Iridessa

Raskausdiabetes vol. 3

72 posts in this topic

Täällä käyty tänään rasituksessa ja paasto oli 5,5 ja raja 5,3 joten radi diagnoosi sitten tulee tähän raskauteen. Itsellä ollut kahdessa ensimmäisessä sama ja kahdessa edellisessä ei ollut vaikka kävin molemmissa 2x rasituksessa.

Pe neuvola ja varmasti saan sitten mittarin ym muut ohjeet mukaan. Toivottavasti kotimittauksissa ei häikkää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@SuzieL kuulostaa siltä, että tiedät jo hyvin miten homma menee? Pysyikö sulla aikaisemmissa radeissa arvot alle rajan kotimittauksissa?

Mulla on nyt tulla kaksi paastoarvoylitystä aivan yllättäen. Eilen kokeilin syödä muroja vielä puol 10 ja aamulla arvo oli 5,4. Saas nähdä kauanko tämä toimii. Koko ajan nuo arvot huononee vaikka koko ajan korjaan ruokailua. Ellei tässä jokin ihme tule, niin insuliineja kohti taidetaan mennä. Tosin joillakin ilmeisesti on arvot parantuneet loppua kohti. Olen nyt viikolla 30 ja ymmärsin, että juuri näillä viikoilla voi vielä sokerinsieto huonontua.

Toinen kurja juttu on, että aamupäivän vielä sinnittelen radiruokavaliolla, mutta viimeisinä päivinä se ei ole enää riittänyt vaan kun pääsen kotiin niin vedän kauheat määrät ruokaa, koska on niin kamala NÄLKÄ! Töissä en voi valita ruokia, tänäänkin oli kalakeittoa, joka oli enemmänkin perunakeittoa:rolleyes: Niinpä söin vain vähän, ettei sokerit nousisi, eikä rahka välipalana myöhemmin riittänyt mihinkään. Nyt on taas niin huono olo ja ähky, että ziisus! Ja hiilareitakin tällaisessa paniikkinälässä menee. Syödä pitäisi, mutta ei saisi kun Radi. Miten tässä on tarkoitus selvitä? :wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Vesililja kuulostaa ikävältä nuo ylityksen ja jos joudut nälkää kärsimään. Kävisikö keitetyt kananmunat jos voisi töissä välipalana ottaa lisäksi? Tai joku muu proteiinipitoinen joka ei nostaisi arvoja.

Itse sain silloin aiemmissa raskauksissa syödä mitä vain eikä ylityksiä tullut. Nyt toki voi olla eri juttu, joten sen näkee sitten, kun seurailen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä sain radidiagnoosin jo rv 12, kun sokerirasituksessa paasto oli 5.3. Kotimittaukset oli loistavia, vaikka söin miten sattu. Rupesin 22 viikolla skarppaamaan, ja neuvolasta tuli käsky mittailla jokapäivä viikoilla 24-26, koska ne on herkät viikot ja arvot yleensä pomppaa. No sittehän sieltä yks kaunis aamu paastoarvo oli koholla, ja seuraava aamu ja seuraava ja nyt kokoaika. 

Viikko sitten aloin pistämään pitkävaikutteista insuliinia (Protaphane) iltaisin. Alotin 8ky ja nyt tänään joudun pistämään jo 14ky, koska paasto on edelleen koholla, vaikka söisin miten hyvin tahansa. <_<

Ekoissa kolmessa raskauksissa vähensin hiilareita reilulla kädellä ja se autto, nyt ei, eikä edellisessä raskaudessa myöskään.

Luultavasti tähän insuliinin lisäksi alotetaan tabletti, niinkuin viimeksikin, ettei tarvii insuliinia pistää niin paljon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paastot on järjestäen pysyneet yli 5,5 ja tänään oli soittoaika äitiyspolilta. Koska muuten arvot pysyvät ruokavaliolla kurissa, määräsivät mulle nyt metformiinin, aluksi yksi tabletti iltaisin ja nostoja tarpeen mukaan. 

Ylitykset on olleet sellaista 5,6-5,8 paitsi kerran 6,7 johon saattoi vaikuttaa edellisen illan kamala stressikohtaus. Toivottavasti tabletti nyt riittäisi pitämään arvot kurissa! :wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä nyt neljäs päivä mittailua. Näköjään itsellä aamulla pyörii tuo paasto 5,3-5,5 välillä. Eilen söin iltapalaksi maustamatonta jugurttia pakastemansikoilla ja yhden karjalanpiirakan ja ensin nimettömästä oli 5,7, keskisormesta 5,5.

Vinkkejä mitä sitä voisi illalla syödä?

Päivien ruokailuissa ei väliä mitä syön ja tunti jälkeen pyörii välillä 4.5-5,7.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@SuzieL Mulla ei oikeastaan ole tarjota iltapalavinkkejä sen kummemmin kun en huomannut niiden vaikuttavan mutta lääkäri eilen mainitsi proteiinipitoisesta iltapalasta, joten se voisi yksi juttu?

Mulla oli aamupaasto tänään 5,0! :dancegirl:En tiedä johtuiko pitkästä paastosta (12,5h) vai lääkkeestä, mutta toivottavasti pysyy tällaisena! Ensimmäistä kertaa pariin viikkoon näin hyvä paastoarvo nimittäin!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Vesililja toivottavasti pysyy paasto nyt hyvänä. 

Edellispäivänä söin iltapalaksi skyrrin ja paasto oli silloin hyvä. Söin saman eilen illalla ja nyt paasto oli 5,4. En tiedä, ehkä lääkäri ensi viikolla osaa neuvoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@SuzieL on tämä kyllä sellaista salatiedettä tämä radi! Mutta onneksi sulla ei vielä ole ylittynyt aamupaasto. Mulla se alkoi hyvänä (ja myös pysyi monta kuukautta) ja on pikkuhiljaa huonontunut viikkojen kasvaessa. Onkohan tälle mitään rajaa? :rolleyes: Nyt siis viikkoja 32+1. 

Mä olen nyt lisännyt yhden tabletin. Paasto nimittäin pysyi hyvänä muutaman päivän ja lähti sitten nousuun. Nyt oli yksi aamu hyvä ja seuraava 5,5 ja tänään 5,7. Tosin nukuin luokattoman huonosti, tiedä sitten vaikuttaako. 

Kuitenkin tabletit auttaa päiväsokereihin hyvin! Eilinen puuro+marjakeittolounas antoi tunnin arvoksi vain 5,7. Sellaista ei kyllä ilman tabletteja käynyt, joten hyötyä näistä on, eikä niiden ottaminen harmita yhtään. Ihanaa kun edes päiväarvoja ei tarvitse niin stressata! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toi paastoarvon kuriin saaminen ruokavaliolla on kyllä yks mysteeri.

Itse yritin kaikenlaista, mutta ei vaan auttanut. Sattumalta huomasin, että jos illalla vetää ylipaljon hiilareita/sokeria, niin aamulla paasto on hyvä. Kun taas aiemmissa raskauksissa just proteiinipitonen iltapala on ollut hyvä ja hiilarit ihan minimissä.

Nyt tosin pistän protaphanea sen 14ky, ja sillä on paasto pysynyt hyvänä, yleensä alle 5.0.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@NuoriMuori, testasin sun vinkkiä vähän sattumalta kun oksennustaudin jälkimainingeissa olen syönyt mitä olen pystynyt ja mikä ei ole ällöttänyt: donitsi illalla ja aamulla sokerit 5,2 :girl_haha:

Nyt vähän mietin, että uskallanko jatkaa lääkityksen kanssa kahdella tabletilla saman tien kun ilmeisesti aiheuttaa herkästi vatsaväänteitä. Mulla ei ole mikään herkkä vatsa yleensäkään mutta nyt pitää kyllä olla varovainen! Eilen illalla otin kuitenkin yhden, joten ehkä otan pari päivää vain näin ja lisään sitten sen toisen takaisin. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niin, äitipolilla taas käyty ja vauvalla kaikki hyvin! Kasvaa hieman keskikäyrän yläpuolella ja on ilmeisen iso päinen! :blink: Kuitenkaan vielä ei sokerien heittely ole vauvan kokoa kasvattanut. Metformiinilla jatketaan kun lääkitys meni sekaisin oman oksennustaudin vuoksi. On siis vaikea sanoa miten lääkitys auttaa ja nostovaraakin on vielä kahden tabletin verran. Seuraavan kerran käynti 2,5 viikon päähän. Silloin toivottavasti metformiinin vaikutus on selkeämpi. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt kun on lapsi maailmassa, niin palaan vielä antamaan loppuraportin: vauvan verensokerit alkoivat laskea ensimmäisen vuorokauden loppupuolella  ja jouduimme turvautumaan lisämaitoon hetkeksi. Ne kuitenkin lähtivät nousemaan ja lisämaidosta luovuttiin 1,5 vuorokauden ikäsenä. Itselläni on sokerit olleet hyvät synnytyksen jälkeen. 

Sokerit eivät mulla parantuneet loppua kohti. Vain lääkitys auttoi. Ruokavaliosta olin loppua kohden tosi tiukka, mutta koko radin aikana (4,5kk) tuli kyllä kausia etten jaksanut koko ajan tsempata, niin tiukka olisi pitänyt olla. Muutakin elämää kun ihmisellä on, pelkän ruokavalion tarkkailun ja sokerimittailun lisäksi. Radi vei kyllä paljon iloa odotuksesta ja toi valtavat määrät stressiä, pelkoa ja itseinhoa. Vauva ei kuitenkaan ollut iso eikä sokerivauva, joten kaikki työ kannatti! Painokaan ei ehtinyt nousta lähtöpainon yli, joten lienen nyt painavani vähemmän kuin ennen raskautta. Eli kait tästä jotain hyvää tuli. Sokeria kyllä aion vältellä enemmän jatkossakin, nimittäin kakkostyypin diabetes: ei kiitos!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla ollut lievä, ruokavaliohoitoinen radi molemmissa aiemmissa raskauksissa ja nyt jännittää, että miten tämän kolmannen kanssa käy. Esikoinen oli syntyessään hieman alta 3900 g ja kuopus 4, 4 kiloinen. Hänen kohdallaan tiesin ja tunsin itse, että isoa vaivaa kannan, mutta sitä ei kokemuksrni mukaan oikein uskottu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä tuun tänne kummittelemaan. Plussasin eilen, mutta koska kaks aiempaa raskautta kärsin radista, niin en usko että tää kerta ois poikkeus.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huvikseni mittasin aamupaaston ja oli 6.4 ja 6.2 . Eikun ruokavaliolle mars. Harmittavaista koska on niin paha olo, mut ehkä se tästä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä selvisi että 2h arvo vähän yli sallitun vaikka muut ihan hyvät. Tänään oli ravinto-ja pistosneuvonta, ravintoneuvonta oli ok mutta pistoksia en pystynyt jäädä katsomaan. Terkan mielestä niihin vaaditaan opetusta eli huomenna menen oman terkan luokse. Että sitä tuntee itsensä epäonnistuneeksi kun ei suoriudu tuollaisesta. Viikonloppuna tsemppaan ja yritän harjoitella! Esikoinen oli 4,6kg eli varmaan ruokavaliota rajoitettava vähintään. En kyllä viimeksikään ihmeitä syönyt ja vaikka lopussa jopa laihduin vähän niin vauva kasvoi edelleen omalla kiihtyvällä megakäyrällään. Jotenkin aika pieni usko että mikään voi hillitä vauvan kasvua mutta se olisi iloinen yllätys.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli eka radilapsi 4260g ja toinen 3760g , samalla lailla söin molempien kohdalla. Oma mutu on et he nyt ovat muutenkin erilaisia ruumiinrakenteeltaan, et en usko et mun syömiset vaikutti. Toisaalta jos oisin syöny ihan miten vaan, niin tietty sitten voisi olla tilanne eri.

Mulla oli tänään eka neuvola ja oon ihan onneni kukkuloilla kun en joudu sokerirasitukseen. Se nyt on ihan selvä pläkki, et mulla se radi on, niin saan vaan suoriltaan mittailla. Jee :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Bonus kyllä tosiaan ruumiinrakenteita on erilaisia! Esikoinen on vielä nyt 1,5 -vuotiaana aika jykevä ja hänellä esim joustamattomat hameet kinnaavat usein kainaloista koska rintakehä on leveää mallia vaikka pituudessa olisi varaa yllin kyllin. Hän on muutenkin keskimääräistä painavampi vaikkei näytä mitenkään pullealta, myös pääkin on ihan yläkäyrällä vai ollaanko enää edes käyrillä pysytty. Nyt rakenneultran mukaan tämä toinen olisi mitoiltaan ihan linjassa, esikoisella oli jo rakenneultrassa pää vähän edellä ja vartalo vielä enemmän edellä. Olin jo ajatellut vaatia suoraan sektiota viime kokemuksien perusteella, mutta nyt aloin miettiä voisiko tämä jäädä niin pieneksi että oikeasti syntyisi alakautta! Sehän helpottaisi hoitokuvioita valtavasti. :curtsey: Mutta en nyt vielä innostu, mulle ei viimeksi saatu käynnistyksestä huolimatta lähes viikossa aikaan sellaista supistusta, jonka oikeasti voisin väittää tunteneeni. Pientä kiristystä havaitsin mutta lähinnä piti katsoa supistusmittarista että nyt olevinaan jokin supistus. Ilman mittaria en olisi kyllä huomannut yhtään supistusta. Esikoinen syntyi lopulta 39+0 ja py 37,5cm ja painoi 4632g. En usko, että hänestä olisi saanut kilon laihempaa vaikka olisin syönyt mitä tai ollut syömättä kokonaan.

Eilen kyllä kätilö sanoi, että sokerivauvat eivät ole vain isoja, vaan heillä voi olla ongelmia mm. syömisessä, hengityksessä ym. Sellaista ei onneksi viimeksi ollut, esikoinen imi tarmokkaasti heti heräämössä vaikka multa ei vielä edes tullut maitoa ja muutenkin oli alusta saakka hyvin helppohoitoinen. Koskaan ei tarvinnut houkutella syömään, hänellä oli kova nälkä usein ja ilmoitti siitä äänekkäästi jo synnärillä. Heti vatsasta nostettaessakin itki oikein kuuluvalla äänellä. Toivottavasti tämä toinenkin olisi siltä osin kunnossa, syntyy sitten miten syntyy. En esikoisenkaan kanssa syönyt ns mitä sattuu ja jo sairaalasta  päästessä painoin vähemmän kuin ennen raskautta, silloin siksi että pelkäsin hänen kasvavan hirveän suureksi. En tietenkään osannut ajatella, että hänestä oikeasti kasvaisi valtava.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now