Sign in to follow this  
Followers 0
zinae

Tapaamissopimuksen noudattaminen

8 posts in this topic

Utelen nyt täältä, josko joku olisi minua/meitä viisaampi asiassa.

 

Onko tosiaan niin, että etävanhemmalla ei ole mitään velvollisuutta noudattaa tapaamissopimusta (lapset äidillään joka toinen su 10-18), vaan tapaamiset toteutuvat jos etävanhempi haluaa? :girl_impossible:

 

Meillä tilanne on se, että vappupäivä 1.5. olisi äidin tapaamispäivä, ja (yllättäen, onhan edellinen päivä vappuaatto...) äiti oli perumassa tapaamista - vedoten siihen, että seuraava su on äitienpäivä ja haluaa vaihtaa siihen. Mies tähän ehdotukseen totesi, että meillä on suunniteltu menoa tuolloin, että ei onnistu vaihto - mutta voivat tietenkin lisäksi mennä äitinsä luo äitienpäivänä.

Äidillehän tämä ei passannut, vaan alkoi taas syyttely kuinka me aina hyppyytetään häntä ja ei jousteta lainkaan lasten tapaamisissa ja yritetään estää lapsia tapaamasta häntä. Niinpä niin, hänellä tuolloin 30.4. omien sanojensa mukaan kaverin synttäribileet, minkä takia ei voi ottaa lapsia seuraavana päivänä.

Meidän ehdotus oli yksi ylimääräinen tapaaminen sovittujen lisäksi, joten mehän tässä taas ollaan joustamattomia ja ilkeitä. Mutta minkäs teet, jos kaverin synttärijuhlat ajaa ohi lasten tapaamisen, joka muutenkin on 2krt/kk... :girl_sigh:

 

Mutta siis, perimmäinen kysymys on se, että asiako on niin, että äiti ei ole velvoitettu sopimusta noudattamaan, vaan ainostaan meidän pitää elää sopimuksen mukaan ja suunnitella menomme niin, että joka toinen sunnuntai lapset saattavat olla äitinsä luona? :girl_sad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Näin mä sen myös muistelen olevan eli etävanhemmalla on oikeus tavata lasta ja lähivanhemmalla on velvollisuus antaa lapsi tapaamiseen. Eli juuri tukisi tuota, että jos äiti ei jostain syystä ota lapsia tuolloin hän voi sen ilman sanktiota tehdä, mutta jos isä kieltäytyisi antamasta lapsia silloin hän saisi siitä sanktion.

 

Tosin taitaa siis mennä niinpäin, että se on lapsen oikeus lähtökohtaisesti. Mutta ehkä tarkoitus kuitenkin tuli selväksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mutta siis, perimmäinen kysymys on se, että asiako on niin, että äiti ei ole velvoitettu sopimusta noudattamaan, vaan ainostaan meidän pitää elää sopimuksen mukaan ja suunnitella menomme niin, että joka toinen sunnuntai lapset saattavat olla äitinsä luona? :girl_sad:

 

Joo-o, etävanhemmalla on täysi oikeus perua tapaamiset, eikä sille ole mitään tehtävissä, jos vanhempi ei halua lastaan tavata. Tai toki voi tehdä, mutta vanhempaa ei voi pakottaa tapaamisiin. Se, mitä siis voi tehdä, on olla itse joustamatta eli jos tapaaminen ei onnistu, kuten oli suunniteltu, se jää sitten välistä. Kun tällaista menoa jatkuu, eikä tapaamissopimus toteudu käytännössä, voi sitten vaatia uuden sopimuksen tekemistä, jotta saadaan sopimus vastaamaan todellista tilannetta. Tavallaan voi siis käyttää tietynlaisena painostuskeinona sitä, että jos etävanhempi haluaa lastaan tavata, tulee hänen pitää kiinni sovituista tapaamisista.

 

Jos vanhemmilla on hyvät välit ja asioista sopiminen onnistuu, on tottakai kivempi, että voidaan joustaa puolin ja toisin tapaamisissa. Mutta tilanteessa, jossa vain toinen osapuoli joustaa tai muuten alkaa olla kitkaa vanhempien välillä, kaikista järkevin ratkaisu on pitää tiukasti kiinni siitä, mitä sopimuksessa lukee, jolloin kumpikaan ei voi alkaa asiasta vääntää. Näin toimitaan meillä nykyään, ja on toiminut ihan hyvin samantyyppisen etävanhemman kanssa. :)

Edited by Miaka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitoksia vastauksista, olin siis ymmärtänyt ihan oikein että se "normaali" vanhempi (tässä tapauksessa, ei tietty aina etävanhemmassa oo mitään vikaa :D) on aika lailla aseeton tässä asiassa.

 

Tuntuu vaan niin uskomattomalta, että etävanhemmalla ei ole mitään velvollisuutta sopimuksen noudattamiseen. Ja sitten on aina kovaan ääneen vaatimassa oikeuksiaan lasten tapaamisiin lastenvalvojalla/lastensuojelussa kun näistä asioista keskustellaan... :rolleyes:

Pahalta tuntuu myös lasten puolesta, tapaamisia on muutenkin sen yht.16h kuukaudessa ja sekin on äidiltä sitten liikaa vaadittu.

Noista synttärijuhlista mies mainitsi lasten äidille, että ihan on oma asiasi, jos sen takia et lapsia halua nähdä. Vastaus äidiltä: "Kai mullakin saa olla omia menoja!" Eihän sitä montaa päivää kuukaudesta omille menoille jääkään, jos lapsille varaa kaksi päivää :girl_sigh:

 

Miaka, meilläkin tästä lähin käytäntö on se, että jos tapaaminen perutaan niin ihan on äidin oma asia, seuraava on sitten perutusta kahden viikon päästä, eli taukoa tulee kuukausi.

 

Taustana siis se, että helmikuusta alkaen on siirrytty valvotuista 1,5h/vko tapaamisista näihin yhden päivän ei-valvottuihin - lastensuojelun mukaan "pitää antaa äidille mahdollisuus".

 

Lääkkeiden yliannostuksesta lasten nähden ja sitä seuranneesta vieroitusreissusta onkin jo vajaa 1,5v aikaa ja viimeisimmästä yliannostuksesta 8kk...

 

En tiedä oonko mä vaan ilkeä mutta en ihan ymmärrä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä mun pojan isän kanssa homma on sujunut hyvin. On pitänyt kiinni sovituista tapaamisista ilman ongelmia. Miehen exä taas teki välillä sitä, että perui sovittuja tapaamisia vedoten erinäisiin syihin. Tapaamiset alkoivat taas sujua, kun mies väänsi exälleen rautalangasta miten paljon tapaamisen peruminen harmittaa tyttöä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä etällä on oikeus olla ottamatta lapsia mutta meidän asianajaja kertoi, että jos toistuvasti etä kieltäytyy lapsia ottamasta voi oikeus evätä häneltä tapaamiset kokonaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noi on totta, mutta tuntuu että etällä on oikeuksia pitää lapsia omin kuvin itsellään idempäänkin, minkään tahon puuttumatta asiaan. Esim. Lasten piti olla kesällä soimuksen mukaan vkl, isä iti lapset kuukauden!! Lastensuojelu ja poliisi ei puuttunut asiaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0