Mrs-W

Raskaus ja kissat

137 posts in this topic

Löytyykö täältä muita kissaihmisiä, jotka ovat huolissaan toksoplasmoosista ym?

 

Tästä aiheesta on varmaan ollut keskustelua jo jossain (naikkareissa?), mutta olis kiva jakaa kokemuksia ja tietoja muiden "kissallisten" odottajien kanssa.

 

Meillä on sisäkissoja (ja tuttavilla ulkokissoja) ja toksoplasmoosin vaara on ilmeisesti hyvin pieni, mutta silti olen pistänyt mieheni siivoamaan kissojen hiekkalaatikot, enkä itse koske niihin ollenkaan. Toksoplasmoosin lisäksi olen miettinyt kissojen matoja. Jos kissasta löytyy matoja, onko niistä ihmiselle tai sikiölle jotain vaaraa?

 

Terveydenhoitajani mukaan sisäkissoista ei kannata olla huolissaan, mutta onko muille kissallisille tehty jotain toksoplasmoosikoetta neuvolassa? Onko se tehty ihan rutiinisti vai onko sitä pitänyt itse pyytää?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asutaan maalla ja meidän kissa on osan ajasta ulkona, sisällä taas viihtyy hyvin sekä meidän sängyssä :rolleyes: että sylissä hellittävänä. Kissa tekee tarpeitaan sekä sisällä omaan veskiinsä että ulkona, mies on huoltanut kissan vessan raskauden alusta asti. Aluksi yritin vältellä kissan jatkuvaa sylitettelyä ja silittelyä (liioittelua varmaan), mutta nyt hellin ukkelia ihan normaalisti - kädet pesen kyllä aina kissan käsittelyn jälkeen.

 

Minä pyysin ensimmäisellä neuvolakäynnillä lähetteen toksokokeeseen. Minulta toksoplasmoosivasta-ainetta ei löytynyt, joten tarkkana täytyy olla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en muista, puhuinko neuvolassa kissoistamme ja toksoplasmoosista. Joka tapauksessa turvauduin siihen, ettei meidän kissoista mitään tartu, kun ovat sisäkissoja. Mies tosin sai hoitaa hiekkalaatikon siivouksen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä aihe kiinnostaa minuakin kovasti. Meillä on yksi sisäkissa, yksi kissa, joka saa ulkoilla vapaasti (asutaan maalla) ja yksi kissa, joka vasta opettelee ulkonaoloa. Sokerina pohjalla on vielä koira, joka on välillä suu täynnä multaa, kun on tonkinut salaa kukkapenkkiä. :rolleyes:

 

Mä olen puhunut miehelle toksoplasmoosista ja hän on itsekin etsinyt siitä tietoa netistä, mutta mies on varma, että mulla on jo ollut se, eikä ole tähän asti pistänyt tikkua ristiin laatikoiden kanssa. :unsure: Paitsi ehkä kerran.

 

Mulla on neuvola vasta joskus hamassa tulevaisuudessa, mutta täytyy ehdottomasti muistaa pyytää päästä tuohon kokeeseen. Eipä se koe kyllä paljon paina, jos siihen mennessä on jo saanut tuon raskausaikana. Olen yrittänyt pestä kädet huolellisesti aina hiekan käsittelyn jälkeen, mutta pölisevä hiekka pelottaa hiukan.

Edited by Kitekat

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Miekin olin melko varma, että minulla olis tokso jo ollut, kun kissakin on jo kohta nelivuotias ja ulkona käynyt puolivuotiaasta lähtien. Lisäksi meillä on myös koiria, jotka tykkäävät putsata mm. kissan peräpään :P Mutta yllättäen vasta-ainetta ei löytynyt. Suosittelen hiekkalaatikon putsauksen delegointia miehelle ;) Meillä neuvolassakin näin kehoitettiin tekemään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on kaksi kissaa, sisäkissoja kumpikin, joten multa ei ole otettu toksonäytteitä. Nyt kuitenkin mietin, pitisikö ne ottaa, kun kissat oli mun vanhemmilla hoidossa ja toinen karkasi pariksi päiväksi tyttökissan matkaan (molemmat leikattuja kolleja... :rolleyes: ). Mies on meillä raskauden alusta asti hoitanut kissanhiekkalaatikon putsauksen. Itse oon tainnut pari kertaa joutua sen putsaamaan, mutta silloin olen käyttänyt hanskoja ja sen jälkeen vielä käsidesillä putsannut käteni.

 

Puru: Tässä Varsinais-Suomen Sariaanhoitopiirin ohjepankista toksoplasmoosista:

 

Toksoplasmoosi

 

Potilasohje / i / Raskaus ja synnytys / VSSHPtokso2006.1fi

på svenska

 

Mikä on toksoplasma?

 

Toksoplasmainfektion aiheuttaa Toxoplasma gondii, itiöeläin, parasiitti, jota esiintyy maailmanlaajuisesti. Tartuntaa ei usein itse huomaa. Raskauden aikainen toksoplasmainfektio voi aiheuttaa sikiön / vastasyntyneen toksoplasmoosin, joka vaurioittaa aivoja, näköä ja kuuloa.

 

Miten toksoplasmainfektio leviää ja mikä on sen levinneisyys?

 

Toksoplasmaa on kaikkialla, erityisesti lämpimässä, leudossa ja kosteassa ilmastossa. Se on tavallisempi Etelä-Euroopassa, erityisesti Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa. Ihmiset ja kaikki eläimet voivat saada tartunnan. Etenkin kissat levittävät toksoplasmaa ulosteissaan.

 

Miten ihminen voi saada toksoplasmatartunnan?

 

* Raa’asta tai huonosti kypsennetystä lihasta, erityisesti sian, karitsan ja lampaan sekä naudanlihasta, jotka sisältävät taudinaiheuttajaa.

* Pesemättömistä tai raaoista vihanneksista, hedelmistä tai marjoista, jotka sisältävät toksoplasmaa.

* Käsittelemällä suojaamatta puutarhamultaa tai esim. hiekkalaatikkohiekkaa ( esim. kissanhiekkaa).

* Parasiitti tuhoutuu kuumennettaessa yli 65 ˚C tai pakastettaessa alle -12 ˚C. Keitetty liha, keitetyt vihannekset ja pakastetut elintarvikkeet ovat turvallisia. Graavattu, suolattu ja kylmäsavustettu liha voi sisältää toksoplasmaa. Mikroaaltouunissa valmistettu ruoka ei varmuudella poista toksoplasmaa.

* Kissa ei ole aina toksoplasman levittäjä, mutta kissan ja erityisesti kissanpentujen ulosteissa saattaa olla runsaasti taudinaiheuttajaa. Tämän takia raskaana olevien pitäisi välttää kissanulosteiden käsittelyä suojaamattomana (ilman käsineitä).

 

Toksoplasmainfektion oireet

 

* Yleensä vain influenssaoireita; kuten väsymys, kuume, päänsärky, lihaskipu, turvonneet imusolmukkeet kaulalla (voi olla viikkoja).

* Muiden kuin raskaana olevien toksoplasmainfektioita ei tarvitse hoitaa.

* Toksoplasmainfektio ei tartu ihmisestä toiseen.

* Toksoplasmainfektion kerran sairastaneella on elinikäinen immuniteetti. Suoja voidaan todeta laboratoriokokeella.

 

Toksoplasmainfektio ja raskaus

 

* Raskaana olevan toksoplasmainfektion oireet / oireettomuus eivät eroa muiden oireista.

* Sikiö / vastasyntynyt saattaa saada tartunnan, jos on kysymyksessä äidin infektio raskauden aikana.

* Raskauden alkuvaiheessa vastasyntyneen tartuntariski äidin ensi-infektiossa on 1-10 %, mutta seuraamukset ovat silloin vakavampia kuin loppuraskaudessa sairastetun toksoplasmoosin.

* Mitä myöhemmässä raskauden vaiheessa äidin ensi-infektio tapahtuu, sitä todennäköisemmin vastasyntynyt saa tartunnan, mutta seuraamukset sikiölle ovat lievempiä.

 

Miten voi välttää tartunnan?

 

* Pese kädet, kun olet käsitellyt maata, hiekkaa ja kissoja.

* Huolehdi hyvästä hygieniasta, kun käsittelet elintarvikkeita. Puhdista työvälineet käsiteltyäsi raakaa lihaa ja raakoja vihanneksia. Pese kädet.

* Älä syö raakaa tai huonosti valmistettuja liharuokia. Keittäminen, paistaminen ja pakastaminen tuhoavat taudinaiheuttajan.

* Huuhtele hedelmät, marjat ja vihannekset huolellisesti.

* Käytä käsineitä puutarhatöissä.

* Vältä kissanhiekan käsittelyä, tai käytä käsineitä ja pese kädet jälkeenpäin. Anna mieluiten jonkun toisen vaihtaa kissanhiekat.

* Matkustaessasi Pohjoismaiden ulkopuolelle vältä raakaa ja huonosti valmistettua lihaa, pesemättömiä vihanneksia ja salaatteja, kuorimattomia hedelmiä tai marjoja.

* Riski saada toksoplasmatartunta on suurin Keski- ja Etelä-Euroopassa, ja häviävän pieni USA:ssa ja tietyissä Aasian maissa (Japani ja Korea)

 

Mikäli epäilet saaneesi toksoplasmatartunnan raskauden aikana, on hyvä ottaa yhteys neuvolan terveydenhoitajaan tai omaan lääkäriin. Lääkityksellä voidaan estää ja hoitaa sikiön/vastasyntyneen tartuntaa / toksoplasmoosia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on ollut ulko- ja sisäkissoja jo 20 vuotta ja tälläkin hetkellä kolme kissaa kotona. Yksi alkaa vasta kohta opetella ulkoilua, kaksi käy päivittäin ulkoilemassa.

 

Pyysin toksotestin neuvolan ensikäynnillä ja ihan helposti sen sain. Vasta-aineita ei kuitenkaan löytynyt, eli tarkkana pitäis olla. Vaihdan kuitenkin edelleen kissanhiekat itse, mutta pesen kädet ja käytän käsidesiä. Muuten käsittelen kissoja kuten ennenkin.

 

Joissain Euroopan maissa tokson testaaminen kuuluu rutiineihin useamman kerran raskauden aikana. Mutta siellä se onkin paljon yleisempää. Voi olla, että uudestaankin voisi testin vielä teettää, jos mietityttää. En kuitenkaan itse halua alkaa panikoida asiasta, kun se stressaaminenkaan ei ole hyväksi sikiölle.

Edited by Tiitiäinen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anopilla on kissa joka viihtyy ulkona/sisällä...Samoin tekee asiansa sisä vessaan ja ulos...Ihan normaalisti olin sen kissan kanssa koko raskauden ajan...No mun syliin se ei oiken edes tule...Kerran raskausaikana jouduttiin viikko kissaa hoitamaan niin mies siivoili sitten kissan jätökset laatikosta...Neuvolassa vaan sanoivat että ei saa kissan hiekkaan mennä koskemaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mies siivosi hiekat illalla. Jee. :D Saa nähdä miten lähtee sujumaan.

 

Sitä vaan ihmettelen, että...no, siis minä ainakin putsaan/putsasin hiekkalaatikon pitämällä kiinni hiekkalapion puhtaasta varresta, enkä koske hiekkaan tai jätöksiin käsin, niin miten ihmeessä se tokso siitä hiekasta oikein hyppää käsiin...? Siis kun joka paikassa puhutaan hanskoista ja/tai käsienpesusta. Ennemmin voisin kuvitella, että sen saa hengittämällä hiekkapölyä, mutta siihen ei sitten käsienpesu tai hanskat auta. Tuli vaan mieleen. :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kaksi sisäkissaa ja neuvolassa keskusteltiin esikoista odottaessa tästä taudista ja tultiin siihen tulokseen, että sen taudin saa ennemmin lihasta kuin noista kissoista. Mies on kuitenkin siivonnut laatikon sen jälkeen, mutta en jaksaisi ressata tuosta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin kaksi sisäkissaa. Miehelle jätin heti alusta asti kissanlaatikoiden siivouksen ja mies on täysin mukisematta sen tehnyt. En kyllä mitenkään silti usko, että meidän kisuilta tokson vois saada, mut parempi varmistella. Kissoja käsittelen ihan normaalisti. Niin ja kannattaa muistaa pistää mieskin pesemään kätensä aina kissanlaatikoiden siivouksen jälkeen!

 

Toinen mistä olen luopunut nyt raskausaikana on kissojen kanssa samasta syönti. Ennen on nuoltu samasta jätskistä ja kaikkea tarvii antaa kesken ruokailun samasta haarukasta tai lautaselta. Nyt jätin sen ja meidän kissat oppi nopeasti, että kun kärsivällisesti odottaa, että äiti on syönyt loppuun, saa makupaloja sitten vasta. Isi herkuttelee vielä kissojen kanssa samaan aikaan :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä mies on hoitanut pääasiallisesti kissanhiekan vaihdot ja ulosteiden poiston. Itse olen hoitanut vessan siivoamisen vain ääritilanteissa (kun mies ei ole tulossa töistä moneen tuntiin ja lemuaa nenään) ja tällöin käyttänyt kumihanskoja ja pessyt kädet todella huolellisesti.

 

Meillä katti sai keväällä kolmen päivän Axilur -kuurin ihan varmuuden vuoksi (jos vaikka ulkoa kantautuisi jotain) ja lisäksi on sisäkissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä myös kaksi sisäkissaa ja aika normaalisti hoidon laatikoiden putsaukset niin esikoiselta kuin nyt toiseltakin. Vasta-aineet otettiin esikoiselta mutta ihmeekseni niitä ei ollut vaikka kissat jo 7 v. ja 6 v.

Mutta kun pesee hyvin kädet laatikoiden putsauksen jälkeen sekä käyttää vaikka tarpeen tullen hanskoja on tokson tarttuminen aika epätodennäköistä. Kun sen voi aivan yhtä hyvin saada raa'asta lihasta tai huonosti pestyistä kasviksista.... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aika jännä juttu, että monet, jotka on olleet kissojen kanssa tekemisissä jo pitkään, niin silti sitä vasta-ainetta ei oo löytynyt. Itse oon asunu lapsuuden maalla ja aina on joku ulkokissa pyörinyt nurkissa, joten luulis, että olisin sen jo sairastanut, mutta voi olla että en. Labrakokeessa en oo siis (ainakaan vielä) käynyt.

 

Onko kenelläkään viisaalla tietoa, että jos kissalta löytyy matoja, niin voiko ne tarttua ihmisiin tai aiheuttaa jotenkin vahinkoa sikiölle? Neuvolassa eivät osanneet yhtään auttaa.. Mä nimittäin epäilen, että meidän kissoilla on saattanut olla matoja nyt keväällä. Ällöttää ihan hirveästi, enkä voi ymmärtää miten se on mahdollista, sisäkissoja kun ovat (tosin näin kevään tullen ovat vietelleet aikaa myös parvekkeella). No nyt on kylppäri desinfioitu ja kissat madotettu, mutta ällöttää (ja pelottaakin) koko juttu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä sama juttu, mulla oli vuosia sisäkissoja, nyt meidän molempien vanhemmilla on kissa, eikä toxo-vasta-aineita löytyny. Käsittääkseni toxo tarttuu vain ns. kädestä suuhun, eli jos käsiin joutuu kissankakkaa, jossa alkueläintä on, sen on päästävä suun kautta elimistöön tarttuakseen. Siis käsittääkseni, tämä ei ole 100% faktatieto. Töissä oli alkuvuodesta puhetta toxoriskistä liittyen Nokian vesihässäkkään ja meidän parasiitteihin erikoistunu ylilääkäri totes, että vaan noin 1% kissoista on tartuttavassa vaiheessa toxon suhteen. Eli riski on olemassa, vaikkakin melko pieni. Siis miesten nakittaminen kissanhiekan siivoomiseen on ihan suotavaa raskausaikana . Silittelen kyllä estoitta sekä äidin, että anopin kissaa, mutta pesen kädet sen jälkeen. Vähän varmuuden vuoksi, onhan se muutenkin hygieniakysymys, ettei sitä kissaa nyt suoraan suuhunsa päästä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suomessa on toksoimmuniteetti vain jotain 20% prosentilla ihmisistä, kun muualla Euroopassa (Etelä- ja Keski-) immuniteettiaste on jopa 80-90%. En tiedä miksi tässä on niin suuri ero, mutta on siis epätodennäköisempää että me olisimme immuuneja kuin että emme olisi.

 

Kissat saa toksoplasmoositartunnan lähinnä tartunnan saaneistä jyrsijöistä, joten sisäkissojen suhteen ei liene huolta. Itse olen siivonnut kissanvessaa ihan normaalisti. Nyt mies otti sen kyllä hoitaakseen, mutta lähinnä siitä syystä ettei mun tarvitsisi kumarrella turhan paljon. :)

Edited by Arkadia

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mä nimittäin epäilen, että meidän kissoilla on saattanut olla matoja nyt keväällä. Ällöttää ihan hirveästi, enkä voi ymmärtää miten se on mahdollista, sisäkissoja kun ovat (tosin näin kevään tullen ovat vietelleet aikaa myös parvekkeella).

 

Sisäkissatkin kuuluu madottaa tietyin aikavälein, yleensä saavat ruuasta matoja (esim raaka kala). Mekin ostetaan välillä kisuille silakkaa, joten madotettava on. Ja raa'asta jauhelihasta voivat myös saada matoja (kuulemma naudan paistijauhelista eivät saa, näin on meille valistettu, mut siltikin madottaisin säännöllisesti). Myös muut kyläilevät kissat saattavat tuoda matoja sisäkissoille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on kaksi sisäkissaa itsellä ja lisäksi molempien porukoilla on kissoja, jotka viihtyvät sekä sisällä että ulkona. Juttelin asiasta raskauden alkuaikoina neuvolassa ja siellä täti totesi, että koska olen ikäni ollut kissojen seurassa, niin todennäköisesti olen toksoplasmoosin sairastunut. Täti ei kyllä edes ehdottanut, että minulta katsottaisiin vasta-aineet :blink: No, mies on kiltisti siivonnut hiekkalaatikkoa raskauden aikana muutamia poikkeuksia lukuunottamatta (työmatkat), mutta silloin olen vain pessyt kädet tosi tarkasti putsaamisen jälkeen. Ja toksoplasmoosi tarttuu käsittääkseni vain tiettyinä aikoina kissojen elämässä, joten senkin takia terkka epäili, ettei olisi vaaraa, kun meijän kissat ovat 3- ja 7-vuotiaat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anteeksi kun tungen tähän ketjuun vaikka mulla ei kissoja olekaan.. Mulla on kyllä semmonen käsitys ollut, että sisäkissoilla tokso ois erittäin epätodennäkönen, ja lisäks oon eläny siinä (harha?)luulossa että sitä kissankakkaa pitäs suunnilleen syödä että se tarttuis. Eli siis normaalin käsihygienian pitäis riittää. Mutta näköjään aika lailla varotellaan tuosta hiekkiksen tyhjäämisestä joten ehkä se sit voi tarttua helpomminkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Better to be save than sorry... Ja kun ei se siitä isompi tai vaikeampi homma ole kuin jättää homma 9 kuukaudeksi sille toiselle ihmiselle joka asuu samassa osoitteessa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

mulle neuvolalääkäri sano että todennäkösempää on saada tokso huonosti kypsennetystä jauhelihasta ku kissasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
mulle neuvolalääkäri sano että todennäkösempää on saada tokso huonosti kypsennetystä jauhelihasta ku kissasta.

Elä tuota sano ainakaan miun miehelle :lol:nimim. ihanaa, ei kissanhiekkojen vaihtelua! :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
mulle neuvolalääkäri sano että todennäkösempää on saada tokso huonosti kypsennetystä jauhelihasta ku kissasta.

 

Näin sanottiin mullekin. Sanoi että kissan ulosteesta saa hyvin epätodennäköisesti tokson.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now