}i{

Kuumekouristus

7 posts in this topic

Meillä reilu 2v esikoinen sai elämänsä ensimmäisen kuumekouristuksen tällä viikolla. Meillä oli tiedossa oireet ja "sukurasite" kun miehellä on ollut lapsena useita kouristuksia (ja niihin vuosia kestänyt estolääkitys).

 

Meijän saamissa papereissa oli tällänen määritelmä:

 

Kuumekouristuksella tarkoitetaan korkean kuumeen yhteydessä esiintyvää lyhyttä tajuttomuus-kouristuskohtausta. Kouristus kestää yleensä enintään muutaman minuutin. Lapsi menee tajuttomaksi, nykii hetken symmetrisesti ylä- ja alaraajoja ja palaa sitten tajuihinsa. Lapsi voi myös jäykistää koko vartaloaan. Usein lapsi on kohtauksen jälkeen väsynyt. Kuumekouristus voi tulla niin varhaisessa kuumeen vaiheessa, etteivät vanhemmat vielä ole edes havainneet lapsen olevan sairaana.

 

Kuumekouristukset ovat yleisiä, niitä on 2-4%:lla lapsista. Kuumekouristuksia voi esiintyä minkä tahansa kuumetaudin yhteydessä. Yleisimpiä kohtaukset ovat 6kk-3v ikäisillä lapsilla ja jäävät yleensä pois viimeistään 5-6v. ikäisenä. Tavalliset kuumekouristukset ovat vaarattomia ja menevät yleensä ohi jälkiä jättämättä. Ne voivat uusiutua kuumeen yhteydessä 30%:ssa tapauksista.

 

Mä haluisin tietää millasta hoitoa muut ovat saaneet kouristuksen jälkeen? Millasia ohjeita tulevaan? Millasia lääkityksiä? Yms.

Edited by }i{

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä voisin tietty lisätä meijän ite saamat ohjeet myös...

 

Kirjallisesti saatiin tälläset ohjeet:

 

Mitä teen kun lapselle tulee kuumetta?

-> Viilennä lasta: vähennä vaatteita, viilennä huone, avaa ikkuna.

-> Anna kuumelääkettä, jos kuume nousee yli 38 astetta.

-> Juota lapselle tiheästi nestettä, tarjoa mahdollisuus lepoon.

 

Kuumelääkitysohjeet

Parasetamoli 15 mg/kg 3-4 krt/vrk

Ibuprofeeni 10 mg/kg 3-4 krt/vrk

Naprokseeni 5 mg/kg 2 krt/vrk

 

Naprokseenia ei voi käyttää yhtäaikaa ibuprofeenin kanssa, parasetamolin kanssa sitä voi käyttää. Parasetamolia ja ibuprofeenia voi käyttää yhtäaikaa.

 

Mitä teen, jos lapsi kouristaa?

-> Viilennä kuumeista lasta ja anna kuumelääkettä

-> Käännä lapsi kyljelleen tai vatsalleen pää sivulle käännettynä

-> Tarkista, että hengitys kulkee vapaasti. Riisu kiristävät vaatteet.

-> Anna diatsepaami-peräruiske.

-> Anna lapsen olla rauhassa, mutta valvo ettei hän satuta itseään.

-> Jos kouristus ei lopu 5 minuutissa, soita ambulanssi.

-> Jos kouristus jatkuu kauemmin kuin 5 min tai lapsi ulostaa minuutin sisällä lääkkeenannon jälkeen, anna uusi ruiske.

-> Jos lapsella on niska- tai selkäjäykkyyttä, hengitysvaikeutta, kalpeanharmaat kasvot tai tajunta ei palaa kouristuksen jälkeen, on lapsi vietävä välittömästi lääkäriin.

Muista:

*Pidä aina kuume- ja kouristuslääkkeitä saatavilla kotona.

*Muista ottaa lääkkeet mukaan matkalle, kesämökille, lomalle.

*Uusi resepti hyvissä ajoin.

 

Mua häiritsee tässä se, että saatiin kuitenkin vähän erilaiset ohjeet suullisesti, kun mitä voissa papereissa lukee. Esim. meille sanottiin että se peräruiske annetaan kun kohtaus on kestäny 5min, eikä heti jos uus kohtaus tulee, niinku noissa kirjallisissa ohjeissa.

 

Siten tossa lukee että jos tajunta ei palaa heti, niin pitää toimia. Meillä kesti varmaan 15-20min kohtauksen alusta ennen ku neiti oli taas jotenkuten tajuissaan ja melkeen tunti kahtauksen alusta että neiti itki ekan kerran ja lähemmäs 1½h että tyttö sanoi ekan sanansa.

 

Hyvin väsynyt tyttö oli koko loppuillan ja vielä seuraavana ja sitä seuraavana päivänä väsyneempi kun muuten kipeänä, vaikka tietty lääkittiin kumetta aika ahkerasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli pojalla juuri ennen 2v synttäreitä kohtauksia sekä muutama vielä sen jälkeen. Ensimmäiset kohtaukset tuli syksyllä ja vuodenloppuun asti niitä tuli useampi jonka jälkeen ei ole ollut ainuttakaan kohtausta, pojalla nyt ikää 4v.

En muista enää kaikkea niin tarkasti mutta ensimmäinen kohtaus tuli perus flunssan yhteydessä, ambulanssilla sairaalaan jossa oltiin vuorokausi tarkkailtavana (poika oli erittäin kuumeinen ja oksenteli), seuraava kohtaus tuli alle kuukausi edellisestä kerrasta muistaakseni korvatulehduksen yhteydessä. Siitä meni taas jonkun aikaa ja taas kouristeltiin. Sen jälkeen tuli kutsu EEG-käyrää varten sekä neurologin vastaanotolle. Selvitettiin siis voiko olla epilepsiaa. Kaikki oli kuitenkin hyvin, käyristä näkyi kuitenkin että lapsella normaalia suurempi riski kouristeluille. Tämän jälkeen putkitettiin korvat (pojalla oli korvatulehduskierre) joilla myös yritettiin minimoida jatkuva kuumeilu. Meillä lapsi sairastelee erittäin vähän ja putkituksen jälkeen kuumetta ei olekkaan ollut kahden vuoden aikana juuri ollenkaan.

 

Lapselle määrättiin peräruiskeet joihin saatiin ohjeistus että heti kouristuksen alkaessa voi antaa (kerran tuli tilanne jolloin jouduttiin ruiske antamaan) lisäksi saatiin pronaxen särkylääke kuumetta alentamaan. Estolääkätys olisi aloitettu heti jos kouristukset olisivat vielä jatkuneet mutta meillä ne tosiaan sitten loppuivat kun seinään.

Meistä vanhemmista kumpikaan ei ole kouristellut joten tuli yllätyksenä koko juttu, pojalla on nyt 8kk ikäinen pikkuveikka joten nyt taas jännitetään periytyykö pienelle sama.

 

Meilläkin oli lapsi tosi pitkään erittäin tokkurainen/sekava kohtauksen jälkeen. Ei siis ottanut kontaktia ollenkaan, makasi vain, silmät pyöri päässä. Ymmärsin tuon tajuttomuuden silloin kuitenkin niin että jos lapsi ei periaatteessa "herää" ollenkaan kohtauksen jälkeen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä esikoinen sai kuumekouristuksen ollessaan 4-vuotias. Ambulanssilla mentiin sairaalaan jossa poikaa tarkkailtiin muutamia tunteja. Noiden tuntejen ajan poika oli erittäin sekainen ja ei oikein sanaa saanut suustaan.

 

Meilläkin lääkkeenä oli se peräruiske, mutta koskaan ei onneksi kouristus uusiutunut.

 

Myöhemmin poika sai päiväkodissa päiväunien yhteydessä pari kertaa erikoisia poissaolokohtauksia ja tämän seurauksena päästiin tutkimuksiin. Oltiin 48 tuntia sairaalassa, jonka aikana pojalla oli päässä mittausanturit koko ajan. Lisäksi huonetta videokuvattiin koko ajan. Lopputulos oli se, että poika on terve kuin pukki.

 

Nyt poika on jo 11 mutta välillä pelottaa edelleen kun kuume nousee nopeasti :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt poika on jo 11 mutta välillä pelottaa edelleen kun kuume nousee nopeasti :(

 

Voiko noita tosiaan tulla vielä? Mä oon kuvitellut että ne loppuis ennen kouluikää.

 

Miehen äiti mulle jotenkin selitti niistä kouristuksista, että ne johtuu jotenkin siitä että aivot ei vielä osaa käsitellä sitä kun kuume nousee nopeesti ja korkeeksi ja sit tulee kohtaus. On yksilöllistä että koska aivot tän käsittely-taidon oppii, toisilla se yks kohtaus riittä ja toisilla niitä tulee vuosia kaikkien yli 38-38½ asteen kuumetautien yhteydessä. Miehen äiti ei siis oo mikään lääkäri ja tää sen selitys oli varmaan se mikä niille on annettu sillon yli 25-vuotta sitten ku miehellä on näitä kohtauksia ollut, mutta jotenkin mulle tuli siitä parempi mieli, kun sai jonkun "järkevän" selityksen kouristuksille. Meille ei kukaan lääkäri/terkkari edes yrittäny selittää mistä ne johtuu/miks niitä tulee, kunhan lykättiin lappu käteen missä luki tuolla iemmin jo postaamani lainattu pätkä yleisyydestä ja millasia kohtauksia niillä tarkoitetaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

meillä tyttö sai eka kerran kuumekouristuksen alle kahden vuotiaana ja mentiin ambulanssilla sairaalaan ja saatiin peräruiske

stesolit 5mg.toinen kohtaus tuli kaks ja puol vuotiaana ja taas sairaalaan ,kun peräruiske ei tehonnut.nyt on stesolit 10mg.

nyt viimeisen puolen vuoden aikana on ollut neljä kouristusta ja viimeisin oli eilen.oli isosiskon ja veljen kanssa laskemassa mäkeä ja oli vaan yhtäkkiä tippunut pulkasta ja pyörinyt mäen alas(aamulla ei mitään oireita).olen yrittänyt saada lastani tarkempiin tutkimuksiin,ettei kyse ole muusta.meillä lapsi ei kouristele menee vaan tajuttomaksi ja veltoksi ja huulet menee siniseksi..kesällä

tyttö täyttää vasta neljä.meille sanottiin,että menee yleensä kouluikään mennessä ohi!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli myös 2 kk ikäisellä tytöllä vastaavanlainen kouristus, vaikka ei ollut kuumettakaan. Vauva meni jäykäksi, heitti pään taakse, kädet ja jalat sätkivät symmetrisesti ja silmät lasittuivat. Kesti korkeintaan 10 sekuntia. Neuvottelin tästä lääkärin kanssa. Todennäköinen syy oli se, että lapsi oli ollut vaunuissa monta tuntia liian kuumassa, liikaa päällä jne. Lapsi voi saada kuumekouristuksen jos sen lämpötila nousee yli 38 asteen.

 

Joten mitä opimme tästä: vauvalla on yleensä ennemminkin liikaa päällä vaunuissa kuin liian vähän. Vauvan "ylikuumeneminen" on myös yksi kätkytkuoleman syistä, joten malttia vauvan pukemisessa ja peittelyssä! Vauvaa ei myöskään saa jättää nukkumaan vaunuihin sisätiloihin ulkovaatteissa ja myssy päässä, koska lämpötila nousee nopeasti!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now