Hernyó

TENS- laite kivunlievityksenä

173 posts in this topic

Mulle TENSistä oli valtava apu kuopuksen synnytyksessä. Mies laittoi sen mulle siihen aikaan kun aloin kellottamaan supistuksia (1,5h oli supistellu silloin). Kolme tuntia nojailin seiniin ja istuin jumppapallon päällä ja sairaalaan (lähellä) lähdettiin kun vedet meni. Olin silloin reilu 5cm auki. 8cm kohdalla sain paraservikaalipuudutuksen toispuoleisesti (toinen reuna oli jo hävinnyt), mikä ei tällä kertaa auttanut ja ennen ponnistusvaihetta pudendaalipuudutuksen, mikä poisti pahimman kivun alapäästä, muttei auttanut koviin supistuskipuihin (tuntuivat eniten mahassa toisin kuin esikoisesta). TENSin laitoin kiinni vasta ponnistusvaiheen alussa. En tiedä oliko TENSillä suurempi merkitys fyysisesti vai psyykkisesti (vei ajatuksen muualle), mutta tykkäsin joka tapauksessa. Niin ja avautumisvaihe kesti tällä kertaa vain 6h (laskettuna siitä hetkestä kun aloin kellottamaan). En tiedä kuinka paljon vaikutti se, että pysyin nyt rennonpana ja kuinka paljon se, että tämä oli toinen synnytys, mutta huomattavasti nopeammin (esikoisesta pelkkä avautimisvaihe kesti 25h + 12h epäsäännöllisiä supistuksia) ja helpommin synnytys tällä kertaa meni. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä nostan tätä ketjua, jos jollakin olisi vaikka uusia kokemuksia, kiinnostais kovasti ! Oma odottaa kaapissa Heinäkuuta :)

No nyt on omaakin kokemusta! Voin kyllä erittäin lämpimästi suositella Tensiä. Auttoi todella hyvin pärjäämään kotona, ja aluksi sairaalassa myös. Ainoa syy miksi luovuin laitteesta jossain vaiheessa oli se että halusin suihkuun.

 

Käytön aloitin samaan aikaan kun aloin kellottaa supistuksia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei ollut oikeastaan apua; tuntui inhottavalta pistelyltä ja häiritsi keskittymistä kun aina supparin iskiessä päälle piti painella boostia ja muita nappuloita. Yksi lätkäkin irtosi ja sen ährääminen takaisin oli työn ja tuskan takana...

Minulla synnytys eteni rytinällä, joten voi olla että jos supistukset olisivat olleet pidempiä ja loivempia niin tenssi olisi auttanut?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli TENS nyt toista kertaa käytössä ja ainoana kivunlievityksenä. Edellinen synnytys oli niin nopea, että en olisi ehtinyt muuta kivunlievitystä saadaakaan. Nyt oli onneksi rauhallisempi, ehdittiin olla kolmisen tuntia sairaalassa, mutta pärjäsin TENSillä enkä muuta halunnut. Ei se kipua pois vienyt kokonaan, todellakaan, mutta en siihen tähdännytkään - tarkoitus oli saada kivusta siedettävää, jotta sen kanssa pärjää ja se onnistui hyvin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tilasin Amazonista Elle Tensin odottamaan marraskuuta. Olisin voinut ihan hyvin vuokratakin, mutta olin sen verran myöhään liikkeellä että kaikki vuokralaitteet mitä löysin oli jo varattu. Kerran olen synnyttänyt aiemmin ja silloin ei ollut tensiä käytössä. En oikeastaan tiedä miksi, koska olin siitä jo silloin lukenut, mutta ei vaan tullut hankittua. Nyt aivan ehdottomasti haluaisin kokeilla, joten toivottavasti kaikki menee hyvin ja pääsen laitetta käyttämään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun Elle Tens saapui, harmi ettei sitä vielä voi kokeilla.  :)  Otin muuten sellaisen 3-in-1 version, jota voi käyttää synnytyksen jälkeen minkä tahansa kivun hoitoon (okei, ehkä niitä muitakin voi, mutta tässä on kai siihen erillinen ohjelma) ja jota voi myös käyttää lantionpohjanlihasten treenaamiseen. Tuli muuten mieleen, kun tässä ketjussa muistaakseni joku oli pohtinut että jos synnytys käynnistyy ennen 37. viikkoa, niin voiko tenssiä siinä tapauksessa käyttää. Ainakin tuon mun laitteeni ohjeessa lukee, että ei saa käyttää ennen 37 viikkoa ellei ole lääkärin valvonnassa TAI jos synnytys on käynnistynyt, eli tuon mukaan voisi käyttää synnytyksessa jo aikaisemmillakin viikoilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tätä ketjua luettuani tuli sellainen olo, että tens-laite olisi pakko saada synnytykseen, että eihän siitä selviä ilman... Ja kaikki oman alueen tens-laitteet näyttää olevan varattuja oman lasketun ajan aikoihin. Apua!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli tens-laite mukana synnytyksessä epiduraalin laittoon saakka eli yhteensä 9 tuntia. Positiivinen kokemus, auttoi hyvin kipuun ja etenkin automatkalla korvaamaton vehje. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli vuokra-TENS tässä toisessa synnytyksessä ja en voi kuin kehua! Kätilö laittoi sen mulle heti selkään vesien mentyä ja pidin sitä aivan synnytyksen loppuun asti. Hirveästi en kikkaillut TENSin ominaisuuksilla, se oli mulla koko ajan boost-asennossa ja 2-moodilla. Tuntui tosi kivalta, ihan kuin joku olisi hieronut voimakkaasti alaselkää. TENS vei niin tehokkaasti supistuskipujen pahimman terän, että pärjäsin hyvin pitkälti pelkästään sillä ja ilokaasulla. Lisäksi sain kohdunkaulan ja pudendushermon puudutteet. Kivunlievitykset olivat mielestäni keskenään oikein loistava kombo ja olen tyytyväinen kun sain vältettyä selkäydinpuudutteet, epiduraali aiheutti osaltaan mulle ensimmäisessä synnytyksessä hankaluuksia.

 

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan TENSiä! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noooniin, nyt on mullekkin tulossa oma Elle TENSsi! :) FB kirpparilla vinkattiin että Aktiivinen synnytys -ryhmässä voisi olla jollain kaupan, ja kaksi heti ilmoitti myyvänsä omansa! :) Kannattaa siis kokeilla, jos omaksi haluaa. :) Rapiat päälle 60e posteineen tuli paketille hintaa ja siinä tulee kuulemma avaamaton paketti läpysköjäkin mukaan. :) Saan ens viikolla siis testata sitä isäntään!  :girl_haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt on synnytys takana ja voin tulla kertomaan oman kokemukseni tens-laitteesta. Synnytys eteni todella nopeasti enkä saanut laitetta selkääni kovin varhaisessa vaiheessa synnytystä, mikä ilmeisesti olisi kivunlievityksen kannalta parasta. Mies oli lähtenyt aamulla töihin ja tuli pyytämänäni takaisin kotiin vasta sellaisessa vaiheessa jossa aloin olla aika lailla omissa maailmoissani ja supistukset tulivat parin minuutin välein. Koin että laitteesta oli kuitenkin tosi paljon apua mulle. En laittanut tehoja kauhean kovalle, koska se ei tuntunut mulla hyvältä. Supistuksen aikana boost-toiminto tuntui kyllä hyvältä, ja parasta oli ehkä se, että boost-napin painaminen aina supistuksen alkaessa ja loppuessa auttoi mua henkisesti selviytymään supistuksista yksi kerrallaan ja toi touhuun sellaisen hyvän rytmityksen. Tykkäsin myös siitä, että laite näytti edellisen supistuksen keston ja supistusten välin. Ilman sitä en varmaan olisi tajunnut lähteä sairaalaan edes siinä vaiheessa jossa lähdimme (mua ponnistutti jo autossa ja ehdimme olla sairaalassa vain 10 minuuttia ennen kuin vauva syntyi). Kaikkiaan tens oli mulla käytössä noin kaksi tuntia, eli siitä hetkestä kun mies tuli kotiin siihen asti kun vauva syntyi. Muuta kivunlievitystä mulla ei sitten ollutkaan, enkä sellaista ehtinyt kaivatakaan, synnytys oli nopea ja helppo ja kipu hyvin hallinnassa, varmasti osin tensin ansiosta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli Tens-laite käytössä synnytyksessä ja mun mielestä siitä oli apua. Synnytys alkoi mulla lapsiveden menolla eivätkä supistukset alkaneet heti. Tens-otettiin käyttöön sairaalassa aluksi selkäkipua helpottamaan ja siihen se toi avun heti ja aika pienelläkin teholla. Kun supistukset kunnolla alkoivat lisäsin tehoa Tensiin ja supistuksen tullessa painoin boostia. Tens riitti mulle kivunlievitykseksi aika pitkään ja olisi ehkä riittänyt pidempäänkin, kun tehosäädöt eivät missään vaiheessa olleet kovin isolla. Siinä vaiheessa kun ilokaasu otettiin käyttöön, loppui mulla Tensin tehokas käyttö. Kun supistuksen tullessa piti keskittyä hengittelemään ilokaasua maskista, en muistanut enää painaa boostia. Olisi varmaan pitänyt pyytää miestä painamaan boostia, mutta eipäs se tullut siinä tilanteessa mieleen. Ja nyt jälkeenpäin ajatellen olisi ehkä voinut koittaa olla ilman ilokaasua ja lisätä sen sijaan tehoja Tensiin. No, ehkä seuraavassa synnytyksessä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eilen bongasin vinkin mikäli kivut tuntuvat alavatsalla, johon niitä lätkiä ei saa laittaa. Kuulema silloin kannattaa ne anturit lätkäistä nivusiin eli jalkoihin mutta mahdollisimman lähelle kipua.

 

Omaa kokemusta ei siis vielä ole. Oma la on 21.1 ja TENS on varattuna yhdistykseltä, josta sen saa lainaan 2 viikkoa ennen laskettua aikaa. Toivottavasti meidän Sankari malttaa odottaa sinne saakka, että saan laitteen käyttööni :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otin TENS-laitteen käyttöön muutama tunti säännöllisten supistusten alkamisen jälkeen ja pidin jatkuvalla syötöllä käytössä siitä 20 h eteenpäin eli avautumisvaiheen loppuun saakka. Toimi ainoana kivunlievityksenä hyvin, joskaan lätkät eivät meinanneet millään pysyä selässä kiinni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodiin, nyt on synnytetty TENSsi apuna. Tai siis lopultahan kävi niin, että kiirus tuli ja TENS jäi ainoaksi kivunlievitykseksi, onneksi oli edes se.

 

Mulla kun käyttötarkoitus oli "ainoastaan" viedä hermovaurioperäinen kipu selästä pois, siihen TENS toimi loistavasti. Tehot ei tainnut olla edes puolessa välissä kun vauva syntyi, boosti oli ihan järkyttävä!

 

Ei kai siinä muuta, lyhyestä virsi kaunis. Suosittelen kyllä lämpimästi, myös ainoaksi kivunlievitykseksi, vaikka itseni kohdalla se oli tahatonta.. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kuulisin mielelläni vielä kokemuksia siitä, että miten TENS on toiminut jos supistukset tuntuu mahan puolella. Mulla ainakaan edellisessä synnytyksessä kipua ei ollut selän puolella, vaan mahassa, ja siitä säteili etureisiin. Onko joku koittanut tuota Kiiwisen kikkaa ja laittanut elektrodeja nivusiin, vai auttaako se siellä selässä siitä huolimatta että kipu ei tunnu siellä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla supistukset tuntui myös mahassa mutta koin silti Tensistä olevan hyötyä. Tens oli itselläni selän puolella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vaikka mun synnytys menikin vähän päälaelleen ja kerkesin käyttää Tenssiä ehkä vaan puoli tuntia, niin koin siitä olevan hyötyä. Mulla ainakin se vei ajatukset muualle ja auttoi varmaan kipuunkin. En tosiaan saanut synnytyksen aikana liikkua, joten en ehkä saanut tenssistäkään täyttä hyötyä. Seuraavaan synnytykseen ehdottomasti vuokraan taas laitteen.

Edited by rain

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tens oli kyllä ehdoton synnytyksessä. Mulla oli vesienmenon jälkeen ihan järkyttäviä oksitosiinisupistuksia ja tens auttoi pahimmassa kipuhuipussa. Tosin turhaan vuokrasin, kun sairaalassakin olis ollut ja supistukset alkoi vasta siellä, kun tippa laitettiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oli ihan täydellinen apu. Uskon että Tensin takia selvisin niin pitkälle ilman lääkkeellistä lievitystä, ilokaasustakaan kun ei ollut mitään hyötyä. Epiduraali laitettiin kun olin 6cm auki ja vielä silloin mietin, otanko sitä (vielä) vai en. Harmitti kun joutui ottamaan Tensin pois! :D oli enemmän apua kuin olin etukäteen toivonutkaan.

 

Mulla tuntui supistukset eniten alavatsalla, mutta anturit oli selässä kiinni. En olisi kyllä varmaan uskaltanut laittaa niitä muualle.

Edited by Nouppu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now