Nesbit

Ulkosuomalaiset aidit turisee

243 posts in this topic

^ Kaikilla 2000-luvulla syntyneillä on A siinä välissä eli se merkkaa sitä millä vuosisadalla on syntynyt  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ no niinpäs tietysti :blush: Tämän siitä saa kun eivät ole vauva- tahi lapsiasiat kiinnostaneet aikaisemmin pätkän vertaa, ja olen vissiin ollut liian pitkään pois Suomesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ilmoittaudun! Täysin suomalainen pikkuperheemme on muuttamassa alkuvuodesta Yhdysvaltoihin, ja jotenkin koko tapahtuma alkaa konkretisoitumaan - vaikka sanonkin aina, että uskon vasta kun Suomen-kotimme on vuokrattu pois ja lentokoneen pyörät irtoaa Helsinki-Vantaasta... Kysyttävää ja pähkäiltävää riittäisi vaikka kuinka, mutta aloitetaan nyt tällä: kaipailisin ensinnäkin kokemuksia ja neuvoja siitä miten ikäänsä nähden jo hyvin puhuvan taaperon englanninkielen oppimista kannattaisi tukea mahdollisesti jo ennen muuttoa? Lapsi on muuton koittaessa melko tarkkaan kaksivuotias ja raasu joutuu varmasti aika kylmiltään englanninkieliseen hoitopaikkaan... Lisäksi kiinnostaisi muutenkin kuulla millainen lapsi parivuotias on amerikkalaisin silmin, esim. mitä odotetaan jo osaavan, millaisia ovat päiväkotipäivät tuon ikäisillä jne. Meidän joulusuunnitelmista voin sanoa sen verran, että aika haikein mielin odotellaan viimeistä joulua Suomessa vähään aikaan ja yritetään nähdä perhettä "varastoon" mahdollisimman paljon. Isovanhemmat ovat jo onneksi suvereeneja Skypen ja FaceTimen kanssa ja lapsikin riemuitsee "näköpuheluista".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Merkitsen tämän ketjun, sillä toivon pian voivani olla ulkosuomalainen äiti :) Muutimme 6 viikkoa sitten Ruotsiin avomieheni kanssa ja lapsi on enemmän kuin toivottu. Moni asia tuntuu olevan lastenhankinnan ja lapsiperheen elämän suhteen helpompaa/yksinkertaisempaa ja ennenkaikkea halvempaa kuin kotimaassa. Itse työskentelen ruotsinsuomalaisessa päiväkodissa joten pääsen melko hyvinkin jyvälle näistä asioista. Moni kollega (suomalainen) täällä perhettä perustanut ja vuosia asunut. Nyt vain jännitämme, milloin saamme pienen ruotsinihmeen aikaiseksi :) Piinapäivillä mennään, ensi viikolla jännätään plussaako vai ei :)

 

Yllättävän vähän täällä on Ruotsissa asuvia?!?!! Taidan olla ensimmäinen? Joku aiemmin pohti Tukholmaan muuttamista, muttei varmuutta? Teistä suurin osa asunee Briteissä, ainakin kolme-neljä Norjassa, aika moni Saksa-Ranska-Sveitsi akselilla ja jokunen Australiassakin. Myös USA, Belgia ja Tanska olivat edustettuina, taisi joku mainita myös Israelin, Eteläisen Afrikan, Espanjan? Olisiko ideaa, jos ketjun aloittaja tekisi alkuun listan, kuka on mistäkin? Olisi kiva nähdä missä tämän ketjun tyypit asuu! Jos ketjun aloittaja suostuu tällaisen listan tekemään, jokainen voisi sitten aloittajan jälkeen vastata asuinpaikkansa :)

Edited by Mymble

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Onnea yritykseen! Toi oli muuten hyvä idea, näiden ulkosuomalaisten ketjujen turinat tuntuu olemaan aika vähissä ja olisi kivaa jos olisi vähän aktiivisempaa keskustelua, ehkä tollainen lista alussa herättäisi enemmän keskustelua? 

 

Täällä siis hanimami ja Brasilia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Täällä Suomen suurlähetystön sivuilla lukee, että mikäli lapsen vanhemmat eivät ole naimisissa niin isyys täytyy tunnustaa paperilapulla joka on notarisoitu, eli ei siinä kai pitäisi olla enää mitään ongelmaa, eihän ne lähetystöt voi vaihtaa sääntöjä maasta riippuen. Itsellä tämä on edessä vasta ensi vuoden puolella, joten voin sitten raportoida tarkemmin, että oliko se rekisteröinti ulkomailta käsin niin helppoa kuin miltä se ensitiedustelujen mukaan vaikutti. 

 

Nyt voin kommentoida paremmin kun on rekisteröintipaperit lähetetty ja vastattu kaiken olevan OK. Netistä tulostettiin ja täytettiin "ulkomailla syntyneeen Suomen kansalaisen rekisteröinti" tms. lomake, joka lähetettiin paikalliseen Suomen suurlähetystöön ja mukana notaarilla ja ulkoministeriössä laillistetut kopiot vanhempien passeista, lapsen syntymätodistuksesta ja sen englanninkielisestä käännöksestä. Näin siis Brasiliassa, joka ei ole siinä Haagin apostille systeemissä mukana vaan kaikki täytyy laillistaa vähän monimutkaisemmin. Mikäli emme olisi olleet naimisissa niin isän olisi pitänyt kirjottaa jokin tunnustus isyydestä tai se varmasti riittäisi jos isän nimi olisi ilmoitettu syntymätodistuksessa. En tiedä olenko tottunut byrokratiaan jo liikaa, mutta mun mielestä toi oli jopa helppoa :D. Nyt vaan odotellaan, että tyttären henkilötunnus lähetetään Suomesta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moikka, osaisikohan joku olla avuksi. Muutimme siis puolisoni kanssa kolmisen kuukautta sitten Puolaan ja kuusi vuotta tulemme asumaan täällä. Olemme myös hankkimassa ensimmäistä lasta täällä ulkomailla ja nyt moni asia mietityttää.

Kuulumme suomen sosiaaliturvaan, joten saan ja haluan synnyttää Suomessa, mutta raskausajan tulen suurimmaksi osaksi viettämään täällä Puolassa. Mitenkä neuvolat toimii ulkomailla (Puolassa)? Joudunkohan maksamaan niistä, koska kuulun Suomen en Puolan sosiaaliturvaan?  Entäs lentäminen pienen lapsen kanssa? Rattaiden kuljetus lentokoneessa?

Anteeksi kysymystulva :D

 

Ps.Onko täällä Puolassa asuvia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä ilmoittautuu yksi tuleva uskosuomalainen kahden lapsen äippä. Suunnitelmissa on nyt keväällä muutto Kreikkaan. Lapset olisivat tuolloin juuri 4v. ja 2v. täyttäneet, sekä kolmas tulokas odotetaan loppukeväästä/alkukesästä -15 syntyväksi. Olen juuri opintoni päättänyt, kotihoidontuella nuorimmaisen kanssa kotosalla. Esikko käy tarhaa ja avomies juuri tällä htkellä työtön muusikko. Ajatuksissa on ollut jo jonkin aikaa ulkomaille muuttaminen ja nyt ajankohta ei vois olla parempi. Tänne Suomeen ei sido tällä hetkellä omistusasunto, työpaikat tai lasten koulutkaan, kun ovat vielä niin pieniä, eli lähteminen olisi sinällään nyt helppoa. Säästöjä on jonkin verran ja lisää kartutetaan matkakassaan, irtaimiston ja auton myymisellä. ies on suunnitellut yrittävänsä uuden bändin pystytystä Kreikassa ja muutakin yritystoimintaa siinä samalla, minä olisin lasten kanssa kotosalla toistaiseksi, kun kuopus on syntynyt. Tässä nyt vaan ollaan väännetty miehen kanssa kättä siitä, pitäiskö muutto tehdä jo ennen kuopuksen syntymää vaiko vasta sen jälkeen. Itsesäni jotenkin pelottaa koko ajatus ulkomailla synnyttäminen (saako samallailla kivunlievitystä, kuin Suomessa, sallitaanko miehenkin olla mukana tukena synnytyksessä, mitä synnyttäminen kreikassa ylipäätään maksaa jne...) Löytyykö keltään kanssatoverilta kokemusta tai tietoa asiasta?? muutenkin kaipaisin vinkkejä ja kokemuksia millaista on muuttaa pienten lasten kanssa? Miten nuo kelatuet kuten lapsilisä, vanhempainraha ja kotihoidotuki toimii ulkomailla asuessaan?

Ps.ketään muita Kreikkaan muuttamista suunnittelevia tai jo siellä asuvia perheitä täällä?? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mutua:

 

S4nn1, teillä ilmeisesti miehen palkan maksaa suomalainen firma (+ verot maksetaan Suomeen jne) jos kerran sosiaaliturvaan tulette kuulumaan. Maksaako miehen firma lisäksi teille yksityisen vakuutuksen, mikä tuntuisi olevan yleistä näissä expat-kuvioissa? Itse olen tehnyt ainoastaan pysyván muuton, joten en tiedä ihan tarkalleen, miten nämä kuviot toimivat väliaikaisessa muutossa. Eurooppalainen sairausvakuutuskortti taitaa kattaa vain esim. lomamatkan aikana tarvittavan hoidon, mutta raskauden seuranta tuskin kuuluu tähän kategoriaan. Jos taloudellisesti on mahdollista, itse varmaan pyrkisin hoitamaan koko homman yksityisellä ja synnyttäisinkin asuinmaassa, koska lentomatkailu loppuu hyvissä ajoin ennen laskettua aikaa. Siis ajatuksena se, että mies tuskin pystyy irtaantumaan töistään monta viikkoa ennen synnytystä, joten Suomessa pitäisi olla yksin. Pienen lapsen kanssa lentäminen ei ole hankalaa, kun on kysymyksessä lyhyt lento ja varsinkin jos imettää. Liinassa kantamalla saa kädet vapaaksi. Rattaat menevät ruumaan, ja yleensä nuo näyttäisivät pysyvän ihan yhdessä koossa :) Itse siis asun Espanjassa ja täällä synnytin, ja vaikka en käynyt neuvolassa as such, ihan samat seurannat, seulonnat jne täällä tehtiin kuin Suomessakin.

 

rita871: suosittelisin ottamaan yhteyttä Kelan ulkomaanosastoon. En valitettavasti usko, että nuo ko. tuet pyörisivát normaalisti ulkomailla, koska esim. työttömäksi työnhakijaksi voi lähteä vain muutamaksi kuukaudeksi. Pysyvästi ulkomaille muutettaessa joutuu luopumaan suomalaisesta sosiaaliturvasta ja liittymään asuinmaan vastaavaan (joka taas voi olla ihan mitä vaan riippuen kohdemaasta). En tunne kreikkalaista terveydenhuoltoa, mutta kuvittelisin, että ainakin isoimmissa sairaaloissa synnyttäminen on varmaan hyvin lähellä suomalaisessa sairaalassa synnyttämistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rita871, kannattaa tosiaan kysellä vaikka sähköpostilla Kelan ulkomaanyksiköltä. Oman kokemuksen mukaan vastaus tulee nopeasti ja on asiantunteva. Valitettavasti taitaa olla niin, että mainitsemiasi tukia ei maksella ulkomaille.

 

Mulla olisi tällainen dilemma, että voisin tässä elämäntilanteessa kuvitella lukevani jotain vauvalehtiä, mutta koska asun maassa, jonne postikortin tulo Suomesta kestää melkein kaksi kuukautta, paperisen lehden tilaaminen ei ole vaihtoehto. Siispä kun 2000-luvulla eletään, mielellään lukisin digilehteä. Siinä on kuitenkin sellainen mutta, että ainakaan alan suurilevikkisintä lehteä ei voi tilata digiversiona ulkomaille. Miten te muut olette ratkaisseet ongelman, vai luetteko paikallisia lehtiä / skippaatte nuo aviisit kokonaan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Sanomakaupan sivuilla Vauva- tai Meidän Perhe -lehdistä saisi kk:n ilmaisen lukuajan näytteeksi, mutta osoitekentässä sanotaan, että "myydään vain Suomeen". Ehkä siihen voisi laittaa, asiasta kysyttyä, jonkun läheisen Suomen-osoitteen, kun tuo näytteen tilaus ei sido mihinkään.

En ymmärrä, miksei digilehten lukuoikeutta voi ostaa ulkomailla; senhän luulisi olevan verkon idea, ettei ole maantieteellisiä rajoituksia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos, Lilyana! Tilasin näytteen ja jään odottamaan, että saisin lukuoikeuden kuukaudeksi. Katsotaan, ovatko blokanneet ulkomaiset ip-osoitteet kuten vähän pelkään, koska miksi asiasta muuten mainittaisiin tilauksen yhteydessä. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tunnukset tipahtivat sähköpostiin eilen, ja pystyn lukemaan digilehtiä myös täällä kaukomailla. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now