Guest *OA*

Tyhmät kysymykset imetyksestä

455 posts in this topic

Edellinen oli jo pitkä joten suljin ketjun.

 

Ja heti ekana kysyn että miten yö vierotuksen voisi tehdä? Tyttö syö illalla 2dl puuroa ja maitoa päälle, nukkuu noiden voimilla noin kolmeen neljään ja siitä eteen päin sitten tahtoisi 30min - 1h välein rinnan suuhun, lussuttaa hetken ja alkaa möyrimään sängyssä. Nukahdan imettäessä yleensä heti jonka takia olen imettänyt sängyssä jolloin voin itse nukahtaa ja tyttö saa syötyä. Nyt kuitenkin tyttö haluaa sen rinnan mutta ei syö kunnolla, ja alkaa sitten riehumaan ja möyrimään sängyssä jolloin herään itsekkin. Ei pysty enään nukkumaan vieressä, omaan sänkyyn siirtäessä (joskus koittanut väkisin pysyä hereillä imetyksen ajan ja siirtänyt sänkyynsä) sama homma eli siellä vaan möyritään ja leikitään mobilella ja hetken päästä huudetaan taas rinnan perään.

 

Äiti siis alkaa nyt olla ihan liian väsynyt, eli oman jaksamisen kannalta meidän yöimetys on nyt ohi jos vain saisin jotenkin vierotettua. Poika oli pullolla eli en tiedä näistä imetyshommeleista mitään :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli ongelma, että poika halusi lähes läpi yön nukkua tissi suussa. Alkoi samaan aikaan kun kiinteiden syönti eli puolen vuoden ikäisenä. Ei edes kunnolla imenyt vaan halusi hiveltää nänniä suullaan ja pitää käsillä tissistä kiinni. Mutta ilman ei suostunut nukkumaan, alkoi hirveä venkoilu ja saattoi herätä täysin virkeänä touhuamaan. Siinä vaiheessa, kun iltapuuro annos alkoi olla aikuisen miehen annos, meni tällä äidillä hermot ja päätin et yötissittely saa riittää. Nälkä kun ei voi sellaisen puuroannoksen jälkeen olla. Pojalla on käytössä tutti, joten se helpottaa meidän tissittömyyttä. Poika nukkuu sivuvaunupinniksessä meidän sängyn vieressä. Vedin pojan aina lähelle kainaloon ja annoin tuttia sekä silittelin ja rauhoittelin enkä antanut tissiä ennenkuin klo oli 05. Ekan viikon yöt oli levottomia, mutta sitten tapahtui ihme ja poika alkoi nukkua. Viiden aikaan annan tissiä edelleen, jos haluaa ja oikeastaan joka yö herääkin silloin viideltä ottamaan huikan ja jatkaa unia. Eli läheisyyttä suosittelen kuitenkin antamaan etenkin, jos alkaa olla eroahdistusta ilmassa kuten meillä. Epäilenkin, että se tississä roikkuminen oli osaltaan eroahdistusta ja läheisyyden tankkaamista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mami77 (edellisestä ketjusta): Oletko kokeillut hörpyttämistä, jos vauva ei pulloa huoli? Hörpyttämiseen mukista on hyvät ohjeet imetystuen nettisivulla, kannattaa ainakin kokeilla!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen palailemassa kouluun vähän reilun parin kuukauden päästä (voi verrata osa-aikatyöhön, vähän ehkä leppoisampaa) ja kovasti haluaisin jatkaa imetystä, kun kerran saatiin se sitten loppujen lopuksi onnistumaan. Poika on paria päivää alle 6kk ensimmäisen koulupäivän aikaan ja isä jää kotiin vanhempainvapaalle. Haluaisin jatkaa täysimetystä läpi kesän, eli mahdollisimman pitkään. Pysyykö maidontuotanto yllä? Koulupäivät vaihtelevat vapaasta aina 8h päiviin asti. Pitäisikö pumpata?

 

Ja vaikka tämä ei nyt niin imetykseen liity, niin annanko miehen aloittaa täällä kiinteät pojan kanssa, vai aloiteltaisiinko koko perheen voimin? Olisiko jompikumpi ehkä helpompaa lapselle, vai onko ihan sama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä en ehkä osaa sanoa mitään mikä antaa sen tarkempaa vastausta, mutta mä esim. oon yöaikaan imettämättä parhaimmillaan 8 tuntia, kun poju vetää tollasia pätkiä. Eikä oo ainakaan tähän mennessä maidon tuotanto kärsiny. :) Pumpata kannattaa, jos rinnat on hirveen täynnä kesken koulupäivän. Muuten mä en lähtis pumppailemaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Uskon, että maidontuotanto pysyy kyllä yllä, jos esimerkiksi niinä vapaapäivinä imetät sitten tiheämmin. Pumpata kannattaa, ettei lapsi jää ilman maitoa tuon 8 tunnin aikana tai sitten korvata se maito korvikkeella. Puolivuotias tarvitsee kuitenkin useamman imetyskerran päivässä.

 

Kiinteiden aloittamisessa tuskin on väliä, kuka syötöt aloittaa. Jos kuitenkin isä pääsääntöisesti kiinteitä syöttää silloin koulupäivien aikana, niin ehkä on kätevämpää, että isä on sitten aktiivisesti aloituksessakin mukana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tätä on varmaan kysytty, mutta en löytänyt. Mutta siis, voiko/kannattaako maitoa pakastaa, jos itse on antibioottikuureilla? Kun mä syön kahta vahvaa antibioottia niin mietin, että jääköhän ne siihen maitoon jos sen sulattaa muutaman kuukauden päästä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos antibiootti on sellaista, jota voi käyttää imettäessä, niin sittwen kai voi pakastaa. Mutta tuskin antibiootit mihinkään pakastaessa katoavat, eli jos eivät sovellu imettäessä, niin sitten tuskin voi pakastaakaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oon ihan uusi täällä, ja vähän pihalla.. girl_mad.gif Mulla olis ongelma, missä voisitte auttaa? :)

Meillä on ihan just 6kk täyttävä tyttö, imetys sujunut tähän asti aika loistavasti, jos ei alun todella kipeitä ja verisiä/rupisia rintoja lasketa, nyt vaan tullut ongelmaksi tuo että tyttö ei jaksakkaan imetykseen aina keskittyä. Huomaa että nälkä on, mutta pitää päästä pyörimään, kääntelemään päätä, ja viime viikolla keksi potkimisen. Imetän yleensä kyljellään, kun sylissä ei ikinä kauheasti tykännyt olla "vauva-asennossa", alkaa heti hirveä itku eikä sitten tissillä(kään) olosta tule yhtään mitään. Eli siis pitääkö mun vaan koittaa jaksaa että tytskä ei aina keskity ja jatkaa sitten 5min päästä? Ja koittaa pitää noita jalkoja vähän aloillaan, kun eihän tuo kamalasti kieltoja tajua.

Entä kuinka useasti teillä tämän ikäiset syö? Kun me vasta maisellaan pilttejä, banaani-sosetta, ei ihan puoltakaan pilttipurkista olla kerralla annettu, eikä välttämättä joka päivä. Neuvolassa sanoo että hyvin kasvaa, mutta kun tuo on parhaimmillaan 1-2h välein niin musta vähän turhan usein tissillä, onko?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Se, onko se "turhan usein" riippuu varmaan siitä keltä kysytään. Ei siitä vauvalle haittaa ole, sikäli kun ei tule vatsanväänteitä, mutta kyllä se kuuden kuukauden kohdalla alkaa jo yleensä olla sille imettävälle aikuiselle liikaa... Neuvolasta saadun ohjekirjan mukaan puolivuotiaiden tarviis syödä yksilöllisesti 2-4 tunnin välein päivällä ja 0-2 kertaa yöllä, ja noin 8 kk vanhana vauvat on valmiita alkamaan syödä samassa rytmissä kuin muu perhe eli 4-5 kertaa päivässä + ehkä ilta/yömaitoa. Moni imettävä on sanonut, että siinä 4-6 kk kohdalla alkaa tuntua, että maito kyllä riittää muttei pidä nälkää ja syöttövälit lyhenee ellei syötä muuta ruokaa, mutta tästä en tiedä kuin kuulopuheita. :)

Edited by J A W

Share this post


Link to post
Share on other sites

6kk iässä tulee usein sellainen tihäin imun kausi, jolloin vauva on kokoajan tissillä. Niitä tulee siis yleensä 3 ja 6 viikon ja 3 ja 6kk iässä. Kannustaisin lukemani perusteella sinua imettämään lapsentahtisesti (nuo kaudet menee yleensä ohitse noin parissa päivässä - yhdessä viikossa). Toisaalta mun mielestä 1-2h väliä on ihan tavallista, varsinkin jos yöllä tulee edes yksi pidempi väli. Kyllä se siitä pitenee kun vauva tajuaa kiinteiden idean :)

 

muoks: mä siis luottaisin enemmän vauvan tarpeeseen kuin neuvolan ohjeisiin, lapset kun ovat kaikki erilaisia ;)

Edited by Rautalanka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just olinkin tulossa kyselemään vähän samoja juttuja

Tästä ohjeesta kysyisin, että tarkoittaako ruokailukerta aina sellaista, että lapsi saa ensin tai ruuan päälle vielä tässä vaiheessa rinta)maitoa?

Neuvolasta saadun ohjekirjan mukaan puolivuotiaiden tarviis syödä yksilöllisesti 2-4 tunnin välein päivällä ja 0-2 kertaa yöllä, ja noin 8 kk vanhana vauvat on valmiita alkamaan syödä samassa rytmissä kuin muu perhe eli 4-5 kertaa päivässä + ehkä ilta/yömaitoa.
Eli voiko yksi kerta olla kinteää ja toinen sitten maitoa?

Mä imetän tällä hetkellä 7kk ikäistä yleensä n. klo 09, 12, 17 ja iltayhdeksän molemmin puolin kahteen kertaan, kun kerta ei tunnu riittävän :) Kiinteitä syödään hiukan aamu- ja iltapuuroa, 15 maissa hedelmiä ja lounas ja päivällisaikaan pikkaisen kurpitsaa (joka on ainoa kasvis, joka menee alas)

 

Oon kuitenkin aloittamassa 1,5 kk päästä opinnot ja olen päivisin poissa n. klo 17 saakka. Pärjäisiköhän tuon ikäinen sitten jo noin pitkän välin ilman maitoa. Koska ei tosiaan ainakaan toistaiseksi ole suostunut koskaan ottamaan pulloa eikä nokkamukista oikein vielä suju. Siis toki tuota pitää tässä nyt harjoitella, mutta voiko joku lohduttaa, että poika ei tuona aikana kuole nälkään, mikäli pullosta ei rupea menemään.

Edited by Lainie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Todennäköisesti rupee menemään kun sä et oikeasti ole paikalla etkä tule. Kannattaa kyllä miettiä, josko tuon ikäiselle tarjois jo vaan nokkamukia tms. jos se pullo ei lähtäkohtaisestikaan ole mikään hitti. Luulis että se nokkamukikin lähtis sujumaan, kun vaan sisältö kelpaa. Vai?

 

Mutta kysymykseen: Samahan se on mitä nuo ruokailukerrat sisältää, kunhan lapsi saa tarpeeksi ruokaa. Mä koin helpoimpana tarjota kiinteitä ja maitoa eri aterioilla, mutta toisaalta ei varmaan ole järkevää ylläpitää hirveän tiheää ruokailurytmiä. Ehkä kannattaa ajatella niin, että noin vuoden iässä (tai aikaisemminkin, jos tuntuu mahdolliselta) lapsi olisi "normaalissa" ruokarytmissä: aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala. Ja nyt sitten pikkuhiljaa hinataan ruokailurytmiä siihen suuntaan sillä tavalla kuin kulloinkin järkevältä tuntuu. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitti alannee kun aina viitsit vastailla mun kysymyksiin :)

 

Meillähän nyt siis tuo rytmi on tavallaan jo tuollainen aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala- mallin mukainen, mutta aamupalan, lounaan ja iltapalan päälle annan maitoa, välipala on pelkkää kiintää ja illallinen tuossa viiden maissa pelkästään maitoa. Eli rytimin suhteen menee ihan ok. Pojalla on lähi heti syntymästään ollut sisäinen lähes minuutin tarkka aikataulu.

 

Mutta hyvä tietää, että selviää, kunhan vaan saa tarpeeksi ruokaa. Eli voidaan pärjätä, jos vaan saadaan tässä puolentoista kuukauden aikana parannettua kiinteiden menekkiä. Onneksi siinä nyt näyttää vähän tapahtuneen parannusta, kun aluksi oli ihan mahdotonta saada mitään alas.

 

Sellaisesta nokkamukista, josta tulee vettä kun vaan kallistaa, valuu suurin osa rinnuksille ja sellaisesta "taikamukista" ei saada mitään irti, kun ei osaa sitä imeä vaan ainoastaan pureskelee. Mutta tietty ois parempi, jos ei tarttisi enää tässä vaiheessa antaa pulloa, kun ollaan slltä "vältytty" tähänkin asti (eli ei tarttis siitä vieroittaa)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko teillä sellainen taikamuki, jossa on hiukan joustava se nokka, vai onko nokka ihan kovaa muovia? Me harjoiteltiin sellaisen hiukan joustavan nokan kanssa: sen kanssa sai ilmeisesti imettyä vähän samaan tapaan kuin pullosta, joten laku oli helpompaa. Pääasiallisesti poika kyllä pureskeli sitä nokkaa. :rolleyes: Sellaisesta venttiilittömästä mukista on kyllä todennäköisesti helpompi opetella juomaan, mutta aluksi täytyy varmaan lähinnä hörppyyttää, eli kaataa suuhun vain pieni liraus kerallaan, jotta lapsi saa nieltyä suun tyhjäksi ennen kuin sinne tulee lisää juotavaa. Meidän poika juo nykyään venttiilittömästä nokkamukista ihan sujuvasti, mutta tavallisesta lasista edelleen silleen hörppyyttämällä, elli suu on saatava tyhjäksi aina joka kulauksen jälkeen.

 

Teillähän muksu on jo n. 9 kk kun sä lähdet opiskelemaan? Sen ikäisellä kai alkaa usein kiinteät menemään jo paremmin. Ja pian saa sitten alkaa jo maistelemaan maitotuotteitakin. (Vai mikä suositus siellä on? No, täkäläisen suosituksen mukaan ainakin.) Eli ihan varmasti poika pärjää päivät ilman äitiäkin. Mä uskon myös, että kun sun poissaolosta tulee toistuvaa, alkaa se muu ruoka viimesitään maistumaan. Harva lapsi nääntyy nälkään ruuan eteen. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toi mun neuvolasta saama ohjekirja ei oo tässä ihan selkeä, mutta jos mä nyt ymmärrän oikein niin "ruokailukerta" on tosiaan mikä vaan kerta jolloin lapselle annetaan jotain ravintoa suuhun, riippumatta siitä mitä. Ja suositus tässä näköjään on, että puolivuotiaalle aina kiinteiden päälle tarjottais vielä maitoa joka kerta. En tiedä miksi, ei tässä sanota. :P

 

Ja joo, en mäkään lähtisi ateriaväliä venyttämään mihinkään ohjeenmukaiseen jos lapsi on selvästi nälkäinen eikä kärsi (esim. vatsanväänteillä) siitä, että syö tiheään. Tai, öö, aikuinenkaan. grin.gif

Edited by J A W

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ varmaan siksi, kun ne kiinteät on usein aika vähäenergisiä (esim. joku peruna ja porkkana), kun taas maito on niihin verrattuna aikamoinen kaloripommi. Muuten voi olla vaarana se, että lapsi ei saa tarpeeksi ravintoa, jos niitä kiinteitä ei mene tarpeeksi. Kun yleensä ehkä ajatellaan, että niistä kiinteistä sais jotenkin enemmän ravintoa, mikä ei useinkaan ole totta jos kaloreita lasketaan :girl_sigh: (sillähän ei ole kasvulle ja kehitykselle merkitystä, kuinka "täyttävää" joku kiinteä ruoka siellä massussa on..)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Joo, se on toki totta että sitä maitoa tarttee vielä saada ja siitähän suurin osa kaloreista tulee ton ikäisellä. En vaan oo ihan varma miksi niitä pitäisi aina tarjota yhtä aikaa, jos vauvalle ei tunnu jäävän nälkä kiinteiden jälkeen. Tosin en mäkään perunasosetta ilman ruokajuomaa söis, että sikäli tuntuis oudolta tarjota lapsellekaan niin. grin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon painiskellut tän asian kanssa niin kauan kun ollaan kiinteitä syöty, eli maitoa ei mene enää ruoan päälle YHTÄÄN. Imetyskertoja on päivässä max 3-4 ja ne on kiiteiden välissä. Poika ei välttämättä haluaisi tissiä lainkaan, ei kaipaa sitä, mutta tuttipullosta ei ole oppinut koskaan juomaan ja nokkiksesta menee ainoastaan vesi. Nihkeästi poika kasvaa, mutta mitään en voi tehdä? Välipalat on siis tissiä, muuten mennään kiinteillä ja joskus ruoan kanssa menee 10-20 ml korviketta ruokajuomana.

 

Terkkarin mielestä tää oli ihan ok, puurot tehdään maitoon ja vauvajugurttia syödään myös.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos maitoa ei mene ruoan päälle, niin kannattaa tietty syöttää ensin maito ja sitten vasta ruoka.

 

 

Minä menin töihin lapsen ollessa vähän päälle 8 kk, ja sitä ei koskaan saatu juomaan maitoa muualta kuin tissistä. Korviketta ei kyllä edes kokeiltu, ja tavallista maitoa ei tietty vielä siinä iässä, joten lapsi eli työpäivän ajan kiinteillä ja vedellä. Tai no, pillistä juottamalla saatiin muutamia kulauksia kylmää äidinmaitoa menemään, mutta kun mies ei koskaan muistanut sitä tarjota, niin en sitten viitsinyt enää pumppaillakaan rolleyes.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elokuussa on miehen loma ja tarkotus vierottaa rinnasta kokonaan pois tyttö. Miten? Poika oli pullolla eli tää on ihan uus asia

Share this post


Link to post
Share on other sites

jpo, jos noi määrät on terkkarin mielestä ok, niin kyllähän se varmaan sit riittää :) Kyllähän se lapsi varmaan huutais sitä ruokaansa, jos eläis jatkuvasti nälässä.. Sitä kans mietin, et saisko niihin soseihin ympättyä lisämaitoa (tosin ne määrät olis varmaan tosi pieniä, et olisko siitä sit hyötyä). Tai sit tosiaan kokeilis, että mitä tapahtuu, jos antaakin maitoa ensin. Tossa samaan aikaan tarjoamisessa on varmaan sekin, ettei tarvi sit ihan koko ajan vuorotellen tarjota kiinteitä tai maitoa, kun sais ne samalla aterialla. Lapset tosin taitaa olla sellasia, et jos samalla aterialla ei maistu, niin sittenpähän ei :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

*OÄ*: Öö... olemalla antamatta rintaa? girl_haha.gif Olisit voinut ehkä vähän tarkemmin eritellä ongelmaa rolleyes.gif Juottamalla lapselle korviketta nokkamukista? Pitämällä tissit visusti piilossa... Pysymällä poissa niistä paikoista, joissa tyttö on tottunut saamaan rintaa... Keksimällä muuta tekemistä lapselle silloin kun se alkaa huutaa tissin perään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos antaa tissiä ensin, sitten ei mene ruokaa :) Ja jos antaa vähän tissiä, sitten ei mene välttämättä ruokaakaan. Meillä syödään juurikin mein toteamalla tyylillä, että "koko ajan" syödään jotain. Korvikejauhetta lisään ruokaan, mutta ei sitäkään määräänsä enempää voi laittaa (nestettä pitää laittaa siis myös)

 

Jos olisi ollut fiksu silloin kun vauva oli pieni, olisi "opettanut" syömään pullosta silloin tällöin. Nyt tissiä purraan ja lutkutellaan huvin vuoksi välillä, eli ei kauhean mielenkiintoista hommaa. Mutta kun ei tällästäkaan tullut mietittyä sillon... girl_mad.gif Jospa siirrytään suoraan sitten tissiltä oikeisiin maitotuotteisiin. Jään myös katsomaan tuota tissiltä vieroitus-asiaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now