Nat

Vauvat ja lapset uutisissa II

808 posts in this topic

Hesarista:

 

Vauvailluusio saa äidin näkemään kuopuksensa todellista pienempänä

 

Vauvailluusio saa äidin näkemään nuorimmaisen lapsensa pienempänä kuin tämä todellisuudessa on, osoittavat australiaistutkijat tuoreessa Current Biology-tiedesarjassa. Vauvailluusio karisee usein uuden lapsen syntymän myötä, jolloin äiti kokee vanhemman sisaruksen kasvaneen isommaksi yhdessä yössä.

 

Tutkimusta johtanut Jordy Kaufman australialaisesta Swinburnen yliopistosta sanoo, että illuusion rikkoutuminen ei johdu siitä, että vanhempi lapsi näyttää niin suurelta vauvan rinnalla. Sen sijaan kyse on siitä, että siihen asti äiti on arvioinut vanhemman sisaruksen koon väärin. Kun uusi vauva syntyy, vauvailluusio siirtyy vastasyntyneeseen, ja äiti näkee vanhemman sisaruksen sen kokoisena kuin hän on.

 

Tutkiakseen ilmiötä tarkemmin Kaufman laittoi äidit kahdenlaiseen testiin. Ensimmäisessä yli seitsemältäsadalta äidiltä kysyttiin, tuntuiko vanhempi sisarus heistä paljon suuremmalta yhtäkkiä toisen lapsen syntymän jälkeen. Äideistä jopa 70 prosenttia vastasi kokeneensa juuri näin.

 

Toisessa tutkimuksessa äidit saivat arvioida mittatikulla perheen vanhempien sisarusten ja kuopuksen pituudet. Nämä tulokset osoittivat, että äidit arvioivat johdonmukaisesti vanhempien sisaruksien pituuden kutakuinkin oikein, mutta ainoat lapset ja kuopukset arvioitiin yli seitsemän senttiä lyhyemmäksi kuin he todellisuudessa olivat. Kaufmanin mukaan vauvailluusio saa äidin usein kohtelemaan perheen kuopusta kuin tämä olisi todellista ikäänsä nuorempi. Tästä voi olla hyötyä kuopukselle, joka joutuu monessa perheessä taistelemaan paikasta auringossa vanhempia sisaruksiaan vastaan.

 

 

******************************************

 

Mä voin allekirjoittaa omalta kohdaltani tuon ilmiön :grin: Yhtäkkiä vauvan syntymän jälkeen oon tajunnut, että ei toi meidän kolmevee olekaan enää se horjuva yksvee taapertaja, jollainnen hän tavallaan on ollut mun mielessä yhä :) Ja koon 27 "pikkujalkakaan" ei enää näytä ihan niin pieneltä :grin:

Edited by forgetmenot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minusta se ei kyllä ole mitään illuusiota että meidän 1 v. 4 kk ei edelleenkään osaa kävellä edes melkein  :girl_sigh: Minusta ei ole ihmekään että konttaava yksivuotias tuntuu vauvalta, mutta että voisiko se olla toisinpäin, että koska luulen sitä vauvaksi, se ei opettele kävelemään? Ehkei kumminkaan, olen sentään käskenyt sen kävellä monta kertaa, ja tuon jutun mukaan vauvailluusion pitäisi toimia myös esikoiseen silloin kun se on ainokainen. Esikoinen oli jo 7 kk iässä kävelyn suhteen taitavampi kuin kuopus nyt.

 

Pituuden suhteen sitten, no sitä illuusiota on mitattu ihan neuvolan laitteillakin, ja jokainen lapsi ollut yksivuotiaana pari senttiä lyhyempi ja parisataa grammaa kevyempi kuin isosiskonsa  :D Nojoo, ei vaan, tässähän oli kyse siitä että tuntuu todellista kokoaan pienemmältä. Hmm no, en siitä sitten tiedä. Ehkä arvioisin tuon vauvan enemmän väärin kuin sisaruksensa, mutta väittäisin kyllä että sekin johtuisi vain siitä että kun se ei kävele eikä seiso niin sen pituutta on vaikea arvioida. En kyllä usko että osaisin arvioida kenenkään noista pituutta kovin hyvin.

 

Minä en ole kovin voimakkaasti huomannut tuollaista, että isompi olisi kasvanut isoksi yhdessä yössä. Toisaalta kyllä joo, mutta vaikka tutkijat väittävät toisin niin minusta se kyllä johtuu nimenomaan siitä että se vauva on niin pieni että siihen verrattuna kaikki on isoa.

Edited by Chimelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän esikoinen kasvoi vuorokaudessa puoli metriä ja oppi vaikka mitä uusia taitoja. Kuopus vaan ei pysy roolissaan. :D (= 8kk ja kävelee tukia pitkin.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoinen (pienehko 1 v 8 kk) vaikuttaa nyt jättiläislapselta toisen tultua. Jotenkin esikoisen kasvotkin näyttävät pyöreämmiltä... :blink:  Erityisesti vaipanvaihdon yhteydessä se jättiläislapsi vs. vauva -teema korostuu, kun toinen "hukkuu" vaihtoalustalle ja toinen täyttää sen ja jalat roikkuvat reippaasti yli. Johtuu ehkä siitäkin, että tähän asti esikoista on tullut verrattua muihin ikäisiinsä ja heihin nähden esikoinen on pienempi, mutta nyt tuo jokapäiväinen "vertailukohta" onkin kolmekiloinen rääpäle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä ei ole sillä tavalla lapsiuutinen, mutta hyvä uutinen kuitenkin lapsiperheille Turun seudulla :)

 

 

 

 

Seudullinen joukkoliikenne alkaa 1.7.2014

 

Kuuden kunnan yhdessä järjestämä joukkoliikenne Turun seudulla alkaa 1.7.2014. Turun seudun joukkoliikenteessä eli Fölissä ovat mukana Turku, Kaarina, Raisio, Naantali, Lieto ja Rusko. Seudullisen joukkoliikenteen alkamisen myötä joukkoliikenteen käyttö Turun kaupunkiseudulla on helppoa ja edullista riippumatta kuntarajoista. Samat tuotteet, hinnat ja edut kaikille.

 

[...]

 

Maksutta busseissa saa matkustaa lasta lastenvaunuissa tai -rattaissa kuljettava yksi matkustaja ja mukana olevat alle 7-vuotiaat.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

HS.fi:

 

 

 

 

K-vitamiinipistoksen välttäminen sairastuttanut useita vastasyntyneitä Yhdysvalloissa

 



4.8.2014 10:43
 


Myös Suomessa osa vanhemmista kieltää antamasta K-vitamiinipistosta vauvalleen.

Yhdysvalloissa on raportoitu useita vakavia sairastapauksia vanhempien kiellettyä K-vitamiinipistokset vauvoiltaan. Asiasta kertoi ensimmäisenä amerikkalainen Mother Jones -lehti.

 

Esimerkiksi Vanderbildt-yliopiston lastensairaalassa Tenneseen Nashvillessa on hoidettu seitsemää lasta, jotka ovat kärsineet K-vitamiinin puutteesta johtuvasta sisäisestä verenvuodosta. Tila on pahimmillaan hyvin vakava ja voi johtaa pysyviin neurologisiin ongelmiin, jos verenvuoto on aivoissa, tai kuolemaan.

 

K-vitamiinin puutos on niin harvinaista, että lääkärit ajattelivat ensin lasten kärsivän jonkinlaisesta verenmyrkytyksestä. Vasta vanhempien kerrottua, etteivät he olleet sallineet K-vitamiinia lapselleen, lääkärit ymmärsivät mistä oli kysymys. K-vitamiinipistos antaa käytännössä sataprosenttisen K-vitamiinin suojan puutoksesta johtuvaa verenvuotoa vastaan.

Jotkut vanhemmat, jotka olivat kieltäneet K-vitamiinipistokset lapsiltaan, vastustivat myös rokotuksia. Syiksi K-vitamiinipistoksista kieltäytymiseen he ilmoittivat pelon siitä, että pistokset aiheuttaisivat leukemiaa tai että ne olivat tarpeettomia tai että he halusivat suojata lapsiaan myrkyiltä.

 

Koska internetissä K-vitamiinipistoksia vastustavia sivustoja on useita, lääkärit pelkäävät, että he ovat törmänneet vasta jäävuoren huippuun. Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen CDC:n mukaan valtaosa sairaaloissa syntyvistä lapsista saa K-vitamiinin suositusten mukaisesti, mutta sairaaloiden ulkopuolella toimivissa synnytyskeskuksissa huolestuttavan moni vauva jää ilman K-vitamiinipistosta.

 

Myös Suomessa osa vastasyntyneiden vanhemmista kieltää vauvoiltaan K-vitamiinipistokset, kertoo ylilääkäri Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä. Asiaa ei rekisteröidä, mutta Puumalaisen tietojen mukaan pistoksen kieltäminen on harvinaista.

 

"Olemme kuulleet yksittäisistä tapauksista, eikä niiden määrä ole kasvanut viime aikoina. Kyseessä on hyvin pieni luomusynnyttäjien joukko, joka suhtautuu aggressiivisesti kaikkeen synnytykseen liittyvään lääketieteelliseen hoitoon", Puumalainen sanoo.

 

K-vitamiinipistoksen antaminen on vapaaehtoista kaikkialla maailmassa.

 

Suomessa K-vitamiinipistos on ollut osa vauvojen synnytyksen jälkeistä hoitoa jo vuosikymmenten ajan. Vitamiinilisä annetaan, koska vastasyntyneellä ei ole suoliston bakteerikantaa, joka voisi itse tuottaa K-vitamiinia. Vitamiini voidaan antaa vauvalle myös suun kautta, mutta tällöin se ei imeydy yhtä tehokkaasti kuin pistoksena.

 

Puumalaisen mukaan pistoksen hyödyt ovat kiistattomat, eikä ole mitään näyttöä siitä, että K-vitamiinipistos aiheuttaisi leukemiaa tai muita kroonisia sairauksia.

 

"K-vitamiini ei ole lääke, vaan hyvin luonnollinen aine. Suomessakin ehkäistään vuosittain useampi vauvojen aivoverenvuoto juuri pistoksen avulla", hän sanoo.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

8.8.2014 09.52

THL: Pneumokokkirokote neljä kertaa luultua tehokkaampi

 

KU

 

Rokote vähentää seurannaistauteja, kuten verenmyrkytyksiä ja aivokalvontulehduksia.

 

Pneumokokkirokote vähentää pneumokokki-bakteerin aiheuttamia vakavia tauteja jopa neljä kertaa enemmän kuin aiemmin on arvioitu, tiedottaa THL.

 

Tämä käy ilmi THL:n tekemästä laajasta rokotetutkimuksesta. Vakavia pneumokokkitauteja ovat esimerkiksi verenmyrkytys, aivokalvontulehdus ja märkäinen niveltulehdus.

 

Tutkimusrokote vähensi 70 prosenttia sellaisia lääkärin vakavaksi epäilemiä pneumokokkitauteja, joita ei laboratoriokokein ollut pystytty varmistamaan pneumokokin aiheuttamiksi.

 

– Erityisen mielenkiintoista on, että pneumokokin aiheuttama tautitaakka – ja siten myös rokotteesta saatava kansanterveyshyöty – ovat moninkertaisia aiemmin havaittuun verrattuna, kertoo projektipäällikkö Arto Palmu.

 

Tulokset on julkaistu tänään 8. elokuuta The Lancet Respiratory Medicine -lehden sähköisessä Online First -julkaisussa.

 

Rokotetutkimus toteutettiin vuosina 2009–2012 yhdessä neuvoloiden ja rokotevalmistaja GlaxoSmithKlinen kanssa. Siihen osallistui yli 41 000 lasta. Lisäksi Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskus toteutti rinnakkaistutkimuksen, johon osallistui 6000 lasta.

 

 

 

www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3211287/thl-pneumokokkirokote-nelja-kertaa-luultua-tehokkaampi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now