Suvi

Pienelle lapselle kasvisruokaa?

65 posts in this topic

Hei!

 

Ajattelin perustaa fb:iin oman ryhmän heille, joiden perheissä noudatetaan lapsille kasvisruokavaliota (tai kala-kasvis). Laita yv jos haluat mukaan ryhmään. Toki mukaan pääsevät myös he, joilla suunnitteilla lapsille kasvisruokavalio tai muuten haluavat keskustella asiasta positiivisessa hengessä. Ja sana kiertämään jos omasta lähipiiristä löytyisi ryhmään sopivia / halukkaita henkilöitä! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin odottavat, imettävät kuin lapsetkin pärjäävät mainiosti ilman mitään eläinkunnan tuotteita, mutta se lienee tiedettiinkin jo. Täällä on muuten esite aiheesta: http://www.vegaaniliitto.fi/esitteet/raskausjalapset.html

 

Omasta tulevasta lapsesta (jos sellaisen joskus saan) tulee kasvissyöjä niin kuin äitinsäkin on. Harmi vaan, että ainakin toistaiseksi meidän kunnallisessa päivähoidossa ei saa vegaaniruokaa, lakto-ovoa kyllä. Toivottavasti asia korjaantuu ennen kuin itse on siinä vaiheessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Micha, oletko jo perustanut tuon ryhmän? Meillä on 7kk lapsi ja meidän perheessä ollaan vegaaneja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuitu, ryhmä on perustettu, tervetuloa mukaan! Laitan sinulle privaa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Löysinpä nyt yömyöhällä tällaisenkin ketjun! Olen vegaani nyt yhdeksättä vuotta ja odotan ensimmäistä lastani. Lapsenkaan takia en ajatellut alkaa ruokavaliota muuttamaan. Toistaiseksi neuvolassa on suhtauduttu ihan hyvin, varmasti asiaan vaikuttaa se että tällä alueella asuu keskimääräistä enemmän kasvissyöjiä, ja mun veriarvot on olleet koko raskauden ajan hienot ja vauva on kasvanut kaikilla käyrillä ja vähän ylikin eli on mittoineen vähän viikkojaan edellä.

 

Nyt raskausaikana olen kiinnittänyt huomiota syömisiin vähän normaalia enemmän eli syön mahdollisimman paljon tuoreena ja sit rasvahappojen saanti on ollut toinen päänvaiva eli olen yrittänyt erityisesti muistaa lisätä niiden lähteitä. Vitamiinien syömistä olen tietoisesti lisännyt myös eli syön monivitamiinia useammin kuin normaalisti, alkuraskaudessa vedin foolihappokuurin ja olen lisännyt sinkin ja kalsiumin lähes jokapäiväisiksi (kalsiumia nyt tulisi muutenkin mutta tuosta ne aina jaksaa neuvolassa sanoa). D-vitamiinia syön nyt talviaikaan joka päivä reilusti yläkanttiin. Alkuraskaudesta kärsin huimauksesta ylösnoustessa ja siihen otin rautakuurinkin. Ajattelin myös että vaikka noissa monivitamiineissa onkin b12-vitamiinia niin voisin vielä nyt loppuraskauden ajan sekä imettäessä syödä myös b12-vitamiinia ihan omana valmisteenaan joka päivä että sitä varastoituisi sitten lapselle tarpeeksi.

 

Silloin tällöin olen laskenut Finelin sivuilla olevan Ruokakori-ohjelman avulla päivän syömiset yhteen ja katsellut miten hyvin erilaiset ravitsemusvaatimukset täyttyvät - tuo on tosi kiva jos jaksaa näperrellä sen parissa, suosittelen! En tosiaan tee tota joka päivä mutta on mukavaa aina silloin tällöin tarkistaa että ihan normipäivänä tulee syötyä riittävän terveellisesti ja monipuolisesti.

 

Lapsen synnyttyä toivon että saisin imetettyä mahdollisimman pitkään koska sitten ei tarvitse olla niin huolissaan ravitsemusasioista ekaan puoleen vuoteen ainakaan. Sen jälkeen sitten ajattelin että lisään ruokavalioon puurot, joihin voisi rasvalisäksi laittaa manteli- tai cashewpähkinätahnaa, ja muuten aloittaa kiinteitä lapsen kiinnostuksen mukaan lähinnä varmaan sormiruoiksi sopivilla jutuilla mitä onneksi löytyy tosi paljon sellaisia mitä voi suoraan syöttää tuoreena. Mutta nuo selkenee sitten kun aika on.

 

Kavereissa on onneksi sellaisia vegaaniperheitä joissa on useampikin lapsi joten ei tule turhia pelkoja ruokavalioasioista. Varmaan hankaluuksia tulen kohtaamaan sitten kun pitää sukulaisten kanssa vängätä siitä että eikö lapselle nyt voisi edes antaa lehmänmaitoa ja sitten päivähoito tulee myös olemaan yksi päänsärky ruokavalion osalta. Mutta mietin noitakin sitten myöhemmin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

nauris12, kiva kuulla että olet pärjännyt noin hienosti raskaana ollessa vegaaniruokavaliolla! Hienoa, että sinulla on tuttavapiirissä myös muita vegaaniäitejä ja lapsia!

 

Sukulaiset... ..mua stressaa se, että joudutaan olla vaivaksi kun ei syödä samaa kuin muut (jos me ei käytäisi kylässä niin tarjolla olisi vain lihaa). Ja sitten ne katseet jotka viestivät "eivätkö nuo teidän lapset voisi nyt syödä niin kuin kaikki muutkin, lopettaisit nyt tuon hömpötyksen"... :dash2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun isä taas sanoi mulle, että "voisit lopettaa ton niuhottamisen", koska en syö punaista lihaa tai kanaa. Eli syön pääosin pelkkää kasvisruokaa, kalaa syön jos tarjotaan jossakin tai joskus teen itse esim. uunilohta. Vaikka en mielestäni olekaan vegetaristi, monet kokee, että syön vaan "jotain rehuja". Luulenpa että syön monipuolisemmin ja terveellisemmin kuin moni sekasyöjä! Ja aika hyvin on vauvakin kasvanut lähes pelkällä kasvivoimalla. ^_^ N. 13-vuotiaasta asti olen vähentänyt lihansyöntiä ja opintojen alkaessa (= omilleni muuttaessa) lopetin kanan syönnin, jota siihen asti vielä söin. Lähes 10 vuotta olen syönyt pääosin kasvisruokaa. Olen ajatellut, että lapsi saa aikanaan syödäkseen "sekaruokaa", vaikka miehenikään ei syö lihaa. Hän saa sitten itse päättää, mitä syö ja mitä ei.

 

Hieman ärsyttää se, miten monet (lihansyöjät) ovat niin tietävinään siitä, että kasvisruoka ei vaan riitä jne. ja vihjailevat, että "kyllä sun täytyy syödä lihaa, jotta vauva saa kaiken tarvitsemansa". Ah, liha on ratkaisu kaikkeen. <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ansi, tuo sun kirjoitus voisi olla mun kirjoittama! Hyvänen aika, mä tai meidän lapset ei olla edes kasvissyöjä kun kalaakin syödään, mutta kyllä riittää niitä, jotka ovat huolissaan meidän lasten ravitsemuksesta (mukaan lukien meidän 50v neuvolatäti <_<).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei tarvitse vääntää asioista, mutta keskustella sen verran, et musta on ainakin ihan eri asia jos ruokavalio on kasvispainotteinen, kuin että on vegetaristi.

 

Tuo on musta kyl ihan käsittämätöntä, miksi kalaa syövä ihminen luokitellaan kasvissyöjäksi, koska mun mielestä kalasta nyt ei saa kasvista tekemälläkään. :girl_to_take_umbrage2:

 

Mä olen omalla kohdallani huomannut, että yksinkertaisinta on kutsua itseään kasvissyöjäksi, joka syö myös kalaa kuin sekasyöjäksi, koska silloin taatusti siitä nokan edestä löytyy lihalautanen. Suomalainen ruoka varsinkin on tosi lihapainotteista, joten ihan selvyyden vuoksi kerron olevani kasvissyöjä, että suurimmalla todennäköisyydellä saisin oikeanlaista ruokaa.

 

Eikä se nyt muutenkaan ole hirveän relevanttia vääntää siitä, millainen on "oikea kasvissyöjä". Ideologioita ja ruokavalioita on joka lähtöön eivätkä kaikki dieetit edes pohjaudu ideologioihin.

 

 

Meillä lapset välillä kieltäytyy syömästä lihaa, koska eivät tykkää siitä, kun eivät ole tottuneet syömään. Esimerkiksi paistetut broilerisuikaleet ei uponneet lapsiin. Voihan se olla myös se rakenne, joka tekee lihansyönnistä outoa - joku lauantaimakkara nimittäin menee alas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä syödään kotona vegaaniruokaa. Oon ite elellyt vegaaniruoalla tyytyväisenä nyt n. 17 vuotta, eli vähän yli puolet elämästäni. :D En kuitenkaan kutsu meidän perheen jäseniä vegaaneiksi, sillä me käytetään villavaatteita (kierrätettyjä ja perittyjä) ja joskus myös mehiläistuotteita.

 

Neuvoloissa, päiväkodeissa ja koulussa lasteni vegaaniruokavalio on otettu vastaan hyvin. Minkäänlaisia moitteita ei ole tullut, ja vegaaniruoan on joka paikassa saanut. Esikoiselle tarjottiin mahdollisuutta käydä ravitsemusterapeutin vastaanotolla pari kertaa, koska hänellä on muista syistä myös gluteeniton ruokavalio. Tuolloin pidimme kotona tarkkaa ruokapäiväkirjaa parin viikon ajan ja ravitsemusterapeutti totes meidän ruokavalion olevan kunnossa ja tosi terveellinen (sisältäen myös herkkuja, mutta pyrin laittamaan tosi täysipainoista ruokaa joka päivä, huolehtien hyvien öljyjen saannista jne.). Kummallekaan lapselleni (nyt 5-v. ja kohta 8-v.) ei oo tullut minkäänmoisia ravintoainepuutoksia ja ovat kasvaneet tasaisesti koko ajan, myös infektiotauteja ollut hyvin vähän. Meidän kohdalle on siis näyttänyt osuvan järkeviä ja nykyaikaisia neuvolan terveydenhoitajia, lääkäreitä, sekä päivähoidon ja koulun henkilökuntaa. Ehkä moni heistä onkin enemmän huolissaan sellaisista lapsista, jotka saavat päivittäin ruoakseen vain ravinneköyhiä, lisäaineilla kyllästettyjä peruseineksiä, jotka taas meidän arkiruoistamme puuttuvat lähes kokonaan...

 

Oikeastaan vain ex-anopin kanssa oli ongelmia ruokavaliokysymyksistä, hän kun itse nauttii pääsääntöisesti pelkkiä eläinkunnan tuotteita (ja oli sitten viisikymppisenä myös senmukaisessa kunnossa fyysisesti...). Kerran esikoiseni ollessa vauva, anoppi nosti bussimatkallamme hirveän kohtauksen, kun kuuli, että aiomme tarjota lapselle samaa ruokaa kotona kuin syömme itsekin. "Kai te nyt edes KALAA aiotte antaa??!? Kai te nyt sentään KANAA annatte???" ex-anoppi mylvi siellä kaikkien kuullen ihan paniikissa, mikä oli jokseenkin rasittavaa. Vuosien saatossa oppi kyllä, että vegaaniruokailussa ei oo mitään ihmeellistä. Ja nyt kun lapseni menevät hänelle kylään, on siellä soijavanukasta ja linssikeittoa tarjolla.

 

Kuopukselle annoin viime syksynä luvan ruveta syömään päiväkodissa kerran viikossa kalaa, kun hän oli tätä jo vuoden verran toivonut. Kyseessä on luomuruokapäiväkoti, joten kala ei ole tehopyydettyä, mikä lieventää asian harmillisuutta omassa mielessäni. Oikeastaan olen aika yllättynyt siitä, miten helppo mun oli lapselle tuo lupa kalansyöntiin antaa, kun alunperin olin ajatellut, etten hyväksyisi lasteni syövän mitään eläimiä niin kauan, kuin minä heidän syömisistään päätän. Nykyisin kuitenkin musta tuntuu yhä enemmän siltä, että totaalisella kieltämisellä tekisin vain enemmän hallaa. Ja kaipa lapsen oma kehokin jotenkin tietää, mitä se kaipaa. Ehkä pojalle onkin parempi syödä kalaa vaihtelun vuoksi välillä, eikä niin paljon soijaa kuin tyttöjen... Itse en kuitenkaan kalaruokaa kotona pystyisi laittamaan, kun en pysty käsittelemään edes kissan- ja koiranruokia. :blush: Herkkis mikä herkkis. Lapsi on kuitenkin ollut nyt tyytyväinen, kun on tuota (jonkun itse pyytämää) kalaa saanut kerran viikossa päiväkodin lounaalla jo puoli vuotta syödä. Hän on tavallaan edelleen kasvissyöjä kotioloissa, tai vegaani. Koska koko perheemme ruokavalio on niin kasvispainotteinen, katson että voimme ihan hyvin osallistua edelleen esim. kasvisperhemiitteihin ja postituslistojen keskusteluihin (sikäli mikäli nyt edes jaksaisin tai kokisin tarvetta osallistua...), vaikka tuo kuopus nyt kerran viikossa annoksen kalaruokaa söisikin. Kasvimaitoja ja muita vegaanien erikoistuotteita poika edelleen saa päivähoidossa, mutta tuo kalansyönnin kokeilu tuntuu olevan hänelle tärkeää.

Edited by poimulehti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostellaanpa taas tätä ketjua! Meillä on uusin perheenjäsen syntynyt 2/2013 ja loppukesästä olisi tarkoitus aloittaa kiinteät. Onkohan täällä foorumilla tällä hetkellä muita vegevauvojen /tulevien vegevauvojen äitejä? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onnea Mischa! Ja mukavaa vauva-arkea sinne.

 

Mun pikkuvegaani on nyt 9kk vanha eikä mitään ongelmia missään. Joistain ruoka-aineista oon ollut vähän ymmälläni et missä vaiheessa saa antaa mitäkin mutta oon kysellyt sit kavereilta neuvoa. Nyt oottelen että se vähän vielä kasvais niin sais proteiininlähteitä monipuolisemmiksi, en oikeen uskalla papuja vielä antaa ettei tulisi mahavaivoja niin suurimmaks osaksi syö tofua ja linssejä proteiininlähteenä ja sit joitakin pähkinätahnoja. Kasvimaitoja en oo myöskään antanut paitsi satunnaisesti kaurakermaa ruoan seassa ja nyt tällä viikolla meni kookoskermaa, kai jännittää se että se saisi överimäärät jotain vitamiinia mutta tälleen aukikirjoitettuna taitaa olla turha pelko. Vauva on innokas syömäri ja tykkää monista terveellisistä jutuista kuten tofu ja avokaato ja parsakaali ja kesäkurpitsa. Puuro on kyllä lemppari ja sit tietysti makeita soseita söis ihan koko ajan jos antaisin.

 

Neuvolassa ei oo tullut mitään sanomista vaikka sitä jännitin. Lapsi kasvaa hyvin omalla käyrällään ja imetys on sujunut todella hyvin eli ei kai siinä mitään. Imetän edelleen, loppukesästä vois ehkä katsoa alanko vieroittamaan vai annanko lapsen päättää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen ollut vuosikausia kasvissyöjä, välissä jokusen vuoden myös ihan vegaani, mutta nykyään syön myös kalaa. Raskausaikana olin vielä lakto-ovovege. Muksu on kohta 4 kk, ja hänelle on suunnitelmissa kasvispainotteinen ruokavalio, joka sisältää myös kalaa (WWF:n vihreältä listalta, jos mahdollista) ja mahdollisesti silloin tällöin riistaa ja luomulihaa. Mies on ihan "tavallinen sekasyöjä", siksi päädyimme lapsen ruokavaliossa tällaiseen kompromissiin. Lapsi saa sitten itse päättää, haluaako olla kasvis- vai sekasyöjä, kun on riittävän iso. :) Vaikka syönkin itse kalaa eikä lapsestakaan ihan vegeä ainakaan heti aluksi tule, kuulumme kuitenkin mielestäni tähän ketjuun, koska ruokavalion runko on nimenomaan kasvisruokavalio eikä perinteinen suomalainen sekaruoka. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mua näiden kiinteiden aloittamisen myötä on toi liha mietityttänyt aika paljon, enkä ole vielä päättänyt kuinka tehdä vauvan kohdalla. Jos jollain on tähän mielipide, niin otan vastaan ilolla!

Ite oon ollut 12v asti kasvissyöjä (eli 18vuotta), ilman ongelmia tai mitään puutoksia, ja tällä linjalla meinaan jatkaakin, tosin viime vuosia (vikat 5v. noin) en puhtaasti kasvissyöjä ole ollut, kun kala on tullut mukaan. Oman lapseni haluan itse päättävän mitä haluaa syödä, kun sen päätöksen pystyy tekemään. Eli mulla ei ole mitään aikomusta väkisin tehdä lapsesta kasvissyöjää. Mutta mites toi vauvan ruokinta? Jos ei saa vauvana lihaa maisteltavakseen, niin pystyykö sitten isompanakaan syömään lihaa? Tää on nyt se kysymys mihin kompastun.

Meinaan pyytää seuraavalla neuvolareissulla ravintoterapeutille pääsyä, omien pohdintojen varaan en meinaa lapsen kasvua ja ravitsemusta jättää.

Kyllähän monipuolinen, mietitty kasvisruoka on parempi kuin yksipuolinen, "ajattelematon" liharuoka, eli tavallaan sitä en niin murehdi etteikö lapsi pystyisi tarvitsemaansa kasviksista, munasta, maitotuotteista ja kalasta saamaan, mutta tavallaan en halua myöskään estää lapsen omaa valinnanvapautta lihansyöntiin rajoittaa, jos tälläinen ruokavalio sen aiheuttaa.

Lihaa meidän taloudessa syö vain koirat, eli mieskin on "kasvissyöjä". Lihaa jos tullaan syöttämään, niin se on sitten tasan luomua tai riistaa, se on päivänselvä homma. Jos lihaa tulee syömään meidän toimesta, niin se on sitten puhtaasti ravitsemuksellista (ja siksi että voi myöhemmin itse päättää syökö lihaa vai ei), eli mitään makkaraa ei "lihana" nyt ainakaan syötetä, vaan että sille lihan syönnille tarttee olla syy, ja riistan ja luomun pidän ainoana "järkevänä" lihana (jos söisi itse lihaa, niin se olis riista&luomu). Onpahan taas sekavaa tekstiä multa..

Onko kokemuksia tai ajatuksia tästä?

Millä ootte alkuun lihaa korvanneet vauvan kiinteiden maisteluissa? Kalaa tullaan tod.näk. antamaan ja munia myös, imetystä on tarkoitus jatkaa  noin vuoden ikään.

Edited by Sama vieras

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen lakto-ovo-kasvis, ja mies lisäksi syö kalaa välillä. Mies mietti joskus aikaisemmin että voisi kyllä välillä syödä lihaa mikäli meillä olisi lapsi. Kala olis hyvä olla ruokavaliossa mullakin, olis helpompaa, mutten ole sitä kyennyt syömään. Kasvissyöjä olen ollut yli 20 vuotta. Tulevalle lapselle ajattelin syöttää kaikkea, matoja ja heinäsirkkojakin mikäli ne kauppoihin tulevat :D, mutta pääasiassa olis mun ruokavalio eli kasvikset. Tarhassa ja koulussa saisi samaa moskaa kuin muutkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now