Herbina

Kun maito ei maistu

45 posts in this topic

Meidän neiti on vasta viimeisen kuukauden aikana ruvennut juomaan maitoa, sitä ennen on sitä ottanut vain muutaman hörpyn jos sitäkään. Tähän asti meillä on juotu piimää ja paljon. Mikä vaan piimäkään ei kelpaa vaan ainoa joka uppoaa on valion rasvaton hyla piimä(oli ennen neo piimä nimellä). Piimää menee per ruokailu ainakin 2dl, nykyään maitoakin menee n.2dl per ruokailu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla hajoo pää ihan just.

 

Meidän muksun juomiset ovat tipahtaneet puoleen siitä, mitä hän joi ennen kesähelteitä (toukokuussako ne ekat oli? koko kesä mennyt tapellessa).

 

Silloin, kun muksu joi vain rintaa/korviketta (alle 4 kk), sitä meni parhaimmillaan 1200 ml päivässä. Tai sanotaanko, että se oli ihan normiannos ennen kiinteiden aloitusta tuossa tuossa 4 kk iässä.

 

Kiinteiden = soseiden myötä korvikeannos tipahti hyvin nopeasti ollen n. 800 ml / vrk.

 

Tähän asti kaikki hyvin.

 

Tämän kesän ekat helteet (ne toukokuiset?) pudottivat poitsun juoman korvikkeen määrää entisestään: alkoi olla työn ja tuskan takana saada 500 ml rikki. Toki soseiden määrä kasvoi siinä ohessa.

 

Parisen viikkoa sitten soitin neuvolaan (taas) ja kysyin, että onko syytä huoleen, kun on nää helteet yhä jne. Ei, ei ole syytä huoleen, ja koska muksu on jo melkein 10 kk, voidaan alkaa antaa maustamatonta jogurttia, raejuustoa ja piimää kalsiumin saannin takaamiseksi. Ei tarvitse juoda yli 500 ml. Tärkeämpää on kalsium kuin neste, kunhan lapsi muuten on oma itsensä ja ok-vointinen.

 

Tämän pari viikkoa muksun juonnit ovat olleet 300-450 ml / vrk. No, jospa se tästä...

 

Tällä viikolla epätoivo valtasi. Nyt on jo tuskaa saada menemään 300 ml / vrk ja eka kuiva vaippakin ilmestyi.

 

Ei kelpaa maito, ei vesi (vesi ei oo koskaan kelvannut). Ei ota tuttipullosta, ei nokkamukista, ei mukista. Joka ilta ihmettelen, miten on saatu menemään yhtään, kun tuntuu, että koko päivä on yhtä taistelua.

 

Kyllähän tuo jogurttia syö ja puuro/velli uppoaa, kuten myös soseet, mutta kun tosiaan on se kuiva vaippakin bongattu jo, niin en oikein usko tuon nestemäärän riittävän. Varsinkin kun määrät vaan vähenee.

 

Onneksi poitsu on muuten helppouden perikuva, muuten ois jo vatsahaava.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ootko Evelyn koittanu lusikalla?

Meiän neiti on nihkeä juomaan muuta kuin äidinmaitoa. Maitoallergian takia hoidossa saa soijamaitoa (ei olla lähdetty korvikelinjalle, mutta en jaksa sitä tarinaa nyt näpytellä). Kun ei meinaa hoidossa juoda, niin kauhovat sitten lusikalla vähän sitä soijamaitoa suuhun. Sitten kun maito on lämmennyt ja vähän "juotu" lusikan avulla, niin saattaa juoda ihan mukistakin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihan kaamea kesä ollut sekä juomisten että syömisten suhteen! girl_cry2.gif Vuorotellen on ongelmia joko soseiden tai maidon kanssa, mutta molempia ei koskaan saa uppoamaan tarvittavaa määrää vuorokauden aikana. Reilu viikko sitten neuvolassa selvisi että painokäyrä oli laskusuunnassa ja sen jälkeen poika olikin viikon kuumeessa, joten tilanne ei varmaan ole yhtään parantunut. Hyvät eväät lähteä tuonne ylihuomiseen keskoskontrolliin keskustelemaan painonkehityksestä... pistän toivoni siihen että ruoka alkaa taas maistua kun kelit viilenee (toivottavasti pian!).

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Onko teillä 10 kk ja "lupa" lehmikseen tuonut mitään helpotusta maitoasioissa?

 

En tainnutkaan infota tähän ketjuun, miten maitolakkoilu meillä päättyi. Käytössä oli siis kesän ajan kaikki kikkakolmoset, mutta sitten mulla paloi hermot touhuun (maitomäärien laskemiset yms.) ja siirryttiin suosiolla kalkkikorvaukseen neuvolalääkärin ohjauksessa. Käytössä on siis Kalcidon-kalkkitabletit (250 mg) murskattuina hedelmäsoseen sekaan. Maitoa alkoi kesän jälkeen mennä 3-6 dl päivässä, yleisimmin sellainen 3,5-4 dl. Kovasti on maitomäärät riippuvaisia yösyönnistä, ilman yöheräämistä määrät ovat edelleen surkeat. Eli oltaisiin siis kikkakonsteja käyttämällä saatettu päästä kesän jälkeen siihen 5-7 desiin päivässä, mutta en enää suostu siihen säätämiseen. Kalkkikorvaus on ja pysyy meillä kunnes poika täyttää 10 kk ja voidaan ottaa lehmistä mukaan kokeiluun, jos se vaikka maistuisi.

 

Kiinteitä meillä on mennyt koko ajan kivasti ja hyvin tuo poika näyttää kasvavan ja kehittyvän. Maidosta vaan saisi kivasti lisäkaloreita liikunnallisesti hyvin aktiiviselle lapselle...

Edited by Claudia

Share this post


Link to post
Share on other sites
^Onko teillä 10 kk ja "lupa" lehmikseen tuonut mitään helpotusta maitoasioissa?

Hei, tarkoititkohan minua vai jotakuta toista... yritin bongata, ketkä kaikki on (olleet) 10 kk... :)

 

Meillä alettiin antaa jogurttia (Valion luonnonjogurtti ja Bulgarian jogurtti) siinä 10 kk iässä. Neuvolan täti sanoi, että voidaan ostaa kalsiumlisää, jos ei jogurtista apua ole, mutta vielä ei olla ostettu.

 

Aamu- ja iltapuuro: tehdään korvikkeeseen (1 dl, ennen tehtiin veteen) ja jäähdytetään jogurtilla (½ dl ?) sopivan lämpöiseksi.

Välipala: jogurttia (½-1 dl) ja jotain sosetta (jos ei mene kerralla, annan seur. aterialla jälkkärinä loput).

Pullosta: korviketta n. 250-300 ml.

 

Tässä meidän päivän maitovalmisteet.

 

Noin 1/3 maidosta (korvikkeesta) saadaan juotettua uniselle/nukkuvalle muksulle. Ilman tuota konstia maitoa menis ehkä 200 ml päivässä. Tuohon 300 ml saa tehdä töitä.

 

Voimia kaikille meille kalsium/nesteongelmaisille! :lipsrsealed:

Edited by evelyn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä 8 kk pojalla todettiin 2 kk sitten maito- ja kananmuna-allergiat. Imetyksen lopetin siihen (jäljellä olikaan enää aamu- ja iltaimetykset). Nyt käytössä Almiron Pepti 2-maito. Poika kieltäytyy juomasta maitoa. Ei vaan huoli vaikka mitä tekisin.

Olisiko vinkkejä miten saisin maidon menekkiä lisättyä, muutenkin kun puuroissa ja ruuissa sotkettuna ?

Ei huoli pullosta, ei nokkamukista, ei mukin reunalta...

Eli kaikki kikkakolmoset ois nyt tarpeen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on myös typy 10kk tosi huono maitojuomari. Rinnasta juo mielellään, jos ei ole MITÄÄN häiriötekijää lähimain. Ihan pienikin risaus jos kuuluu niin havahtuu eikä malta enää jatkaa. Vielä ei ole otettu tavallista maitoa kehiin. Raejuustoa kyllä tarjosin, mutta sekös typyä yökkäytti (kuten kaikki muukin paloja sisältävä ruoka). Haasteena on siis myös se, ettei esim kaupan 8kk soseet uppoa.

 

Olen pohtinut imetyksen lopettamista, kun tuntuu ettei maitoa enää kunnolla tule. Jotenkin ajattelen/toivon, että imetyksen lopettaminen innostaisi typyä nokkamukiin. Pullohan ei koskaan ole kelvannut :girl_sigh: . Pitääpä ottaa itseä nyt niskasta kiinni ja ainakin kokeilla tuota maustamatonta jugurttia ja piimää.

 

Mutta tsemppiä kaikille meille, jotka tämän kanssa taistelee!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ kaneli, mä en käsitä, kenelle ne 8kk:n ällösoseet käyvät girl_sigh.gif Hipp-soseissa palat ovat pehmeitä ja ne upposivat meidän lapsille, mutta joku Piltti... Eijeijei. (Ja ne kovat palat siellä haisevan mössön keskellä ovat kyllä aika ällöttäviä. Meillä siirryttiin puolivuotiaan sileistä soseista omiin sauvasekottimella mössättyihin ruokiin. Kun ei kaupantädin soseet enää kelvanneet.) Anteeksi OT.

 

Meillä on nuoremman lapsen kanssa ollut yleistä juomisongelmaa. Meillä juomisongelma ratkesi lopulta astian vaihtamisella grin.gif Heivasin tuttipullot ja aloitin Aventin nokkamukeilla (ilman sitä silikoniläpyskää kun lapsi ei tajunnut imeä sitä nokkaa), tavallisesta lasista juottamalla, vippakupista juottamalla... Jonkin aikaa homma toimi myös niin, että laitoin Aventin tuttipulloon isoreikäisen ns. vellipään, nokkiksen kahvat ja lapsi piti itse kiinni kahvoista ja muka ihan itse joi girl_crazy.gifJa mun ja miehen periaatteena oli yksi hörppy usein = tarpeellinen määrä vuorokaudessa. Ei niin, että ladataan pullo täyteen ja sitten kerralla yritetään taistella koko määrä alas. Kukaan ei hermostu kun lapsi juo suullisen tai kaksi kerrallaan, sovulla :) Pitää vain itse muistaa tarjota juotavaa usein.

 

Yksi vaihtoehto on kokeilla pari viikkoa riisimaitoa tai kauramaitoa ja olla hetken aikaa muuten lehmänmaidottomalla ruokavaliolla - ja katsoa, tapahtuuko lapsen juomisessa mitään muutosta. Voihan siellä maidon hylkimisen taustalla olla maitoallergiakin :) Niitä saa antaa siitä lähtien kun riisiä ja kauraa ylipäätään antaa lapselle ja noista on saatavilla kalsium-pitoiset versiot. Siis kun oletetaan, että lapsi syö kiinteitä niin, että saa sieltä tarvitsemansa energian ja hivenaineet sun muut (eli ei ole paineita käyttää nimenomaan äidinmaidonkorviketta). Mutta sitten jos juomisessa tapahtuu iso muutos ja lapsi rupeaakin juomaan, asia pitää viedä neuvolaan ja maitoallergia-diagnoosit ja tutkimukset tehdään sitten oikeasti erikoissairaanhoidossa. Meillä kävi näin. Lapsella olikin maitoallergia...

 

Kannatan sitä, että omissa ajatuksissaan irrottaa kalsiumin saannin ja nestemäisen maidon toisistaan. Suosittelen ajattelemaan, että lapsi saa nestettä tarpeeksi vuorokaudessa - sehän voi olla sitten vaikka vettä - ja myös kalsiumia. Meillä lapseen upposi riisipuuro (Muksu-vauvapuurojauhe) ja piilotettiin siihen Nan-jauhetta. Perunamuusiin laitettiin myös Nan-jauhetta. Siis ennen kuin maitoallergia todettiin.

 

Tällä hetkellä lapsi on vajaa 2-vuotias ja juo hyvin, tavallisesta nokkamukista ja H&M:stä ostetusta lasten urheilujuomapullosta. Riisimaitoa (kun ei kaurakaan käy).

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Noita Hippejä kokeiltiinkin ja onhan ne vallan erilaista kun perus 8kk sapuskat.

 

Pitääkin ostaa tuota nannia jauheena, kiitos vinkistä (hävettää miten en itse tajunnu :girl_crazy: ).

 

 

Onko kellään hajua, miksi Muksun täysjyväpuuro pitää tehdä veteen? Miksi en voisi tehdä sitä maitoon?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piltin sivuilla olikin seuraavaa tuosta puuron tekemisestä maitoon:

 

"4. Pelkään, että 7 kk ikäinen vauvani ei juo tarpeeksi maitoa. Voinko sekoittaa puurojauheet vauvan käyttämään maitoon?

 

Kaikki puurojauheet sisältävät maitoa, joten sekoitusneste on vesi. Maidosta lapsi saa kalsiumia ja monia muita ravintoaineita mutta turhan runsas maidon käyttö vie tilaa muulta ruoalta. 7 kk ikäinen lapsi tarvitsee äidinmaitoa, äidinmaidonkorviketta tai maitopohjaista velliä tai puuroa noin 6 - 8 dl vuorokaudessa. Kaikkiin korvikkeisiin ja puuroihin on lisätty vitamiineja ja kivennäisaineita. Voit täydentää päivittäistä kalsiumin saantia myös lasten jogurteilla ja rahkalla, joita on 5 kk ikäryhmässä."

 

 

Mihin kaikkeen te lisäätte maitojauhetta? Keitän arkisin puuron koko perheelle veteen, niin vauvan annokseen sitä voisi varmaan lisätä. Mihin muuhun?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on nyt rinnan syömisen kanssa menossa parempi kausi, mutta toisesta rinnasta poika (nyt 6kk) kieltäytyy. Yöllä syötän huonommasta rinnasta, kun poika ei tajua, kummalla rinnalla on ja päivällä olen saanut syötettyä siitä välillä virittämällä tyynyt niin, että voin pitää poikaa samoin päin sylissä kuin paremmasta rinnasta syöttäessä.

Totaaliseen lakkoiluun meillä auttoi alukdi syöttäminen vain pojan juuri herättyä, mutta kun se ei toiminut, aloin miettiä kaikenlaisia keinoja saada maitoa pojan sisuksiin. Yksi, mitä täällä ei ole kai vielä tullut esiin on maidon pakastaminen jääpalamuoteissa. Olen siis pumpannut ja pakastanut maitoa jääpaloiksi, joita käytän puuron jäähdyttämisen (kun jäähtyminen syöntikelpoiseksi kestää muutenkin niin pitkään, niin on apua siihenkin ongelmaan) ja itse tehtyjen ruokasoseiden ohentamiseen. Teen soseista tahallaan aika paksuja, että sitten maitoa voi lisätä reilumminkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aloitin tuolla uutta ketjua... Meillä kun ongelmana ei ole suoranaisesti maidon maistumattomuus, mutta tulin silti kirjoittamaan tänne. Tyttö ei juuri syö kiinteitäkään, pari pientä lusikallista pari kertaa päivässä menee. Rintaa huolisi, mutta kun toisessa on nyt kolme, toisessa kaksi syvää haavaa, ei imettäminen onnistu. Muussa muodossa maito ei kelpaa.

 

Täältä saatu siis jotain ajatuksia... Mutta ei oikein auta, kun kiinteätkään ei mene.

 

Kasvu on siis jo pari viikkoa sitten selvästi taittunut (silloin ei imetysongelma ollut vielä paha).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostelen tätä, koska kiinnostaa paljon. Meillä tyttö on syönyt hyvin rintaa aikaisemmin, mutta nyt noin kuukauden ajan ei ole päivisin suostunut syömään (kattelee muualle). Ennen ei pullosta oloe maito mennyt, mutta nyt on alkanut maistua, mutta todella vähän (ehkä saan 1 dl päivässä upotettua). Syö iltaisin ja aamuisin rintaa ja joskus öisin.

 

Onko muilla samoja ongelmia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihanaa kun on näitä keskustelupalstoja. Meinas mennä hermot tytön 5kk kanssa, joka ei meinannut millään suostua syömään maitoa enää. Tästä keskustelusta sain vinkin et kannattaa antaa maito nukahtamisen jälkeen - ja heti toimi! :D Hassua tosin syöttää nukkuvaa vauvaa, mutta pääasia et saa maitoa. Soseita menee muutenkin hyvin alas, mutta maitoa menis vaan aamuisin :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä ongelmia 7kk:n ikäisen tytön imetyksen kanssa. Täysimetin tyttöä 5,5kk ja sen jälkeen otin aika reippaasti soseet ja puuron käyttöön, kun tyttö kasvoi aika hitaasti (sekä pituus että paino). Vielä pari viikkoa sitten tyttö joi rintaa jopa 8-10 kertaa päivässä (joista yöllä lähes puolet kerroista) aamu- ja iltapuuron sekä kahden kasvissoseaterian lisäksi. Nyt ei ole viikkoon meinannut suostua päivällä imemään kuin pari kertaa, tänään ei oikeastaan ollenkaan (ihan vähän nukkumaan mennessä). Ollut kipeänä juuri ja nyt on maistunut ruuistakin vain hedelmäsoseet. Vettä joisi nokkamukista vaikka kuinka, on ollut ruokajuomana kiinteiden aloituksesta lähtien.

 

Miten ihmeessä saan tytön juomaan taas rintaa? En haluaisi lopettaa imetystä vielä ainakaan puoleen vuoteen. Toivon todella, että nyt yöllä taas suostuu juomaan maitoa. Unissaan on tähän asti onneksi onnistunut. Tyttö ei ole saanut koskaan siis korviketta eikä rintamaitoakaan muuta kuin rinnasta. Tänään tosin kokeilin pumpata käsin puoli desiä ja tarjosin samasta nokkamukista, mistä juo aina vettä, mutta ei kelvannut millään. Onkohan tässä vielä toivoa, että johtuisi vain tästä nuhasta ja kuumesta tämä lakkoilu, vai meinaako tyttö kokonaan itsensä vieroittaa?! Kiinteiden vähentäminen on tietenkin yksi keino, mutta nyt kipeänä ei ole niitäkään juuri syönyt, niin luulisi, että maito maittaa, mutta kun ei.

 

edit. lisäilen vielä, että hampaita on kaksi tullut viimeisen kuukauden aikana ja ne otti tosi koville. Sormet on koko ajan suussa, joten voi olla uusiakin hampaita tulossa. Varmaan tämäkin voi vaikuttaa olotilaan ja juomisiin ja syömisiin.

Edited by cloudberry

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ flunssa ja hampaat vaikuttaa varmasti tähänkin. Meillä ylähampaat vaikutti imetykseen ja ruokahaluun enemmän kuin alahampaat.

 

miten teidän vauva liikkuu? Meillä oli tuossa iässä myös kausi, ettei maito meinannut kelvata. Vauva ei syönyt maitoa mistään muualtakaan ja yöimetyskin oli tauolla. Maailma ympärillä kiinnosti liikaa, kun oli oppinut liikkumaan eikä jaksanut keskittyä syömiseen ja paikallaan oloon. Huonoa kautta kesti parisen viikkoa, mutta sitten kuin taikaiskusta alkoi taas viihtyä rinnalla pidempään ja nyt (pian 1v) viihtyisi rinnalla pitkään, sen kolme kertaa päivässä, mikä on vakiintunut.

 

Mä tarjoaisin usein, ennen ruokaa kun on nälkä, myös ruoan päälle jos maistuu ja meillä paras aika on aina ollut unien jälkeen, kun haluaa läheisyyttä ja heräilee rauhassa.

 

Ei siis kannata luovuttaa, jos ei halua lopettaa :)

Edited by pingu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lisäänpä tänne oman kokemukseni, jos se vaikka auttaisi jotakuta pullolakon kanssa kamppailevaa.

Meillä on käytetty tälle puolivuotiaalle pojalle Baby Semp -korviketta, koska se on osoittautunut vatsaystävällisimmäksi meidän molemmilla lapsilla. Reissatessa on kuitenkin käytetty Tuutia, koska kierrekorkki on matkalla kätevämpi.

Tällä viikolla tehtiin yhden yön reissu ja poika sai sen ajan pelkkää Tuutia. Kotiin tultua ihmettelin seuraavana päivänä, miksi poika raivoaa pullolle, eikä suostu ottamaan vaikka nälkä olisi kuinka kova. Epäilin, olisiko reissusta tarttunut joku tauti, mutta se ei selittänyt sitä, että kiinteät kuitenkin maistuivat.

Illalla hoksasin kokeilla, kelpaisiko Tuuti. No Tuuti-pullon saatuaan poika lopetti raivoamisen heti! Ei ollutkaan Baby Semp enää pikkuherran makuun... <_< Oli tottunut liian hyviin eväisiin!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Doremifa Tuo Tuuti maistuu ihan makealle vaniljamaidolle (kuten rintamaitokin!), joten ymmärrettävä valinta! :D

Edited by sarvis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now