuvolassa, että jatkossa sokerirasitus tehdään mulle vuosittain. Olen tyytyväinen, että diabetesriski huomattiin ja sitä seurataan. Toivon sen tuoneen mulle pysyvämmän herätyksen hyvän ruokavalion tärkeydestä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.