Guest -Jonski-

Ristiäiset vai nimiäiset?


487 posts in this topic

Nimiäiset vaikka kuulutaankin miehen kanssa kirkkoon. Tytöt saavat valita uskontonsa/ uskonnottomuutensa itse.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisen syntymän jälkeen järjestettiin nimiäiset, koska ei kuuluta kirkkoon. Nimi pidettiin myös salassa nimiäisiin saakka. Nyt kuopukselle ei pidetty mitään nimeen liittyviä juhlia, vaikka ajankohta olisi ollut otollisempi. Kuuma kesä verotti voimia jaksaa järjestää yhtään mitään kodissamme. Lisäksi lähisuku on käynyt useasti kylässä, niin ei nähty tarpeelliseksi kutsua heitä vielä erikseen. Ehkä esikoisen synttäreiden yhteydessä voitaisiin juhlia samalla kuopustakin. Eihän se silloin olisi kuin 4,5kk jälkeen syntymän :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mietittiin tätä pitkään ja aluksi olin ehdottomasti nimiäisten kannalla, sillä emme ole millään muotoa uskossa, vaikka kirkkoon kuulummekin. Lisäksi mietin tuota, että lapsi saisi itse päättää kirkkoon kuulumisestaan sitten aikuisena. Kuitenkin ristiäiset lopulta pidettiin. Suurin syy oli saada viralliset kummit lapselle ja kaste tuntui muutenkin luontevalta ”reitiltä” kummiuteen. En oikein kokenut sit lopulta luontevana pyytää ”siviilikummeja”, koska en osannnut perustella itselleni mikä näiden kummien rooli olisi vs olla ihan vaan täti tai setä. Toki tiedän, että käytännön merkitystä kasteella ei ole kummina olemisen kannalta, sillä mitään kristillistä kasvatusta emme odota kummeilta. Kaste lähinnä antoi meille hyvän syyn pyytää kummit. Lisäksi kaste tarjosi hienot ja perinteiset puitteet juhlalle seremonioineen. Kolmas syy oli mahdollisuus myöhemmin osallistua seurakunnan toimintaan, esimerkiksi lasten kesäleirille. Ehkä noihin saa kastamattomankin viedä, mutta en jotenkin kehtaisi. Vielä neljänneksi katson kirkon tekevän sen verran hyvää yhteiskunnassamme, esimerkiksi tarjoamalla toimintaa vanhuksille ja yksinäisille, että voin osaltani sitä olla vahvistamassa. 

Rippikouluiässä aion kertoa lapselle perusteista miksi hänet kastettiin ja asiaan liittyvistä pohdinnoista, ja kehotan häntä miettimään haluaako konfirmaation siltä pohjalta. Toki riparilainen on vielä aika nuori tällaisia miettimään, mutta erotkoon kirkosta sitten aikuisena mikäli siltä tuntuu.

Edited by Helmi2015

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli ristiäsiset, kun vauva oli 1kk ikäinen. Siitä huolimatta kelakortti oli ehtinyt postissa kotiin ennen ristiäisiä. Ilmoitimme itse lapen tieodot maistraattiin. Nimen kerroimme läheiseille samalla, kun ilmoitimme  syntymästä. Emme ole erityisen aktiivisia seurakuntalaisia, mutta pidämme uskonnollisia rituaaleja tärkeinä.

Edited by sudenkorento

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 29.4.2021 at 5:05 PM, Snapper said:

Mitä mieltä jos "nimiäisten" sijaan pitäisi ihan vaan syntymäjuhlan? Vauvan nimi tulee kaikille tiedoksi jo syntyessään. Nimiäiset tuntuu oudolta ajatukselta. 

Ihan hyvin voi pitää syntymäjuhlan! Mahtavaa, jos on jo nimikin tiedossa. Tuolla rapakon takana taitavat usein kutsua nimellä jo raskausaikana, mutta meidän lapsen nimeä piti pohtia tovi syntymän jälkeenkin. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now